Neretai pastebėję savo kūno pokyčius sunerimstame ir pradedame dairytis dietų, kurios galėtų greitai ir efektyviai sugrąžinti viską į senas vėžias. Tačiau viskas nėra taip paprasta, o vietoj dietų reikėtų imtis kitų priemonių. Gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė dalijasi patarimais ir pasakoja apie sveikatai palankias, subalansuotas bei šiuolaikiniu mokslu paremtas dietas.
Kas yra dietos? Gal jos skirstomos į tam tikras kategorijas?
Žodis dieta išvertus ir graikų kalbos díaita arba lotynų diaeta reiškia gyvenimo būdą ir režimą. Todėl pirmiausia dietą mes ir turėtume suprasti kaip maisto visumą, kuri visapusiškai aprūpina organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis: angliavandeniais, skaidulinėmis medžiagomis, baltymais, riebalais, vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, bioaktyviosiomis medžiagomis ir vandeniu. Tik tokią dietą mes galime vertinti kaip subalansuotą, sveikatai palankią ir tvarią.
Šiais laikais žodis dieta yra įgavęs kitokią prasmę ir labiausiai asocijuojasi su negatyviomis patirtimis – ribojimu, badavimu, alininančiais valios išbandymais, kaltės jausmu. Tam labiausiai pasitarnavo XX a. suklestėjusi dietų kultūra, kuri labiausiai buvo orientuota į svorio mažinimą.
„Inovatyvios“ dietos
Atsirado terminas kaprizo dieta (angl. fad diet). Tai dietos žadančios greitus ir sąlyginai lengvai pasiekiamus rezultatus. Dėl savo tariamo inovatyvumo ir netipiškos struktūros jos itin populiarios bei madingos visuomenėje. Jų populiarumą taip pat sustiprina visuomenėje žinomų žmonių ar net specialistų įtaka bei marketinginės strategijos.
Nepaisant to, jog pasitelkiant tokias dietas įmanoma prarasti svorio, bet dėl ribojimų kyla įvairių maistinių medžiagų trūkumo, raumenų masės ir kūno skysčių praradimo rizika bei su tuo susijusias pasekmės sveikatai. Tokios dietos vertinamos kaip laikinos ir neišmoko žmogaus sveikatai palankių ir tvarių valgymo įpročių. Todėl sugrįžus prie prieš dietą buvusios valgymo praktikos, ilgainiui svoris taip pat sugrįžta – neretai dar ir su kaupu.
Psichinės sveikatos specialistai teigia, kad dietos susijusios du didesne valgymo sutrikimų (pvz. nervinės anoreksijos, nervinės bulimijos, persivalgymo sindromo, naktinio valgymo sindromo) rizika, sutrikusiu santykiu ne tik su maistu, bet ir kūno vaizdu, sutrikdyta psichine ir socialine sveikata.
Sveikatai palankios dietos
Dietas galima sugrupuoti į sveikatai palankias ir subalansuotas bei šiuolaikiniu mokslu įrodytas dietas, kurios patenkina organizmo visų maistinių medžiagų poreikius. Tokių dietų pavyzdžiai tai:
• Šiaurės Europos regiono dieta – Šiaurės dieta,
• Pietų Europos regiono dieta – Viduržemios jūros regiono dieta,
• JAV rekomenduojama – DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dieta.
Mitybine prasme visų šių dietų struktūra yra tokia pati, tik kai kurie dietos elementai pritaikyti konkrečiam regionui. Pavyzdžiui, Viduržemio jūros regione rekomenduojamas tam regionui įprastas alyvuogių aliejus, bet Šiaurės regione itin vertingi yra rapsų ir linų sėmenų aliejai pasižymintys gausiausiu omega 3 riebalų rūgščių kiekiu tarp visų aliejų.
Sveikatai palankios ir subalansuotos bei tvarios dietos rekomendacijas lietuviams galima rasti štai čia: http://www.smlpc.lt/media/image/Naujienoms/2017%20metai/Mityba%20ir%20fizinis%20aktyvumas/Sveikos_ir_tvarios_mitybos_rekom.pdf
Ar dietų gali laikytis visi?
Dietų laikytis neturėtų niekas. Visi turėtų išmokti sveikatai palankios ir subalansuotos dietos principų ir jais vadovautis visą gyvenimą. To vadinti dietos laikymusi negalima, kadangi tai yra gyvenimo būdas, kuris labiau turėtų būti savaime suprantamas nei kažkuo ypatingas.
Ypač atkreipti dėmesį reikėtų tėvams, jei vaikai ir paaugliai arba jaunuoliai pradeda laikytis dietų, kadangi tai labai dažnai susiję su valgymo sutrikimo rizika arba jau su esančiu valgymo sutrikimu.
Kokias dažniausias klaidas daro tie, kurie pradeda laikytis dietų?
Pagrindinė klaida – tikėjimas, kad egzistuoja greitas ir lengvas būdas, kaip sumažinti svorį. Jeigu žmonės neturėtų šios iliuzijos, manau, kad dietos nebūtų tokios patrauklios ir populiarios.
Jeigu kalbant apie tai, kokios dažniausios klaidos, kai žmogus pradeda vadovautis sveikatai palankios ir subalansuotos dietos principais, tai iš savo praktikos pastebiu šias:
• žmonės labiau linkę koncentruotis į tai ko nevalgyti, bet ne tai ką valgyti;
• dažnai nepaisant to, kad nėra draudžiamo maisto, patys savo sprendimu vis tiek bando ko nors (neretai, ką labai mėgsta), visiškai atsisakyti;
• nuvertina žalingų įpročių (pvz. rūkymo) įtaką sveikatai ir nesiima priemonių juos mažinti;
• neįtraukia fizinio krūvio kaip lygiaverčio dietai gyvenimo būdo elemento būtino tiek gerai fizinei ir emocinei sveikatai, tiek svorio valdymui;
• neįtraukia streso valdymo priemonių kaip dar vieno labai svarbaus veiksnio turinčio itin reikšmingą įtaką fizinei ir emocinei sveikatai, apetito ir svorio valdymui.
Kokie dažniausi mitai pasitaikantys apie dietas?
- Egzistuoja stebuklinga dieta;
- populiariosios dietos yra moksliškai įrodytos ir saugios;
- gydytojai dietologai rekomenduodami maitintis pagal atrodytų niekuo neypatingus sveikatai palankios ir subalansuotos dietos principus yra senamadžiai ir nesidomi naujausiais moksliniais tyrimais bei mitybos srityje dirbančių ekspertų tarptautinėmis rekomendacijomis.