2024-08-06 21321 Peržiūros

Vasarai įsibėgėjus dažną iš proto veda širšių ir vapsvų antplūdis. Neretai žmonės imasi liaudiškų priemonių, kad atbaidytų neprašytus svečius, tačiau „Mano BŪSTO“ ekspertai įspėja, jog tokios iniciatyvos neretai baigiasi skausmingai.

Jei pastebėjote, kad namuose padaugėjo vapsvų, greičiausiai visai arti yra jų lizdas arba jūsų būste laikoma kažkas stipriai jas viliojančio, pavyzdžiui, saldūs, prinokę vaisiai.

Vapsvų ir širšių įkandimai yra pavojingi žmogaus sveikatai, ypatingai alergiškiems žmonėms, todėl norint išvengti skausmingų nutikimų, geriausia kreiptis į profesionalus, kurie greitai ir efektyviai padės pašalinti vapsvų lizdus.

Štai keli „Mano BŪSTO“ specialistų patarimai, ką daryti, jei jūsų namuose atsirado širšių:
• Pastebėjus vapsvas, širšes ar kitus panašius kenkėjus, kurie gali būti pavojingi, rekomenduojama nesiartinti prie jų lizdų, landų sienose ar kitų konstrukcijų, nes tai gali būti pavojinga gyvybei.
• Norint patiems atlikti geliančių vabzdžių naikinimą, būtina pasirūpinti savo saugumu (vilkėkite bitininko kostiumą), uždaryti namų duris ir langus. Taip pat naudoti insekticidus, skirtus šių kenkėjų naikinimui (naudokite putų flakonėlį vapsvoms, nes taip užtikrinsite jų naikinimą iš didesnio atstumo).
• Labai dažna klaida, kai gyventojai užsandarina įvairias landas statybinėmis putomis ar skiediniu. Taip galima prisišaukti didelių nemalonumų, nes vabzdžiai pradeda ieškoti išėjimo ir susierzinę gali pradėti lysti į gyvenamas patalpas.
• Kad širšės neskraidytų aplink mėgstamas lauko vietas, žmonės dažnai sodina augalus, kurie natūraliai atbaido vapsvas ir širšes. Tai gali būti mėta, kietis, eukaliptas, čiobrelis. Širšės stipriai nemėgsta pipirmėtės, todėl tose vietose, kur širšės gali pradėti statyti avilį, žmonės deda skudurėlius, suvilgytus eteriniu mėtų aliejumi.
• Būtinai pašalinkite jas viliojančius maisto šaltinius, languose uždėkite tinklelius, o jeigu pastebėjote lizdą ar vietą kur vapsvos lenda pastato plyšiuose – kvieskite profesionalus.
• Jei papuolėte į vapsvų teritoriją ar jos pradėjo puotauti ant vaišių stalo, stenkitės likti ramūs, nebaidykite jų. Sujudintas vapsvų lizdas ims gelti gindamas savo namus, tad bėgdami nekelkite rankų į viršų – jas geriau laikyti prie šono, kad nebūtų sukelta dar didesnė agresija. Saugokite galvą ir veidą. Bandymas apsimesti mirusiu – ne išeitis, nes vapsvos ir toliau negailestingai gels jūsų kūną.

Liaudiškų bei tikrai veiksmingų būdų yra labai mažai, todėl norint saugiai ir greitai atsikratyti pavojingų kenkėjų, geriausia kreiptis į „Mano BŪSTO“ specialistus, kurie 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę yra pasiruošę gelbėti kiekvieno gyventojo turtą ir pasirūpinti saugumu.