2023-06-06 1630 Peržiūros

Sugrįžus šiltiems orams kviečiame apsilankyti vienose gražiausių laikinosios sostinės vietų, kurios užgniauš kvapą nuostabiais kraštovaizdžiais ir įspūdingu istoriniu palikimu.

Dievų ir deivių slėnis

Dievų ir deivių slėnyje esantis pėsčiųjų takas vietinių gyventojų dažnai vadinamas skulptūrų parku. Čia atrasite Lietuvos skulptorių vasaros pleneruose sukurtas svarbiausių pagoniškų dievų ir deivių skulptūras iš ąžuolo – Perkūną, Patrimpą, Pykuolį, Žemyną, Gabiją, Kovą, Laimą ir kt.

Vieta: https://goo.gl/maps/jrEfjcpxtwqTLCvq7

Raudondvario dvaro pilis

Netoli Kauno rasite Raudondvario dvaro pilį. Aukštutinėje Nevėžio terasoje stūgstanti pilis – tai vieni ryškiausiai išlikusių grafų Tiškevičių pėdsakų. Čia užsukę turėsite galimybę pasivaikščioti ne tik po įspūdingo grožio pilį, bet ir pasimėgauti aplink supančiu kraštovaizdžiu.

Vieta: https://goo.gl/maps/S9aKWfkZsMAiufXA9

Kadagių slėnis

Nuo Kadagių slėnio tako atsiveria ypatingo grožio Nemuno ir Dabintos salos panorama, o taip pat ir Ronakalnio atodanga ir net 5 ha ploto unikalus Lietuvoje kadagynas. Šis kadagynas globoja šimtamečius kadagius, kurie siekia net 12,5 metrų aukštį ir yra pripažinti valstybinės reikšmės gamtos paminklu.

Vieta: https://goo.gl/maps/fFhd7UT5usc8mwRb8

Tado Ivanausko Obelynės sodyba

Tai žymiausio Lietuvos gamtininko profesoriaus Tado Ivanausko sodyba, kurios pavadinimas kilęs iš gausiai prie sodybos esančiuose skardžiuose žydinčių laukinių obelų ir gudobelių. Dar 1920 m. iš parceliuojamo Marvos dvaro prof. T. Ivanauskas nusipirko 8 ha žemės, pasistatė namą, kitus pastatus ir įkūrė Obelynės botanikos parką. Parkas užima apie 6,5 ha, turi per 300 rūšių ir formų medžių bei krūmų. Įdomu ir tai, jog Obelynėje auga vieni iš seniausių planetos medžių – dviskiautis ginkmedis ir metasekvoja.

Vieta: https://goo.gl/maps/rpZxFmQ2SPjEHM6J9

Žiegždrių atodanga

Ši atodanga – tai geologinė vertybė, kuri turi itin didelę mokslinę bei pažintinę reikšmę. Žiegždrių atodangos aukštis 22 m, ilgis 400 m. Čia nusidriekia sudėtingi Nemuno slėnio šlaitai ir įspūdinga gamtinės aplinkos raida vėlyvajame ledynmetyje. Atodangoje taip pat išvysite 16,1 m storio Kauno–Kaišiadorių limnoglacialinio baseino nuosėdų pjūvį.

Vieta: https://goo.gl/maps/xZsEXvCBkc1ZF7VA9

Pogrindžio spaustuvė „ab“

Ši spaustuvė vienintelė tokia Lietuvoje, kurios neaptiko sovietai. Jos įkūrėjai Vytautas Andziulis ir Juozas Bacevičius užtikrindavo, kad pogrindiniai leidiniai pasklistų tūkstantiniais tiražais ir tautos dvasia nebūtų sunaikinta. Apsilankyti spaustuvėje galite tik iš anksto susitarus.

Vieta: https://goo.gl/maps/BJNxTHzq8Krc7Ehn8