2023-10-26 2907 Peržiūros

Rudeniui įsibėgėjus mus džiugina ne tik krentantys, spalvoti lapai, bet ir gausus moliūgų derlius. Dalinamės skaniausiais moliūgų receptais, kurie sušildys net ir žvarbiausią rudens dieną.

Tiršta moliūgų sriuba su vištiena

Jums reikės:

  • 1 kg moliūgų (nulupto, be sėklų);
  • 2 vnt. morkų (vidutinio dydžio);
  • 1 l vištienos sultinio;
  • 200 g vištienos filė;
  • pagal skonį prieskonių paukštienai;
  • 1 v. š. sviesto;
  • 2 skiltelės česnako;
  • pagal skonį druskos;
  • pagal skonį pipirų;
  • 0.5 stiklinės makaronų (smulkių, naudojau orzo);
  • 200 ml grietinėlės.

Paruošimo eiga:

  1. Moliūgą nulupti ir išimti sėklas, morkas nuskusti, viską supjaustyti kubeliais.
  2. Morkas ir moliūgus išvirti garuose arba kepti iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35 – 40 minučių, kol suminkštės.
  3. Kol kepa daržovės, supjaustyti vištienos filė nedideliais kubeliais. Keptuvėje ištirpinti sviestą, išspausti česnako skilteles ir apkepinti svieste. Sudėti kubeliais pjaustytus vištienos filė, pagardinti paukštienos prieskoniais. Kepti, kol visiškai iškeps.
  4. Išvirusius moliūgus ir morkas sutrinti elektriniu trintuvu ir supilti į puodą. Į tyrę įpilti karštą sultinį, suberti iškeptos vištienos gabaliukus bei makaronus. Pagardinti druska ir pipiriukais. Viską virti tol, kol makaronai išvirs, pagal nurodymus ant pakuotės. Verdant maišyti, kad nepritrauktų prie dugno.
  5. Baigiant virti supilti grietinėlę. Tiekti galima su skrudinta duona. Skanaus!

Patarimai:
Jeigu makaronų nemėgstate, galite jų nedėti visai – sriuba pavyks irgi labai skani.

Drėgnas moliūgų pyragas su obuoliais

Jums reikės:

  • 400 g moliūgų (gryno svorio);
  • 220 g kvietinių miltų;
  • 3 vnt. obuolių (vidutinio dydžio);
  • 3 vnt. kiaušinių (didesnių);
  • 120 g cukraus (arba pagal skonį);
  • 100 ml aliejaus (neutralaus skonio arba tirpinto sviesto);
  • 2 a. š. kepimo miltelių;
  • 1 a. š. malto cinamono.

Paruošimo eiga:

  1. Nupjauti moliūgo žievę, išimti sėklas. Moliūgo minkštimą smulkiai sutarkuoti (galima paprasta tarka ar virtuviniu kombainu).
  2. Kiaušinius gerai išplakti su cukrumi iki masė pabals, tūris ženkliai padidės. Toliau plakant supilti aliejų. Sudėti moliūgo masę ir šaukštu išmaišyti.
  3. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir cinamonu. Per kelis kartus šį mišinį įmaišyti į kiaušinių plakinį. Tešla turi būti tiršta.
  4. Obuolius perpjauti pusiau, išpjauti sėklalizdžius. Obuolius supjaustyti mažais kubeliais. Įmaišyti į tešlą.
  5. Kepimo formos, nusegamais kraštais (naudojau 24 cm), dugną iškloti kepimo popieriumi. Tešlą supilti į formą, išlyginti paviršių.
  6. Dėti kepti į iki 180 C laipsnių įkaitintos (kaitinimas viršus – apačia) orkaitės vidurį, kepti apie 45 minutes. Ar iškepė, patikrinti mediniu smeigtuku – jei įsmeigus ir ištraukus, jis sausas – pyragas jau iškepė. Jei aplipęs tešla- kepti dar 5 – 10 minučių ir vėl tikrinti.
  7. Iškepusį tinka pabarstyti cukraus pudra!

