2023-07-18 5770 Peržiūros

„Mano BŪSTO“ darbuotojai ne tik rūpinasi miesto gyvenamųjų namų tvarka, bet ir turiningai bei smagiai leidžia laisvalaikį. O įpusėjus vasarai, jis yra dar ryškesnis, įdomesnis ir spalvingesnis. Laiką galima leisti gamtoje, organizuoti iškylas parkuose, vykti į renginius ar festivalius, vykstančius po atviru dangumi ar šalia ošiant Baltijos jūrai. Mūsų darbuotojai išskyrė po penkias idėjas, kaip vertingai praleisti laiką su šeima, artimaisiais ar draugais. Kiekvienas ras sau labiausiai patikusį laisvalaikio planą arba užsidės varnelę, kur būtina nueiti ar pamatyti šią vasarą.

  1. Sudargo piliakalnių kompleksas Šakių raj. Jį sudaro penki piliakalniai – Balnakalnio, Žydkapių, Bevardžio, Pilaitės ir Vorpilio. Kadaise šiose vietose vyko lietuvių kovos su kryžiuočiais. Tad tai yra istorinė vieta, kurią kiekvienas lietuvis privalo aplankyti. Žinoma, dar ir dėl to, kad nuo piliakalnių viršūnių atsiveria kvapą gniaužianti panorama – miškai, pievos, mėlyna ir tyvuliuojanti Nemuno juosta. Tokie vaizdai ir lengvas pasivaikščiojimas padeda įsižeminti ir po to grįžti į darbus su nauja energija.
  2. Zyplių dvaras. Netoli Sudargo piliakalnių, taip pat Šakių rajone, yra daug dvarų, tačiau Zyplių dvaras išsiskiria tuo, kad čia galima daug ką pamatyti ir nuveikti. Pats dvaras kažkada priklausė ne vienam kunigaikščiui ar grafui, tad pro dvaro sienas smelkiasi unikali dvaro istorija, su kuria išsamiau galima susipažinti dalyvaujant ekskursijose, kurios čia organizuojamos. Akinančio baltumo dvaras, didingos parko alėjos, telkšantys tvenkiniai, kruopščiai prižiūrimi ir puoselėjami gėlynai – tampa dar didesniu traukos centru vasaros sezonu. Šalia dvaro yra Zanavykų muziejus, o dar kiek toliau paėjus – Lukšių Šv. Juozapo bažnyčia. Tad tikrai laukia įdomus maršrutas, o skaniai pavalgyti neabejotinai pavyks restorane „Kuchmistrai“, Zyplių dvaro oficinoje. Čia galima paragauti gurmaniškų patiekalų, kuriais kadaise mėgavosi Lietuvos didikai, ir pajausti autentišką, netgi karališką, to meto dvasią.
  3. Jūros šventė Klaipėdoje. Vasarą visi traukia į pajūrį ir ne tik mėgautis poilsiu prie jūros paplūdimyje, bet ir kultūrine programa vakarais. Geriausia nutaikyti tokį laiką, kai Klaipėdoje vyksta kasmetinė Jūros šventė. Nors į miestą suplūsta daug žmonių iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių, taip pat gausiau atvyksta turistų, bet veiklų ir paplūdimio juostos visiems užtenka. Šventės metu organizuojami įvairūs renginiai ir koncertai. Pavyzdžiui, šiemet, kaip skelbiama programoje, dalyvaus karinių pajėgų orkestrai iš JAV, Didžiosios Britanijos, Danijos ir kaimyninių šalių, kurie dovanoja ypatingą pasirodymą. Taip pat koncertuos žinomi užsienio ir Lietuvos atlikėjai, bei visus žavės šokančių fontanų šou. Gurmaniško maisto, gėrimų ir ledų taip pat netrūksta, todėl laikas su šeima ar draugais būna puikus!
  4. „Art Deco“ muziejus ir Amsterdamo mokyklos muziejus Kaune. Atvykusieji į Kauną pirmiausia pastebi modernistinę architektūrą, „Art Deco“ ir „Art Nouveau“ bruožų turinčius išskirtinius pastatus mieste. O štai užsukus į vieną iš šių muziejų, galima išvysti pilnai šiais stiliais įrengtus butus su baldais, dekoru, indais ir visa kita atributika. Juose vyksta patyriminės ekskursijos, kurias veda šių butų savininkai. Prieš kelis metus „Art Deco“ muziejus buvo pripažintas sėkmingiausia turizmo iniciatyva, tad patekti į ekskursiją į šį, ir į kiek vėliau duris atvėrusį Amsterdamo mokyklos muziejų, nėra paprasta. Laiką reikia rezervuoti bent likus kelioms savaitėms iki numatomos datos, tačiau laukti šio potyrio tikrai verta!
  5. Vilniaus TV bokštas. Per pastaruosius metus Vilniaus TV bokštas stipriai atsinaujino ir siūlo miesto gyventojams bei svečiams įdomių veiklų. Pasikėlus į aukščiausią kavinę Lietuvoje galima pasigerėti ne tik stulbinančia 360 laipsnių sostinės panorama, bet ir pasigaminti adrenalino. Viena iš naujienų, kurią verta išbandyti – pasivaikščioti TV bokšto taurės kraštu 170 metrų aukštyje, žinoma, prieš tai išklausius instruktažo ir prisitvirtinus apsaugomis. Jei visgi tokios pramogos atrodo per daug ekstremalios, tuomet galima pasivaikščioti po apsaugotą plieno tinklu aikštelę. Potyriai ilgam išliks atmintyje.

