Artėjantis pavasaris atneša ne tik šiltėjančius orus, bet ir tradicinę žiemos išvarymo šventę – Užgavėnes, kuri šiais metais švenčiama kovo 1-ąją. O kokios jos be triukšmingų šokių, persirengėlių ir daugybės blynų? Dalijamės vienais gardžiausių ir lengviausiai pagaminamų blynų receptų.
Tradiciniai lietiniai
Jums reikės:
- 3 kiaušinių
- 3 v. š. cukraus
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- 6 v. š. pieno
- 300 g miltų
- 500 ml vandens
- Žiupsnelio druskos
Gaminimo eiga:
- Gerai išplakite kiaušinius su cukrumi. Plakinyje įmaišykite alyvuogių aliejų, pieną ir druską.
- Į gautą masę įsijokite 200 g miltų ir viską gerai išmaišykite. Gausite labai tirštą tešlą.
- Dabar eilė supilti apie 250 ml vandens ir gautai masei leisti pastovėti apie 30 minučių.
- Po 30 minučių įdėkite likusius miltus bei supilkite vandenį ir dar kartą leiskite tešlai pabūti apie 15 minučių.
- Dabar jau pats metas kepti blynus.
Atkreipiame dėmesį, kad tešla bus ganėtinai skysta. Patariame kepant blynus stengtis juos daryti kuo plonesnius.
Bulviniai blynai
Jums reikės:
- 500 g nuskustų bulvių
- 1 kiaušinio
- 2 v. š. miltų
- 1 svogūno
- Druskos
- Pipirų
- Aliejaus kepimui
Gaminimo eiga:
- Sutarkuokite bulves ir svogūną rankomis per smulkiausią tarką.
- Į gautą masę įmuškite kiaušinius, suberkite miltus ir viską pagardinkite druska bei pipirais.
- Keptuvėje įkaitinkite kiek daugiau nei įprastai aliejaus ir šaukštu formuokite norimo dydžio blynus.
Iškepusius blynus valgykite su grietine, varškės padažu ar paprasčiausiai vienus. 😊
Mieliniai blynai
Jums reikės:
- 500 ml pieno
- 500 g miltų
- 3 kiaušiniai
- 3 v. š. cukraus
- 50 g sviesto
- 7 g sausų mielių
- Žiupsnelis druskos
- Aliejaus kepimui
Gaminimo eiga:
- Pieną pašildykite taip, kad jis būtų vos šiltas ir į jį supilkite mieles bei labai gerai viską išmaišykite, kad mielės ištirptų.
- Pienui atvėsus įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir druską.
- Į turimą skystą masę suberkite išsijotus miltus. Atkreipkite dėmesį, kad tešla turi būti tiršta, tad miltų gali ir daugiau prireikti. Gautą tešlą uždenkite rankšluostėliu ir paliki šiltai bent valandai.
- Pakilus tešlai įpilkite tirpintą sviestą, viską gerai išmaišykite ir šaukštu suformuotus blynus kepkite ant lėtos ugnies.
Skanaus!