2024-01-30 4109 Peržiūros

„Ką tik suremontavome garažo vartus… Ir vėl neveikia“. Tai – dažnas daugiabučių, kuriuose veikia požeminiai garažai, gyventojų skundas. Kaip pailginti automatinių vartų gyvenimą? Kokias klaidas, lemiančias gedimus, daro vairuotojai?

Namus administruojančios įmonės „Mano BŪSTO“ specialistas kviečia kreiptis į vartus prižiūrinčią organizaciją iš karto pastebėjus vartų gedimą. „Smulkus vartų gedimas, laiku jo nesutvarkius, gali pavirsti didesne problema, o jos pašalinimas kainuos brangiau“, – sako „Mano BŪSTO“ specialistai.

Gyventojai dažnai bando pro atidarytus vartus važiuoti paskui kitą mašiną. Taip elgtis nerekomenduojama. „Visada reikėtų pačiam paspausti vartų pultelio atidarymo mygtuką. Važiuodami paskui kitą automobilį rizikuojate – nespėjus suveikti vartų fotoelementams, besileidžiantys vartai gali įlenkti mašiną, o patys vartai taip pat patirti gedimą“, – konstatuoja specialistai.

Jei netyčia automobiliu atsirėmėte į automatinius vartus, būtina pranešti profesionalams net tuo atveju, jei ant vartų nematyti jokių pažeidimų. „Nors fiziškai vartai atrodo neįlenkti, gali būti, kad nukentėjo automatika. Geriau iš karto kreiptis ir atlikti vartų patikrą“, – teigia garažo vartus remontuojantys atstovai.

O ką daryti, jei maigote pultelį, tačiau vartai neatsidaro? Verta įsitikinti, kad neišsikrovė pultelio baterija. Gera idėja – paklausti kaimyno: „Ar jums atsidaro vartai?“. Jei vartai neužsidaro, patariama įsitikinti ar nėra uždengtos vartų „akys“ arba fotoelementai, kurie skirti sustabdyti vartus esant kliūčiai.

Kartais gyventojams prireikia, kad vartai liktų atviri ilgesnį laiką, pavyzdžiui, norima nešti į garažą daiktus. Tokiu atveju vartų „akys“ yra uždengiamos.

Jei vartai užstrigo, reikėtų įjungti avarinį režimą, vartus pakelti rankomis ir apie gedimą informuoti avarinę tarnybą. Pasitaiko, kad avarinį vartų režimą įjungia ir gyventojai, kurie neturi pultelio, tačiau nori naudotis garažu.