2023-10-26 743 Peržiūros

„Ačiū už operatyvumą organizuojant vamzdyno remonto darbus“. Tokių žodžių sulaukė „Mano BŪSTE“ dirbanti klientų atstovė, kuri gavo signalą iš gyventojo dėl problemų su šalto vandens stovu viename Kauno daugiabučių.

„Vonioje esantis stovas jau buvo trijose vietose sutvirtintas apkabomis (liaudyje vadinamomis chamutais), tad kreipiausi pagalbos. Senas šalto vandens stovas greitai buvo pakeistas visame devynių aukštų name, kuriame gyvenu“, – pasakoja kaunietis.

Kviečia nelaukti avarijos

„Mano BŪSTO“ atstovės Gretos Vylcynienės teigimu, vamzdynai daugiabučiuose remontuojami ne tik sulaukus signalo iš gyventojų, bet ir namus administruojančios įmonės iniciatyva.

„Mūsų praktika rodo, kad susidėvėję vandens ir kanalizacijos vamzdynai pastatuose lemia apie 50 proc. visų avarijų. Neretai jos gyventojams baigiasi ne tik dideliais nepatogumais, bet ir milžiniškais finansiniais nuostoliais“, – sako G. Vylcynienė.

Anot jo, namus administruojanti įmonė siekia iš anksto užbėgti už akių avarijoms – vamzdynai daugiabučiuose yra periodiškai tikrinami.

„Suradę probleminių vietų, užfiksavę susidėvėjimą, apie tai informuojame gyventojus ir kviečiame nelaukti avarijos, senus vamzdžius pakeisti naujais. Kritinės būklės vamzdynai anksčiau ar vėliau pratrūks, todėl rekomenduojame nedelsti“, – teigia G. Vylcynienė.

Rizika sumažėja

Trūkus vamzdžiui ar susidėvėjus jo komponentams, užliejamos patalpos, sugadinamas tiek butuose, tiek rūsiuose esantis turtas, kyla trumpojo elektros jungimo pavojai. Dar baisesnės pasekmės laukia tuomet, kai trūksta pasenę kanalizacijos vamzdynai ir išsilieja nuotekos.

„Gyventojams vertėtų įsiklausyti į specialistų rekomendacijas ir, jeigu atėjo laikas, pritarti vamzdynų keitimui. Geriausia planuoti ne lokalų senų vamzdžių, kaip ir šiuo konkrečiu atveju – šalto vandens stovų, remontą, o vamzdyno keitimą visame name. Žinoma, tokie darbai reikalauja investicijų, tačiau juos atlikus avarijų rizika sumažėja iki minimumo“, – sako G. Vylcynienė.