2023-07-04 5432 Peržiūros

Ne paslaptis, kad kiekvienais metais susiduriame su piktžolėmis trinkelių tarpuose ar tiesiog darže. Kad ir kaip būtų veiksminga šalinti šias nepageidaujamas žoles universaliais herbicidais, tačiau jie naikina ir mums naudingus sodo augalus. Dalijamės natūraliomis piktžolių naikinimo priemonėmis, kurios ne tik veiksmingos, bet ir draugiškos mus supančiai aplinkai.

Actas

Actą namie tikrai turi dauguma, tad įsipilkite jo į buteliuką su purkštuku ir purkškite jį tiesiai ant piktžolių. Norėdami pasiekti geriausius rezultatus actą purkškite kaitrią dieną, o jei numatomas lietus – piktžolių naikinimo darbus actu atidėkite. Atkreipkite dėmesį, kad piktžolių naikinimas actu labiau tiks trinkelių tarpams, o gėlynuose jis gali pakeisti dirvos PH ir sunaikinti augalus.

Valgomoji soda

Dar vienas būdas piktžolių naikinimui – valgomosios sodos naudojimas. Paprasčiausiai pripilkite valgomosios sodos į trinkelių tarpelius ar sode, šiek tiek palaukite ir užpilkite verdančiu vandeniu. Rezultatai kalbės patys už save.

Druska

Naudodami druską piktžolių naikinimui būkite labai atsargūs. Nors vandens ir druskos tirpalas itin efektyviai naikina piktžoles, tačiau jis geriausia tiks ten, kur kiti augalai neauga. Druskos tirpalas taip pat puikiai pasitarnaus trinkelių tarpeliuose augančioms piktžolėms naikinti.

Mulčas

Mulčas – tai natūrali priemonė, kuri padės jūsų sodo augalų dirvožemį padengti organinėmis ir neorganinėmis medžiagos. Paskleiskite jo gėlynuose, daržuose ar prie medžių ir pamatysite, kad piktžolės išdygs rečiau nei įprastai. Mulčiui naudokite pjuvenas, lapus, grikių lukštus, žvyrą, keramzitą ar nupjautą žolę.

Naikindami piktžoles turėkite ir kauptuką, ravėjimo peilį ar paprasčiausią šakutę

Kovai su piktžolėmis naudodami kauptuką ar ravėjimo peilį tikrai nesuklysite, o ir gamtai žalos nepridarysite. Tik svarbu atminti, kad ravėti piktžoles geriausia tuomet, kai dirva visiškai sausa, nes tokiu būdu piktžoles išrausite su visomis šaknimis. Jei ravėsite, kai dirva bus drėgna, tuomet piktžolių šaknys nutrūks, o tai tik paspartins naujų atsiradimą.
Nors iš pažiūros piktžolių naikinimas naudojant šakutę skamba juokingai, tačiau būtinai išbandykite ir šį metodą. Pakiškite šakutę po piktžole ir ją bus lengviau išrauti, o tai padės atsikratyti kenkėjos su visomis šaknimis.