2023-07-20 1128 Peržiūros

Taikos pr. 77 namo gyventoja Adelė džiaugiasi „Mano BŪSTO“ specialistų atliktais gyvatuko keitimo darbais ir neatsistebi sąžiningai bei puikiai savo sritį išmanančių profesionalų dėmesingumu.

„Bute pasidariau remontą ir norėjau, kad man pakeistų gyvatuką. Nors pas mane situacija buvo problematiška, tačiau vyrai labai puikiai darbavosi, po savęs susitvarkė visas šiukšles ir maloniai bendravo. Tikrai nustebau, kad taip sąžiningai darbavosi. Matosi, kad „Mano BŪSTO“ darbuotojai ir labai dėmesingi, ir atsidavę darbui, todėl jiems esu tikrai labai dėkinga“, – džiaugiasi Adelė.

Gyvatukas – gyventojo nuosavybė

Nors gyvatukų keitimas ar jų kiauryminės korozijos ir nėra dažnas atvejis, tačiau norint jį pakeisti nauju, privalu žinoti keletą esminių taisyklių:

„Kiekvieno gyventojo atsakomybė yra rūpintis jo bute esančiais inžinerine įranga o taip pat ir gyvatuku. Jeigu matomi pirmieji gyvatuko korozijos požymiai ar vandens lašėjimas, turėtumėte nedelsiant kreiptis į namo administratorių, kad išvengtume žemiau esančių patalpų užliejimo ir galimų nuostolių.

Svarbu atminti, kad gyvatuko keitimo darbus būtina suderinti ir su namo administratoriumi, kuris pasirūpins vandens stovo uždarymu ir vandens išdrenavimu. Po gyvatuko keitimo buto savininkas privalės namo šilumos ūkį prižiūrinčiai įmonei pateikti darbus įrodančius dokumentus, kad tikrai gyvatukas atitinka visus reikalavimus“, – pasakoja Vidas Balbuckis, „Mano BŪSTO“ priežiūros grupės vadovas.

Atkreipkite dėmesį į gyvatuko galingumą bei medžiagas

Nors gyvatukų galingumų esti įvairių, tačiau V. Balbuckis atkreipia dėmesį, jog jų galia turi išlikti nepakitusi:

„Žmonėms, nusprendusiems pasikeisti gyvatuką, būtina atkreipti dėmesį, kokios prieš tai galios jis buvo, kad nebūtų sumontuojamas galingesnis. Jei gyvatukas bus sumontuojamas didesnės galios, tuomet bus išbalansuojama karšto vandens cirkuliacijos sistema ir automatiškai nukentės kiti namo gyventojai, negaudami tinkamos temperatūros vandens.“

Šiais laikais žmonės dažnai vietoj gyvatukų renkasi kopetelės, nes jos atrodo patraukliau, tačiau gyvatuko keitimas kopetėlėmis pridarys daugiau žalos, nei naudos:

„Dažnai žmonės gyvatuką mėgsta pakeisti kopetėlėmis, tačiau to daryti griežtai negalima. Kai vietoj gyvatuko gyventojas įsidės kopetėles, tada karšto vandens pratekėjimas sumažės ir nukentės visi žemiau esantys gyventojai, nes jie negaus reikiamos temperatūros vandens. Tad jei norite pasikeisti gyvatuką, jį paprasčiausiai pakeiskite nauju, bet ne kopetelėmis.

Dar vienas patarimas – nepagailėkite pinigų ir įsirenkite žalvarinį gyvatuką. Nepirkite plonasienių, metalinių ar neaiškios kilmės gamintojų gyvatukų, nes jų tarnavimo laikas bus labai mažas ir vėliau susidursite su greita vandens pratekėjimo problema. Tinkamas pasirinkimas – žalvarinis gyvatukas. Būtent jis bus atsparesnis vandens cheminiai sudėčiai, mažiau dils ir mažiau koroduos“, – patarimais dalijasi V. Balbuckis.