2024-10-17 946 Peržiūros

Lietuvoje jau oficialiai startavo šildymo sezonas, tačiau daugiabučių gyventojai neturėtų nustebti, jei net po paskelbimo radiatoriai liks šalti.

Dažniausiai šildymas daugiabučiuose namuose pajungiamas per 3-5 kalendorines dienas nuo savivaldybės įsakymo paskelbimo datos, tad ne visur iškart pradeda šilti radiatoriai. Į specialistus verta kreiptis, jei radiatoriai bute nešyla ilgiau nei 3 dienas nuo šildymo sezono pradžios, o lauke temperatūra yra žemesnė nei 12 laipsnių.

Dauguma „Mano BŪSTO“ prižiūrimų namų turi automatizuotus šilumos punktus, kurie ne tik efektyviau naudoja šilumą, bet ir prisitaiko prie lauko temperatūros pokyčių, reguliuodami šilumos srautą į pastatą. Kai lauke temperatūra pakyla virš 12 laipsnių, šildymas automatiškai mažinamas, o kai atšąla – šildymas intensyvinamas.

Prasidėjus šildymo sezonui, radiatoriai ir kiti šildymo prietaisai gali nešilti dėl kelių priežasčių:

  • Nepraėjo šildymo paleidimui skirtas laikas.
  • Daugelyje daugiabučių šildymo sistemos yra automatizuotos – jos išsijungia, kai lauko temperatūra pakyla virš 12 °C, ir vėl įsijungia atvėsus.
  • Senos statybos namuose viršutinių aukštų gyventojai nenuorino radiatorių, todėl susikaupęs oras trukdo šilumai pasiekti žemiau esančius butus.

Norime priminti, kad greičiau sušilti Jūsų namams padės vienas iš paprasčiausių būdų – susikaupusio oro išleidimas iš radiatorių. Kaip tai padaryti? Rasite žemiau esančiuose patarimuose.

Kaip nuorinti šildymo prietaisus?

  • Radiatoriaus nuorinimas:

Jei gyvenate viršutiniame aukšte – paimkite talpą vandeniui iki 0,5l., atsuktuvą, pasukite nuorintojo varžtą (gali būti ir čiaupas, tokiu atveju pasukite rankenėlę) ir išleiskite orą, kai tik pasirodo vanduo, varžtą reikia vėl užsukti (arba jei yra užsukti rankenėlę) žr. 1 paveikslėlį.

  • Grindinio šildymo sistemos nuorinimas:

Atliekant turėti vandens surinkimo talpą ir servetėlių vandens surinkimui nuo grindų.

Žalios rodyklės rodo atidarytų ventilių kryptį, t.y. atidarytas šildymas, jeigu šie ventiliai uždaryti, tai reiškia, kad yra nutraukiamas šildymas į butą (žr. 2 paveikslėlį).

Rankiniai nuorintojai (geltonos rodyklės), kurie veikia kaip ir radiatoriaus rankinis nuorintojas, juos reikia po truputi atsukinėti, kad išeitų oras, pradėjus purkšti vandeniui nuorintojas užsukamas.

Kolektoriuje gali būti ir automatiniai nuorintojai, kurie patys automatiškai nusiorina, tokiu atveju Jums nieko daryti nereikia (žr. 3 paveikslėlį).

Jei Jums nepavyko nuorinti šildymo prietaisų patiems – kreipkitės į namo šilumos ūkio prižiūrėtoją.

Kada Jūsų mieste bus įjungtas šildymas galite matyti savivaldybių internetinėse svetainėse.