2024-07-11 1638 Peržiūros
Nuotr. Valstybinių miškų urėdija

Varnikų pažintinis takas, esantis Trakų rajone, po devynis mėnesius trukusios rekonstrukcijos vėl kviečia lankytojus pasinerti į gamtos atradimus. Šis takas, vingiuojantis per Varnikų botaninį-zoologinį draustinį, dabar dar patogesnis ir informatyvesnis.

Rekonstrukcijos metu buvo atnaujinti takai, įrengtos naujos poilsio ir apžvalgos aikštelės, pagerintas infrastruktūros patogumas. Vienas iš svarbiausių atnaujinimų – įdiegtas audiogidas. Naudojant QR kodus, lankytojai gali klausytis miškininko pasakojimų apie vietos bioįvairovę ir gamtos ypatybes – tai naujovė Lietuvos miškų pažintiniuose takuose.

Tako ypatumai ir unikalumas

Įsikūręs Varnikų botaniniame-zoologiniame draustinyje, Varnikų pažintinis takas suteikia daugiau nei 3 km pasivaikščiojimo po įspūdingiausias, gražiausias ir net sunkiausiai prieinamas draustinio vietas, galimybę.

Šis takas yra vienas iš patraukliausių maršrutų Lietuvoje dėl savo unikalios gamtos. Draustinyje, kuris užima apie 611 hektarų plotą, aptinkama daugiau nei 600 skirtingų aukštesniųjų augalų rūšių, iš kurių 16 įtrauktos į Lietuvos raudonąją knygą. Draustinio teritorijoje taip pat galima sutikti įvairių gyvūnų: nuo lapių ir kiškių iki elnių ir stirnų.

Nuotr. Valstybinių miškų urėdija

Kalvotas reljefas, senas ir natūralus miškas bei liekaniniai ežerėliai Ilgelio pelkėje yra tik dalis gamtos vertybių, kurias galima išvysti pasivaikščiojimo metu. Draustinyje auga net 118 samanų rūšių, įvairių retų grybų ir saugomų augalų. Poilsinėse vietose ir apžvalgos aikštelėse lankytojai gali stabtelti, pailsėti ir pasigrožėti įspūdingais vaizdais.

Varnikų pažintinį taką nesunku pasiekti automobiliu, dviračiu ar net pėstute. Prie tako pradžios yra automobilių stovėjimo aikštelė, vaikų žaidimo aikštelė ir kiti lankytojams skirti patogumai. Tako infrastruktūra užtikrina, kad lankytojai galėtų ne tik patogiai pasiekti pažintinį taką, bet ir saugiai mėgautis pasivaikščiojimu bet kuriuo metų laiku, nes didžioji tako dalis yra medinė.

Nuotr. Valstybinių miškų urėdija

Kodėl verta aplankyti?

Varnikų pažintinis takas yra puiki vieta tiems, kurie ieško ramybės ir nori pabėgti nuo miesto šurmulio. Čia galima ne tik mėgautis gamtos grožiu, bet ir sužinoti apie Lietuvos gamtos turtus bei biologinę įvairovę. Miškininko pasakojimai praturtina patirtį, suteikdami žinių apie retus augalus ir gyvūnus, jų buveines ir gamtos procesus.

Tad jei dar neaplankėte Varnikų pažintinio tako, dabar yra puiki proga tai padaryti atnaujintame take!

Nuotr. Valstybinių miškų urėdija