2024-05-14 1907 Peržiūros

Naujos statybos butų kainoms kasmet kylant aukštyn, vis gausesnis pirkėjų ratas apie savo investiciją į būstą nori žinoti viską – iki pat smulkiausių detalių. Tokį požiūrį sveikinantys ekspertai pataria būstą rinktis ir įvertinti ypač atsakingai.

„Dažniausiai būstas įsigyjamas ne vieneriems metams, todėl verta domėtis tiek medžiagų kokybe, tiek kaimynyste, tiek vaizdu pro langą. Ne paskutinėje vietoje turėtų būti ir statytojo reputacija, ypač tuo atveju, jei perkate butą tokiame gyvenamajame name, kurio statybos dar nėra baigtos“, – pataria NT vystymo bendrovės „Realco“ pardavimo vadovė Rasa Gustaitė.

Aktualu – susisiekimas

Kokia statybinių ir apdailos medžiagų kokybė? Ar gera garso izoliacija? Kokie aplink namą esančios teritorijos privalumai ir infrastruktūra? Tai – pagrindiniai klausimai, kurie kyla ir vyresnio amžiaus pirkėjams ir jaunoms šeimoms su vaikais.

Pastarosioms ypač aktualus mokyklų bei darželių pasirinkimas kuo arčiau namų, patogus, lengvas ir greitas jų pasiekimas. Vidutinio ar vyresnio amžiaus žmonėms svarbus geras susisiekimas viešuoju transportu, arti esančios stotelės, lengvai pasiekiamos gydymo įstaigos ir parduotuvės.

Domisi įrengimo kokybe

Daugeliui pirkėjų rūpi ir pastato savybės: namo energinė klasė ir šilumos koeficientas. „Ar storos namo sienos, kokie langai, kokia akustinė klasė, ar nesigirdės triukšmo iš lauko, kitų butų ar lifto garsų? Tai – dažni būsimų naujakurių klausimai, susiję su garso izoliacija“, – konstatuoja R. Gustaitė.

Besirenkantieji butus pirmame aukšte dažnai turi klausimų apie grindų sudedamąsias dalis, o viršutiniame aukšte – apie stogo konstrukcijas. „Nuo įrengimo kokybės gali priklausyti ir gyvenimo būste patogumas bei komfortas. Taigi, toks pirkėjų smalsumas yra sveikintinas“, – sako ekspertė.

Ji atkreipia dėmesį, kad pirkėjai pageidauja kuo daugiau šviesos bute, todėl ypač domimasi būstais, kuriuose įrengti dideli ar vitrininiai langai, nukreipti į skirtingas pasaulio puses. „Vieniems labiau patinka langai į šiaurę ar rytus, kitiems – į pietus ar vakarus“, – kalba R. Gustaitė.

Ar nedings vaizdas už lango?

Norintiems išsaugoti gražų vaizdą pro langą verta gilintis, ar nėra numatyta pokyčių ateityje. „Reiktų domėtis, ar šalia nenumatyta kitų objekto statybų, kurios gali pakeisti vaizdelį už lango. Šio klausimo sulaukiame iš pirkėjų, besidairančių buto mūsų projekte Antakalnyje, Vileišio gatvėje, šalia Nėries. Daugeliui žinojimas, kad žalia erdvė su vaizdu į upę ir ateityje išliks nepakitusi, palengvina apsisprendimą įsigyti būstą“, – sako R. Gustaitė.

Anot jos, pirkėjams rūpi į ką kreiptis būsimo garantinio laikotarpio bei defektų šalinimo klausimais.

„Natūralu, kad besirenkantieji būstą nepradėtame arba vos pradėtame statyti NT projekte, domisi ir vystytojo patirtimi bei reputacija. Būsto pirkimas iš vystytojo, kurio reputacija ir veiklos istorija yra teigiama, o finansiniai rezultatai – geri, padeda sumažinti pirkėjo rizikas“, – įsitikinusi „Realco“ pardavimo vadovė.