Kokios gi Kūčios be kūčiukų? Dalijamės laiko patikrintu receptu, kurį išbandę galėsite išsikepti ir traškių, ir minkštų kūčiukų.
Jums reikės:
• 400 g kvietinių miltų;
• 10 g šviežių mielių;
• 3 v. š. aguonų;
• 30 g cukraus;
• 3 v. š. aliejaus;
• 250 ml pieno;
• žiupsnelio druskos.
Gaminimo eiga
- Mieles gerai ištrinkite su cukrumi, kol šiek tiek suputos ir taps vientisa mase.
- Šiek tiek pašildykite pieną, supilkite į jį mieles, 200 g miltų ir viską gerai išminkykite. Gautos tešlos viršų apibarstykite miltais, uždenkite rankšluostėliu, padėkite šiltoje vietoje ir laukite, kol pakils.
- Kai tešla pakils, tuomet supilkite likusius miltus, aguonas, aliejų ir druską. Gerai išminkytos tešlos viršų vėl pabarstykite miltais, uždengti rankšluostėliu, padėkite šiltoje vietoje ir palaukite, kol tešla dar kart pakils.
- Tešlai vėl pakilus galite formuoti kūčiukus. Imkite po nedidelį gabalėlį tešlos, iškočiokite maždaug piršto storio volelius ir supjaustykite juos mažais, maždaug 1 cm pločio gabalėliais.
- Paruoštus kūčiukus sudėkite į kepimo skardą ir kepkite iki 200 °C apie 10-15 min., kol gražiai pagels.
Patarimai
• Pieno neperšildykite, nes į jį supiltos mielės taps nebeaktyvios ir tešla neiškils. Pieną pašildykite maždaug iki 40 °C.
• Negudraukite ir kūčiukus pjaustykite tikrai mažais gabalėliais, kitaip iškepsite ne kūčiukus, o bandeles.
• Jei norite, kad kūčiukai iškeptų minkšti, kepkite juos iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, o jei norite traškių – iki 180 °C.
Gardžių kūčiukų!