2023-06-22 1502 Peržiūros

Klaipėdoje nauja susisiekimo galimybė – nuo šiol nukeliauti iš senamiesčio į šiaurinę miesto dalį galima ir Danės upe. Jau prasidėjo reguliarus elektrinių vandens autobusų kursavimas maršrutu Senamiestis – Tauralaukio tiltas. Tai pirmasis Lietuvoje ekologiškas reguliarus vidaus vandenų maršrutas.

„Vasarą Klaipėda pradeda su naujiena. Tikiu, kad galimybe išbandyti vandens autobuso keliones susidomės ir klaipėdiečiai, ir miesto svečiai. Artimiausi mėnesiai parodys, ar šis maršrutas pasiteisina toks, koks yra dabar, ar dar reikalingos korekcijos, linkiu, kad tai būtų komerciškai sėkmingas projektas. Tuo pat metu siekiame atgaivinti Danės upės pakrantes. Nors plaukimas upe taip pat yra atrakcija, būtina ir krante sukurti kokybiškas erdves, kurios taptų naujais traukos centrais“, – sako meras Arvydas Vaitkus.

Vandens autobusas naujame technologiniame lygyje atgaivina gilią istorinę tradiciją. XIX amžiuje kilmingieji iš miesto centro nedideliais garlaiviais keliaudavo į Luizės dvarą atsigerti arbatėlės. O XX a. pradžioje laiveliais miestiečiai nukakdavo ir iki Tauralaukio, kur buvo patogios vietos pramogauti.

Pirmojo vandens autobuso stotelė įkurta senamiestyje, netoli burlaivio Meridianas. Iš viso vandens autobusas sustoja šešiose stotelėse – „Senamiestis“, „Liepų tiltas“, „Danės slėniai“, „Senvagė“, „Botanikos sodas“ ir „Tauralaukio tiltas“.

Kelionė į vieną pusę L1 maršruto autobusu truks 1 valandą 20 minučių, pakeliui yra 6 stotelės. Per dieną abu autobusai iš viso padarys 8 reisus. Autobuso talpa – 10 keleivių + vieta negalią turinčiam asmeniui vežimėlyje.

Kelionė autobusu keleiviams kainuos 3 eurus, turintiems klaipėdiečio kortelę – 2,4 euro, vaikams – 1,5 euro, o turintiems teisę į didesnę lengvatą – 60 centų. Dauguma lengvatų miesto ir vandens autobusuose sutampa, skiriasi tik lengvatos vaikams. Nuo 7 iki 13 metų (imtinai) vaikams bilietas parduodamas už pusę kainos. Nuo 14 metų vaikams galioja pilna bilieto kaina. Vyresniųjų klasių moksleiviai ir studentai čia, skirtingai nei miesto autobusuose, lengvatos neturi.

Išsami informacija apie taikomas lengvatas ir atsiskaitymo būdus skelbiama „Klaipėdos keleivinio transporto“ tinklapyje: https://www.klaipedatransport.lt/lt/naujienos/vandens-autobusu-tvarkarastis-bilietu-kainos-ir-atsiskaitymo-budai-990

Vandens autobuso maršrutas, grafikas ir stotelės: https://www.stops.lt/klaipeda/#aquabus