2023-12-12 9267 Peržiūros

Kokios gi Kūčios be kūčiukų? Dalijamės laiko patikrintu receptu, kurį išbandę galėsite išsikepti ir traškių, ir minkštų kūčiukų.

Jums reikės:

• 400 g kvietinių miltų;
• 10 g šviežių mielių;
• 3 v. š. aguonų;
• 30 g cukraus;
• 3 v. š. aliejaus;
• 250 ml pieno;
• žiupsnelio druskos.

Gaminimo eiga

  1. Mieles gerai ištrinkite su cukrumi, kol šiek tiek suputos ir taps vientisa mase.
  2. Šiek tiek pašildykite pieną, supilkite į jį mieles, 200 g miltų ir viską gerai išminkykite. Gautos tešlos viršų apibarstykite miltais, uždenkite rankšluostėliu, padėkite šiltoje vietoje ir laukite, kol pakils.
  3. Kai tešla pakils, tuomet supilkite likusius miltus, aguonas, aliejų ir druską. Gerai išminkytos tešlos viršų vėl pabarstykite miltais, uždengti rankšluostėliu, padėkite šiltoje vietoje ir palaukite, kol tešla dar kart pakils.
  4. Tešlai vėl pakilus galite formuoti kūčiukus. Imkite po nedidelį gabalėlį tešlos, iškočiokite maždaug piršto storio volelius ir supjaustykite juos mažais, maždaug 1 cm pločio gabalėliais.
  5. Paruoštus kūčiukus sudėkite į kepimo skardą ir kepkite iki 200 °C apie 10-15 min., kol gražiai pagels.

Patarimai

• Pieno neperšildykite, nes į jį supiltos mielės taps nebeaktyvios ir tešla neiškils. Pieną pašildykite maždaug iki 40 °C.
• Negudraukite ir kūčiukus pjaustykite tikrai mažais gabalėliais, kitaip iškepsite ne kūčiukus, o bandeles.
• Jei norite, kad kūčiukai iškeptų minkšti, kepkite juos iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, o jei norite traškių – iki 180 °C.

Gardžių kūčiukų!