2023-07-13 29444 Peržiūros

Įsibėgėjus vasarai didėja širšių bei vapsvų populiacijos – pritrūkusios maisto netoli savo namų, jos ima dūgzti šalia gyventojų būstų. Dažnai gyventojai bando imtis liaudiškų būdų ir naikina vapsvas patys, tačiau tokios iniciatyvos neretai baigiasi skausmingai.

Jei pastebėjote, kad namuose daugėja vapsvų, greičiausiai visai arti yra jų lizdas arba būste laikoma kažkas stipriai jas viliojančio, pavyzdžiui, koks saldus gėrimas. Dauguma žmonių bando sunaikinti širšes ar kitus kenkėjus liaudiškomis priemonėmis, tačiau verta paminėti, kad skirtingai nei bitės, jos gali gelti ne vieną, bet kelis kartus. Vapsvos ir širšės yra pavojingos žmogaus sveikatai, ypatingai alergiškiems žmonėms, todėl norint išvengti skausmingų atsitikimų, geriausia yra kreiptis į profesionalus, kurie greitai ir svarbiausia neskausmingai padės pašalinti vapsvų lizdus.

Štai keli „Mano BŪSTO“ specialistų patarimai, ką daryti, kuomet jūsų namuose atsirado širšių:

  • Pastebėjus vapsvas, širšes ar kitus panašius kenkėjus, kurie gali būti pavojingi, rekomenduojama nesiartinti prie jų lizdų, landų sienose ar kitų konstrukcijų, nes tai gali būti pavojinga gyvybei.
  • Norint patiems atlikti geliančių vabzdžių naikinimą, būtina pasirūpinti savo saugumu (pilna viso kūno apsauga, pvz.: bitininko kostiumas, uždaryti namų duris ir langus). Taip pat naudoti insekticidus, skirtus šių kenkėjų naikinimui (patartina naudoti putų flakonėlį vapsvoms, nes taip galima atlikti apdorojimą iš didesnio atstumo).
  • Labai dažna klaida, kai gyventojai užsandarina įvairias landas statybinėmis putomis ar skiediniu. Taip galima prisišaukti didelių nemalonumų, nes vabzdžiai pradeda ieškoti išėjimo ir susierzinę gali pradėti lysti į gyvenamas patalpas.
  • Kad širšės neskraidytų aplink mėgstamas lauko vietas, žmonės dažnai sodina augalus, kurie natūraliai atbaido vapsvas ir širšes. Tai gali būti mėta, kietis, eukaliptas, čiobrelis. Širšės stipriai nemėgsta pipirmėtės, todėl tose vietose, kur širšės gali pradėti statyti avilį, žmonės deda skudurėlius, suvilgytus eteriniu mėtų aliejumi.
  • Būtinai pašalinkite jas viliojančius maisto šaltinius, languose uždėkite tinklelius, o jeigu pastebėjote lizdą ar vietą kur vapsvos lenda pastato plyšiuose – kviesti profesionalus.
  • Jei papuolėte į vapsvų teritoriją ar jos pradėjo puotauti ant vaišių stalo, stenkitės likti ramūs, nebaidyti. Sujudintas vapsvų lizdas ims gelti, gindamas savo namus, bėgdami nekelkite rankų į viršų – jas geriau laikyti prie šono, kad nekeltumėte dar didesnės agresijos. Saugokite galvą ir veidą, bandymas apsimesti mirusiu – ne išeitis, nes vapsvos ir toliau negailestingai gels jūsų kūną.

Liaudiškų bei tikrai veiksmingų būdų yra tikrai mažai, todėl norint saugiai ir greitai atsikratyti pavojingų kenkėjų, geriausia kreiptis į „Mano BŪSTO“ specialistus, kurie 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę yra pasiruošę gelbėti kiekvieno gyventojo turtą, pasirūpinti saugumu.