2024-05-30 10497 Peržiūros

Kiekvienam daugiabučio gyventojui norisi, kad vaizdas pro langą džiugintų, o išėjus į lauką būtų malonu ir gražu. Prižiūrėti gyvenamą aplinką savo jėgomis gali tapti dideliu iššūkiu. „Mano BŪSTO“ specialistai pataria, ką reikia žinoti apie daugiabučių teritorijos priežiūrą, norint nepakenkti gamtai bei išvengti baudų.

„Mano BŪSTO“ specialistai primena, kaip ir kada tvarkomos teritorijos aplink daugiabučius:

  • Žolės pjovimas standartiškai vykdomas penkis kartus per sezoną. Gyventojai taip pat kaip papildomą paslaugą gali pasirinkti dažnesnį pjovimą bei žolės surinkimą. Būtina žinoti ir tai, kad kiekviena savivaldybė atskirai apibrėžia, kiek kartų per sezoną reikia pjauti žolę ir kokio aukščio ji neturi viršyti.
  • Krūmų ir gyvatvorių genėjimas atliekamas anksti pavasarį ir vėlai rudenį. Šie darbai atliekami papildomai, pagal gyventojų pageidavimą.
  • Medžių kirtimas ir genėjimas atliekami tik su savivaldybės leidimu, pavasarį ir rudenį, atsižvelgiant į paukščių perėjimo laikotarpį.
  • Taip pat papildomos paslaugos yra augalų sodinimas, ravėjimas, laistymas ir tręšimas.

Labai svarbu, kad visi gyventojai būtų susipažinę su aplinkos tvarkymo teisiniais aspektais ir nesiimtų savavališkų veiksmų. Medžius draudžiama kirsti ir genėti intensyviausiu laukinių paukščių perėjimo laikotarpiu, nuo kovo 15 d. iki rugpjūčio 1 d., išskyrus atvejus, kai medžiai gali kelti grėsmę žmonių gyvybei, sveikatai, turtui, eismui, saugiam elektros energijos, šilumos, dujų, naftos ir jos produktų tiekimo atnaujinimui arba kuomet yra pateikiama eksperto pažyma, kad kertamame ar genimame medyje ir greta augančiuose medžiuose nėra besiveisiančių laukinių paukščių.

Privatiems želdiniams šis draudimas negalioja. Turintys saugotinų želdinių savo sklypuose, gyventojai gavę savivaldybės išduotą leidimą, gali šalinti ar intensyviai genėti savo želdinius.

Tačiau gyventojų prašoma būti sąmoningais ir paukščių perėjimo laikotarpiu medžių genėjimo ir kirtimo darbų nevykdyti, nes paukščiai, rinkdamiesi perėjimo vietą, nežino, ar tai privatus želdynas, ar viešas.

Norint sodinti, kirsti ar genėti medžius mieste, būtina kreiptis į profesionalus. Dėl taisyklių nesilaikymo gali grėsti didelės baudos.

„Mano BŪSTAS“ neapsiriboja tik standartinėmis paslaugomis. Specialistai gyventojams papildomai gali įrengti alpinariumus bei juos prižiūrėti, suteikiant galimybę turėti unikalų gamtos kampelį net ir miesto apsuptyje.

„Mano BŪSTO“ specialistai kiekvieną dieną dirba tam, kad aplinkos tvarkymas atitiktų visus gyventojų lūkesčius ir būtų atliekamas efektyviai, kokybiškai bei aplinkai draugiškai.