2024-08-06 10432 Peržiūros

Vasaros metu daugelis mėgaujasi atostogomis ir poilsiu, tačiau tai taip pat yra metas, kai būtina pasirūpinti įvairiais daugiabučio namo remonto darbais. „Mano BŪSTO“ specialistai primena, kuriuos namo tvarkybos darbus galima vasara, o kurių nevalia vykdyti šaltuoju metų laiku.

Vasaros metu rekomenduojama atlikti visus remonto darbus, kuriuose naudojamos medžiagos turi tam tikrą džiūvimo laiką, kitaip tariant darbai turintys „šlapius“ procesus. Štai keletas svarbiausių darbų, kuriuos palankiausia atlikti vasarą:

Betonavimo darbai – šiluma leidžia betonui greitai ir tolygiai džiūti, užtikrinant jo tvirtumą ir ilgaamžiškumą.

Fasado dažymo darbai – sausas ir šiltas vasaros oras padeda dažams greičiau džiūti.

Fasado tinkavimo darbai – šiluma leidžia išvengti per greito tinko sukietėjimo ir įtrūkimų, kurie gali atsirasti dėl drėgmės ar šalčio.

Įvairūs hermetizavimo darbai – šiltas oras leidžia hermetikams tinkamai sukietėti ir užtikrinti gerą sandarinimą.

Tepamos hidroizoliacijos įrengimo darbai – vasara yra tinkamiausias metas šiems darbams dėl oro temperatūros ir mažesnio kritulių kiekio.

Nors šiuos darbus kartais galima atlikti pavasarį ar rudenį, vasara yra optimaliausias laikas dėl mažesnio kritulių kiekio ir geresnių oro sąlygų, kurios užtikrina kokybiškesnį ir ilgaamžiškesnį rezultatą.

Vasaros laikotarpis taip pat yra tinkamas ir vienintelis metas pasiruošti artėjančiam šildymo sezonui.

Šildymo sistemos hidrauliniai bandymai – atliekami kasmet siekiant patikrinti sistemos sandarumą ir nustatyti galimus nuotėkius.

Šilumos punkto hidrauliniai bandymai – būtini kasmet, siekiant užtikrinti patikimą šilumos tiekimą.

Šildymo sistemos hidropniaumatiniai plovimo darbai – vykdomi kas ketverius metus, siekiant išvalyti sistemą nuo nuosėdų ir užtikrinti gerą šilumos perdavimą.

Manometrų patikra – atliekama kas 2 ir 5 metus, priklausomai nuo grupės, siekiant užtikrinti tinkamą slėgio kontrolę sistemoje.

VŠT trasų hidrauliniai bandymai – kasmetiniai darbai, kuriems reikia pasiruošti tikrinant ir, esant poreikiui, keičiant ar remontuojant namo įvadines sklendes.

Termofikato išleidimas iš namo šildymo sistemos, kontrolė ir užpildymas – atliekamas pagal poreikį, ypač jei butų savininkai keičia šildymo prietaisus ne dėl avarijos.

Šildymo sistemos planiniai remonto darbai – vykdomi pagal poreikį, siekiant užtikrinti sklandų šildymo sezono pradžią.

Vamzdynų ir šilumokaičių priežiūra

Iki rugsėjo 1 dienos rekomenduojama atlikti papildomus darbus, kurie užtikrina šildymo sistemos efektyvumą ir ilgaamžiškumą:

Vamzdynų apšiltinimo izoliacijos keitimas – rekomenduojama šiltuoju metų laiku.

Karšto vandens šilumokaičių plovimo darbai – atliekami kas 2 metus, dažniausiai šiltuoju metų laiku, tačiau prireikus gali būti vykdomi ir visus metus.