2022-01-31 3513 Peržiūros

Dažnas savo ryto neįsivaizduojame be kvapnios ir gardžios kavos, kurios gėrimas tampa tarsi dienos pradžios ritualu. Apie lietuvių pamėgtas kavų rūšis, kokybiškas kavos pupeles ir asortimento naujienas pasakoja „Kavos Draugo“ atstovė Ieva Bivainienė.

Kokias kavų rūšis lietuviai mėgsta labiausiai?

„Kavos mėgėjai Lietuvoje savo kasdieniam kavos puodeliui dažniausiai renkasi kavos mišinius. Švelnesnės kavos mėgėjai prioritetą teikia 100 % arabikos kavos pupelių mišiniams, o intensyvesnio skonio mėgėjai – itališko tipo arabikos mišiniams su šiek tiek robustos kavos pupelių.

Besivystant kavos kultūrai, Lietuvoje, kaip ir visame Vakarų pasaulyje, auga susidomėjimas įvairiais kavos ruošimo būdais ir itin aukštos kokybės bei išskirtinio skonio kavos pupelėmis. Žmonės vis dažniau ieško tam tikro regiono ar šalies kavų – Brazilijos, Nikaragvos ar Etiopijos, tikėdamiesi vienokios ar kitokios kavos skonio paletės.

Didžiausius kavos gurmanus domina rūšinės (“specialty“) kavos pupelės, kurių kilmę galima atsekti net ir iki konkretaus ūkio ir kurios pagal Rūšinės kavos asociacijos (Specialty Coffee Association, SCA) vertinimo skalę 100 balų sistemoje surenka daugiau nei 80 balų. Tik 10% viso pasaulio kavų gauna tokį vertinimą. Rūšinių kavos pupelių pardavimai sudaro 10% „Kavos Draugo“ tinkle parduodamų kavos pupelių.

Kuo ši rūšinė kava ypatinga? Ji stebina itin turtinga ir plačia skonio palete. Joje ryškiai juntamos įvairiausios ir netikėčiausios natūralios skoninės natos, primenančios prisirpusias mėlynes ar braškes, pienišką šokoladą ar karamelę, tropinius kivius ar pasiflorą… Rūšinės kavos kviečia į itin įdomią skonių ir aromatų kelionę“, – pasakoja tarptautinio kavos ir kavos aparatų mažmeninio tinklo „Kavos Draugas“ atstovė I. Bivainienė.

Kaip atpažinti kokybiškas kavos pupeles?

„Nors apie kavos pupelių kokybę daugiausiai pasako pačių kavos pupelių išvaizda bei aromatinės ir skoninės savybės, visgi net ir iš nurodytos informacijos ant kavos pakelio galime daryti tam tikras išvadas.

Kuo daugiau detalesnės informacijos apie kavą bus pateikta – apie jos kilmę, rūšį, skrudinimo tipą, skonines natas – tuo didesnė tikimybė, kad kava bus aukštesnės kokybės. Taip pat būtinai reikia atkreipti dėmesį į skrudinimo datą: kokybiška kava – tai šviežia kava. Kuo kava šviežesnė – tuo ji aromatingesnė ir skanesnė. Idealiausia kavą pradėti vartoti praėjus 4-14 dienų po skrudinimo ir suvartoti per kelias savaites – mėnesį.

Kalbant apie pačias kavos pupeles, kokybiškos ir šviežios kavos pupelės turi malonų ir pakankamai intensyvų aromatą. Aukščiausios kokybės pupelių pakuotėje turėtų būti tik panašaus dydžio sveikos ir pilnos pupelės be papildomų atplaišų. Kalbant apie kavos pupelių skonį – jis turi būti subalansuotas, o burnoje turi likti malonus ir neįkyrus poskonis“, – sako I. Bivainienė.

Kokios pagrindinės gerosios kavos savybės?

„Žinomi moksliniai tyrimai parodo, kad saikingas kavos vartojimas gali turėti teigiamą poveikį žmogaus savijautai:

  • kavoje esantis kofeinas gali teigiamai paveikti mūsų smegenų veiklą. Jis skatina dopamino išsiskyrimą – šis padeda susikaupti ir pajusti susidomėjimą, taip leisdamas mokytis, atlikti įvairias užduotis su didesniu entuziazmu ir dėl to pasiekti geresnių rezultatų.
  • kofeinas gali pakelti nuotaiką – šiuo metu dar vyksta intensyvūs tyrimai, bet pradiniai duomenys rodo, kad jame randami polifenoliniai junginiai gali turėti teigiamos įtakos psichologinei būsenai, įskaitant elgesį, nuotaiką ir protines funkcijas.
  • manoma, kad kofeinas gali būti sąjungininkas ir kovoje prieš protinių funkcijų silpnėjimą, būdingą, pavyzdžiui, Alzheimerio ligai.
  • kavoje esantis kofeinas gali pristabdyti silpną galvos skausmą.

Viena iš svarbiausių ir geriausių kavos savybių yra susijusi su pačiu kavos gėrimo ritualu. Kavos pertraukėlė – tai maloni pertraukėlė, kurią galime skirti sau, arba kuria dalinamės su mus supančiais žmonėmis – šeimos nariais, draugais, kolegomis. Šiandieniniame pasaulyje, sakydami: „Gal kavos?“, tuo pačiu kviečiame pokalbiui, bendravimui“, – įžvalgomis dalijasi I. Bivainienė

Gal turite neseniai pasirodžiusių naujienų savo asortimente? Kokios jos?

„Kavos Draugas“ nuolat plečia kavos asortimentą, atsižveldamas į klientų vartojimo įpročius bei į pasaulines kavos pasaulio tendencijas. Tai atsispindi ir pastaruoju metu pristatytose naujienose:

  1. Naujas itališko tipo 100 % arabikos kavos mišinys „Caprissimo Italiano“. Specialiai pagal „Kavos Draugo“ užsakymą Milano kavos skrudykloje skrudinta kava. Tai reveransas itališkos kavos gerbėjams, kurių vis dar Lietuvoje labai daug.
  2. Nauja rūšinė kava „Brazil Santa Luzia“, skirta pradedantiesiems rūšinių kavų gėrėjams. Braziliška kava yra mėgstamiausia pasaulyje dėl itin kaviškų skoninių natų: šokoladinių, riešutinių, kakavinių. Todėl žmonėms, pratusiems prie kavos mišinių, tai ideali kava, nuo kurios galima pradėti neriant į rūšinių kavų pasaulį.
  3. Per daugiau nei 11-os metų veiklą pamatėme, kad dažnai žmonėms nedrąsu iš karto pirkti didesnę nežinomo skonio kavos pakuotę. Todėl praeitais metais pasiūlėme pasaulyje vis labiau populiarėjančias kavos ragavimo dėžutes. Dėžutėse nedideliais kiekiais supakuotos skirtingos kavos kviečia ragauti aukščiausios kokybės kavas iš skirtingų pasaulio regionų.

Šių metų pabaigoje pristatėme maltos kavos ragavimo dėžutę, kurioje kavos mėgėjai ras penkias aukščiausios kokybės rūšines maltas kavas iš įvairių pasaulio kampelių. Ragaujant kavą galima nusikelti į Braziliją, Nikaragvą, Gvatemalą, Indoneziją ir Etiopiją bei taip apkeliauti žymiausius kavos regionus. Be to, dar ir pateikėmė instrukciją, kaip surengti tikrą kavos degustaciją tiesios savo namuose“, – dalijasi I. Bivainienė.