„Mano BŪSTO“ darbuotojai rekomenduoja:

  1. Kirkilų apžvalgos bokštas. Biržų regioninio parko teritorijoje prie Kirkilų karstinių ežerėlių yra pastatytas neįprastos, įdomios formos apžvalgos bokštas. Vieniems jis primena laivelį, kitiems – iki pusės nudilusį mėnulį. Bokšto aukštis siekia 32 metrus, todėl užsikabarojus ant jo viršaus atsiveria nuostabi draustinio panorama su jame esančiais ežerėliais, kurie dėl sieros bakterijų esant tam tikrai temperatūrai netgi nusidažo rausva spalva. Unikalus reiškinys, kurį būtina pamatyti atvykus į Biržus.
  2. Palangos vandenlenčių parkas „313 cable park“. Lietuviai per pastaruosius metus atrado ir labai pamėgo vandenlenčių parkus, kurių Lietuvoje pamažu ėmė daugėti. Tačiau Palangos parkas lenkia visus, nes yra ne tik didžiausias parkas Lietuvoje, bet buvo pripažintas ir geriausiu parku pasaulyje. Be to, čia sudarytos visos sąlygos naujokams mokytis, o profesionalams mėgautis vandenlenčių sportu.
  3. Zaraso ežeras ir Didžioji sala. Nors atšilus orams visi keliai veda į pajūrį, kartais visai verta iš jų išsukti ir aplankyti ežeringus Lietuvos miestus, pavyzdžiui, Zarasus. Čia, beveik miesto centre, yra Zaraso ežeras, kurio dalį, besiribojančią su miestu, juosia sutvarkyti takai, taip pat 17 metrų virš ežero iškilusi apžvalgos aikštelė, nuo kurios atsiveria ežero grožis. Tuo tarpu Didžiojoje saloje vyksta kultūriniai renginiai, koncertai, sporto varžybos, yra paplūdimys. Be to, neseniai saloje iškilo įdomus architektūrinis statinys – Kupolas, kurį verta „patikrinti“.
  4. Molėtų astronomijos observatorija ir Etnokosmologijos muziejus. Šių pastatų kompleksas Molėtų rajone išsiskiria visame kraštovaizdyje savo neįprasta, kosmine išvaizda. Nors tai mokslinės paskirties vieta, čia taip pat vyksta edukacinės ekskursijos, kurių metu galima susipažinti su čia vykdoma veikla, stebėti dangaus kūnus pro galingus teleskopus ir sužinoti daug įdomybių iš astronomijos pasaulio. Muziejuje 32 metrų aukštyje taip pat yra įrengta apžvalgos aikštelė, iš kurios dienos metu atsiveria nuostabus apylinkių vaizdas ir Labanoro giria, o nakties metu – platus dangaus skliautas ir žvaigždynas.
  5. Bliuzo naktys. Vasarą vyksta daug puikių festivalių, o šis yra vienas seniausių Lietuvoje, kuris vyksta nuostabioje gamtos oazėje – Varniuose, prie Lūksto ežero. Čia skamba daug įvairių instrumentų – nuo gitaros ar saksofono iki lūpinės armonikėlės. Festivalyje gausu bendruomenei svarbių tradicijų, kurios suartina ir sustiprina dėl to festivalis laikosi jau beveik 30 metų. Pavyzdžiui, pirmosiomis festivalio dienomis yra verdama „bliuzasriubė” (žuvienė), grojamas festivalio himnas, deginamas specialus aukuras ir t.t. Koncertuoja ne tik žinomi Lietuvos, bet ir užsienio atlikėjai. Atmosfera pozityvi, taiki ir tinkama semtis potyrių su artimųjų ar draugų kompanija.