Mitybos specialistai sutinka, kad pusryčiai yra svarbiausias dienos patiekalas. Ir nors ne visada turime laiko jų gaminimui, paprasčiausias bei lengviausias pusrytis yra skanūs ir sotūs sumuštiniai.
Sveikuoliški avokadų sumuštiniai
Jums reikės:
• 4 riekių juodos duonos,
• 2 vnt. avokadų (gerai prinokusių),
• 1 saujos vyšninių pomidorų,
• 50 g fetos sūrio,
• 0.5 vnt. citrinų,
• šiek tiek pipirų.
Paruošimo eiga:
- Duoną apskrudinti sausoje keptuvėje ar orkaitėje.
- Avokadą sutrinti šakute, išmaišyti su pipirais ir iš citrinos išspaustomis sultimis.
- Avokadus užtepti ant skrebučių, ant viršaus dėti pjaustytų pomidorų ir patrupinti fetos. Pabarstyti pipirais.
Sumuštiniai su šonine
Jums reikės:
• 4 riekių šviesios forminės duonos,
• 6 griežinėlių rūkytos šoninės;
• 4 salotų lapų,
• 2 vnt. pomidorų.
Padažui:
• 50 g majonezo,
• 0.5 a. š. baltojo vyno acto,
• 1.5 a. š. cukraus,
• 0.5 a. š. druskos (arba pagal skonį).
Paruošimo eiga:
- Padažui į dubenį dėti majonezą, pilti vyno actą, berti cukrų, druską ir išplakti iki vientisos masės.
- Duonos riekeles paskrudinti duonos skrudintuvu arba sausoje keptuvėje iš abiejų pusių iki kol apskrus.
- Visas duonos riekeles iš vienos pusės aptepti padažu.
- Kepimo formą ištiesti kepimo popieriumi, sudėti šoninę ir kepti įkaitintoje iki 180 C laipsnių temperatūros orkaitėje apie 10 minučių iki kol taps šiek tiek traški. Tuomet atidėti atvėsti. Arba galite šoninę trumpai apkepti sausoje keptuvėje.
- Pomidorus supjaustyti griežinėliais.
- Ant dviejų duonos riekelių sudėlioti po du salotos lapus, pomidorus, po tris šoninės juosteles, tuomet užvožti duonos riekelėmis padažu į apačią.
- Perpjauti pusiau ir skanauti.
Kepti sumuštiniai su sūriu ir pesto
Jums reikės:
• 4 riekių sumuštinių duonos,
• 4 v. š. pesto padažo (pirktinio ar naminio),
• 4 riekelių bri sūrio,
• 1 vnt. pomidorų,
• 1 saujelės baziliko.
Paruošimo eiga:
- Sūrį ir pomidorus supjaustome riekelėmis.
- Ant duonos riekės tepame pesto, dedame sūrį, pomidoriukus, bazilikus ant viršaus uždedame kitą duonos riekę.
- Kepame sausoje keptuvėje, kol apskrus, iš abiejų pusių. Taip paruošiame abu sumuštinius.
Skanaus!