2022-03-25 1881 Peržiūros

Gamindami patiekalus dažniausiai juos gardiname įvairiais prieskoniais. Vieni mėgsta naudoti tris pagrindinius, o štai kiti nuolat ieško naujovių ir jų virtuvėje prieskonių apstu. Tačiau be kokių prieskonių savo virtuvėje negalėtume išsiversti, kokie iš jų buvo populiariausi dar prieš 22 metus ir kokie prieskoniai yra universaliausi dabar, pasakoja „DELONA“ direktorė Ilona Dačiulienė.

Kokie visų laikų populiariausi prieskoniai?

Visų laikų populiariausi prieskoniai yra druska, juodieji pipirai ir laurų lapai. Tikriausiai juos rasime kiekvienoje virtuvėje. 🙂

Be kokių prieskonių neišsiverstume virtuvėje?

Tikriausiai be druskos būtų labai sunku. Kaip įrodymas – pastarųjų savaičių situacija su druska parduotuvėse. 🙂

Yra žmonių, kuriems pakanka tų trijų populiariausių – druskos, pipirų ir laurų lapų. Bet dabar jau daugelis neįsivaizduoja savo virtuvės be kumino sėklų, česnakų granulių ar saldžiosios paprikos miltelių.

Kokius prieskonius dažniausia renkasi lietuviai?

Renkasi labai įvairius prieskonius. Vieni mėgsta grynuosius prieskonius, kiti renkasi mišinius. Tiesa, mišinius dažniausiai renkasi be druskos.

Prieš 22 metus, kai pradėjau dirbti su prieskoniais, populiariausi buvo pipirai, krapai, česnakai, svogūnai.  Dabar gi kuminas, rūkyta paprika, kardamonas, ožragė – kasdieniniai prieskoniai. Labai mėgstamos įvairios žolelės – mairūnai, petražolės, bazilikai, raudonėliai. Aštrius prieskonius labiau renkasi vyrai.

Dar pastebėjau, kad skirtingo amžiaus žmonės mėgsta skirtingus prieskonius. Vyresnio amžiaus žmonės dažniau renkasi tradicinius – juoduosius ir kvepiančius pipirus, saldžiąją papriką, džiovintus česnakus ir svogūnus, konkrečius mišinius „Kiaulienai“, „Salotoms“, „Sriuboms“.

Jaunesni pirkėjai ieško prieskonių, kuriuos ragavo kelionėse, matė žymių kulinarų laidose. Norintys  išbandyti kažką naujo ir egzotiško renkasi: Sičuano pipirus, kario lapelius, mišinius Zaatar arba kinišką penkių prieskonių mišinį.

Kokie prieskoniai labiau perkami šaltuoju, o kokie šiltuoju metų laiku?

Žiemą, ypač Kalėdiniu laikotarpiu, populiarūs visi kepiniams ir karštiems gėrimams tinkantys prieskoniai: maltas cinamonas ir lazdelės, kardamonai, imbierai, muskatai, gvazdikėliai, žvaigždinis anyžius, kai kurie pipirai. Visi jie kartu yra ir šildantys prieskoniai.

Vasarą, žinoma, paklausu tai, kas tinka grilinimui ir kepimui ant ugnies: prieskoniai kepsniams, šašlykams, grilintoms daržovėms. Tikrai dabar daugelis atšilus orams gamina lauke ant ugnies ir ne tik tradicinius šašlykus, bet ir picas, blynus kepa.

Kokie prieskoniai yra universaliausi, kuriuos būtų galima naudoti ir mėsos, ir daržovių patiekalams?

Prieskoniai iš principo yra labai universalūs. Daugelis iš jų tinka tiek mėsai, tiek daržovėms. Pavyzdžiui, kuminas, žagrenis, kalendros – puikiai tinka ir mėsai, ir daržovėms.

Tik rekomenduočiau atsižvelgti į pagrindinio produkto skonį ir neužgožti jo prieskoniais. Pavyzdžiui, kiaulienai, jautienai naudoti aštresnius, ryškesnio skonio prieskonius arba mišinius su pipirais, muskatais, kardamonais. O daržovėms švelnesnius – įvairias žoleles, ožrages, pipirų dėti saikingai.

Kokias prieskonių naujienas siūlote savo asortimente?

Pastoviai ieškome naujų skonių ir kvapų. Ko ieškoti kartais pataria ir patys pirkėjai. Pavyzdžiui, daug metų girdėjau klausimą „Ar turite kario lapų?“ Žinojau, kad prieskonių mišinys KARIS ir kario lapeliai – yra skirtingi dalykai. Kario prieskonių mišinio yra daug rūšių ir jis gana paplitęs Lietuvoje. O štai kario lapelių galėjome pasiūlyti pirkėjams tik neseniai. Kario lapeliai ( https://www.delona.lt/murejos-kario-lapai ) labai paplitę Azijos virtuvėje ir didėjant jos populiarumui, atsiranda poreikis ir retesniems prieskoniams.

Dar iš naujesnių, mažiau kol kas žinomų prieskonių, galime pasiūlyti raugerškį, žagrenį, mėlynąją ožragę.

Ką pasiūlytumėte tiems, kurie nedrįsta į savo virtuvę įsileisti naujų prieskonių, bet nori savo įprastam maistui suteikti naujų skonių?

Siūlau pradėti pažindintis su prieskoniais pamažu, t. y. ne prisipirkti šūsnį naujų nežinomų prieskonių ir berti juos visus į gaminamą maistą, o išbandyti po vieną prieskonį ar mišinį, bet į visus patiekalus. Taip galima atrasti tai, kas patinka ir kas kur geriausiai kiekvienam tinka.

Aš ir pati visada taip darau su naujais prieskoniais. J Pasidedu naujieną „ant akių“ ir dedu po truputį visur: į sriubą, į mėsą, į daržoves. Per savaitę jau žinau, kur man šitas prieskonis labiausiai tinka ir patinka.

Tiems, kas tik pradeda savo kelionę į kvapnų prieskonių pasaulį, rekomenduoju rinktis jau paruoštus prieskonių mišinius ir lygiai taip pat naudoti visur. Pavyzdžiui, turime prieskonių mišinį žuviai su žagreniu – jį esu išbandžiusi ne tik su žuvimi, bet ir su vištiena, ir su daržovėmis, ir su salotomis. Ir atradau, kad labiausiai man jis tinka į mėsos faršą ir į kopūstų salotas.

Prieskoniai labai mėgsta eksperimentus ir tik eksperimentuojant galima juos pažinti ir atrasti naujus skonius.