2024-04-09 788 Peržiūros

Po beveik trejus metus trukusių rekonstrukcijų, duris visuomenei atveria atsinaujinęs Klaipėdos universiteto (KU) Botanikos sodas. Lankytojus Botanikos sode džiugins pažintiniai takai su apšvietimu, pritaikyti žmonėms su judėjimo negalia, sukurta šiuolaikiška augalų ženklinimo sistema, interaktyvūs informaciniai stendai, trys skirtingo stiliaus pavėsinės bei įrengti nauji suoliukai poilsiautojams.

Naujai įrengtame Botanikos sodo Edukacijų centre jau yra suplanuoti užsiėmimai lankytojams – tai įvairūs seminarai, mokymai, edukacijos mokiniams. Gegužės 3 d. sode vyks augalų mugė „Nuo žiedelio prie medelio“, o Tarptautinės žavėjimosi augalais dienos išvakarėse, gegužės 17 d., vyks tradicinis renginys „Pavasario alasas“.

Pirmieji atsinaujinusio sodo svečiai, atkeliavę aplinkai draugišku elektriniu DANCER autobusu, turėjo galimybę sudalyvauti atnaujintų erdvių ir Edukacijų centro apžiūroje. Po ekskursijos lankytojai buvo kviečiami degustuoti Botanikos sode išaugintų žolelių arbatą ir iš arti stebėti naujų medelių sodinimą.

Pasigrožėti naujovėmis bei pasveikinti su nauju etapu atvyko ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas bei Europos parlamento narys Juozas Olekas.

Aplinkos ministras pabrėžė, kad tai, jog Klaipėdos universitetas turi Botanikos sodą, tik dar kartą patvirtina universiteto svarbą miestui ir jo gyventojams. „Lietuvoje visi 4 botanikos sodai priklauso universitetams ir jų pagrindinės misijos yra puoselėti saugotinas rūšis, supažindinti miestiečius su gamta, augalais bei populiarinti mokslo žinias. Botanikos sodai mieste yra edukaciniai centrai, tad turint tokią erdvę reikia skatinti čia ateiti kuo daugiau žmonių, kad mokslas būtų perduodamas visuomenei,“ – teigė Simonas Gentvilas.

„Tai buvo pirma tokio dydžio investicija per 30 KU Botanikos sodo veiklos metų. Džiaugiamės, kad įgyvendinus infrastruktūrinį projektą, pagerėjo sąlygos sodo lankytojams“, – sako KU infrastruktūros ir plėtros prorektorius doc. dr. Benediktas Petrauskas.

„Po beveik trejų metų turime galimybę visuomenei pristatyti atsinaujinusias Botanikos sodo erdves, kur bendruomenė galės leisti laisvalaikį ir iš žaliosios augmenijos apsupties išeiti pasikrovę teigiamos energijos. Matome, jog ši vieta per metus tapo turistų traukos centru, jį mėgsta lankyti ir uostamiesčio gyventojai. Sodas ir toliau džiugins visuomenę augalų įvairove ir edukaciniais užsiėmimais.“, – sveikinimo žodį tarė Klaipėdos universiteto rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas.

KU Botanikos sodas šiemet švęs 31-ąją sukaktį. Jo teritorija – 9,3 ha. Šiuo metu čia auga beveik 5 tūkstančiai augalų pavyzdžių. Yra kuriamos, puoselėjamos ir nuosekliai gausinamos 5 kolekcijos: Dendrologinė, Vaistinių ir aromatinių, Žolinių dekoratyvių augalų kolekcijos, Rytų sodų ir Lietuvos floros.

Daugiau informacijos: https://www.ku.lt/lt/naujienos