Patarimai:
Šiam pyragui naudojome sviestinį moliūgą, bet tinka ir kitoks. Jei moliūgas bus vandeningas, sutarkuotą reikėtų šiek tiek nusunkti arba į tešlą dėti daugiau miltų, kad būtų tiršta.

Moliūgų ir obuolių uogienė

Jums reikės:

  • 600 g moliūgų (minkštimo);
  • 600 g obuolių;
  • 800 g cukraus;
  • 1 vnt. citrinų.

Paruošimo eiga:

  1. Citriną gerai nuplauti, užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti 10 minučių, kad nebūtų karti. Išspausti citrinos sultis, o minkštimą su visa žievele smulkiai supjaustyti (sėklas išimti).
  2. Obuolius sutarkuoti burokine tarka, dėti į puodą, užpilti citrinos sultimis ir gerai išmaišyti rankomis.
  3. Moliūgą sutarkuoti irgi burokine tarka.
  4. Moliūgą ir citriną sudėti į puodą su obuoliais, suberti cukrų, įpilti 250 ml vandens. Virti ant silpnos ugnies 40 – 45 minutes, karts nuo karto pamaišant, iki bus norimos konsistencijos.
  5. Karštą uogienę supilti į iškaitintus stiklainiukus ir užsukti sandariais, karštu vandeniu nuplikytais dangteliais. Apversti stiklainius dangteliais žemyn ir palikti atvėsti.

Greitas moliūgų pyragas

Jums reikės:

  • 400 g moliūgų (nulupto, be sėklų);
  • 250 g miltų;
  • 200 g cukraus;
  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 150 g sviesto (kambario temperatūros);
  • 100 g riešutų (arba razinų);
  • 1 v. š. citrinų sulčių;
  • 2 a. š. kepimo miltelių;
  • 2 a. š. cinamono;
  • 1 a. š. vanilinio cukraus;
  • 0.5 a. š. maltų gvazdikėlių,

Paruošimo eiga:

  1. Orkaitę įjungiame kaisti iki 180C.
  2. Moliūgą smulkiai sutarkuojame (aš tarkavau virtuvės kombainu, tokia truputį smulkesne negu burokine tarka), apšlakstome citrina, apibarstome cinamonu ir gvazdikėliais, išmaišome.
  3. Minkštą kambario temperatūros sviestą ir cukrų mikseriu labai gerai išplakame iki masė pabals ir taps puri. Po vieną įmušame kiaušinius, gerai išplakdami po kiekvieno.
  4. Tarkuotą moliūgą labai lengvai rankomis nuspaudžiame nuo skysčio ir įmaišome į sviesto bei kiaušinių plakinį. Po truputį įsijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Galiausiai įmaišome pasmulkintus riešutus.
  5. Masę dedame į sviestu pateptą ir miltais pabarstytą arba kepimo popieriumi išklotą formą. Šauname į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 50-60 minučių iki gražiai paruduos ir ištrauktas pagaliukas bus švarus. Skanaus!

Trinta moliūgų sriuba

Jums reikės:

  • 1 nedidelio moliūgo;
  • 1 morkos;
  • 1 bulvės;
  • 6 česnako skiltelių;
  • druskos, pipirų;
  • čiobrelio;
  • alyvuogių aliejaus;
  • 1 l vištienos sultinio;
  • 100 ml grietinėlės;
  • Patiekimui: moliūgo sėklų, čili pipiro, alyvuogių aliejaus, balzamiko kremo.

Paruošimo eiga:

  1. Į kepimo skardą dedame dideliais gabalais pjaustytą moliūgą, morką, česnako skilteles. Sumaišome daržoves su šlakeliu alyvuogių aliejaus, druska, pipirais, čiobreliu. Kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 40 min.
  2. Užverdame sultinį, dedame virti bulvę.
  3. Iškepusias daržoves sudedame į sriubą ir paverdame dar 5 min.
  4. Sutriname blenderiu ir paragaujame, jei norisi – dar skaniname prieskoniais.
  5. Pilame grietinėlę, išmaišome.
  6. Patiekiame su skrudintomis moliūgo sėklomis, tyru alyvuogių aliejumi, balzamiko kremu ir keliais čili griežinėliais.