Vasario 14-oji visiems žinoma kaip Šv. Valentino diena, dar kitaip vadinama arba įsimylėjėlių, arba meilės diena. Šią gražių jausmų apipintą dieną įsimylėjėliai mini pačiais įvairiausiais būdais, kurių vienas – vakarienė namuose. Dalijamės receptais, kurie primins apie saldų gyvenimo džiaugsmą, o svarbiausia – buvimas kartu taps tikru meilės įrodymu.
Šokoladiniai pyragėliai
Reikės:
- 100 g juodojo šokolado;
- 160 g cukraus pudros;
- 85 g sviesto;
- 75 g kvietinių miltų;
- 2 vnt. kiaušinių;
- 2 vnt. kiaušinių trynių;
- 1 šaukšto amareto;
- 1 žiupsnelio druskos.
Patiekimui reikės:
- pagal poreikį uogų;
- pagal poreikį cukraus pudros.
Gaminimo eiga:
Pirmiausia šokoladą sulaužykite gabalėliais ir įdėkite į karščiui atsparų dubenį kartu su sviestu, viską ištirpinant virš garų vonelės. Leiskite masei šiek tiek atvėsti.
Sudėkite šiek tiek paplaktus kiaušinius bei trynius, įberkite žiupsnelį druskos ir išmaišykite. Sudėkite cukraus pudrą ir taip pat išmaišykite.
Supilkite likerį, suberkite persijotus miltus ir dar kartą išmaišykite.
Keksiukų formeles patepkite plonu sluoksniu sviesto.
Į formeles supilkite gautą masę. Svarbu – masės nepilkite iki pat viršaus, nes kepant pyragėliai truputį pakils.
Pyragėlius šaukite į 220 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių ar ilgiau, kai tik iškepa pyragėlių paviršiaus plutelė, o paspaudus skanėsto vidurys būna dar minkštas. Iškepus – laikas traukti iš orkaitės.
Patiekiamus pyragėlius galima papuošti uogomis, pabarstyti trupučiu cukraus pudros. Taip pat šį pyragėlį galima valgyti ir su mėgstamais ledais.
Lašiša grietinėlės padaže su špinatais ir saulėje džiovintais pomidorais
Reikės:
- 600 g lašišos filė;
- 250 ml daržovių sultinio;
- 150 ml grietinėlės;
- 60 ml balto sauso vyno (nealkoholinio);
- 100 g saulėje džiovintų pomidorų;
- 50 g špinatų;
- 50 g kietojo sūrio;
- 1 vnt. svogūno;
- 4 skiltelių česnako;
- 2 šaukštelių džiovinto raudonėlio arba čiobrelio;
- 2 šaukštelių kukurūzų krakmolo;
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų.
Gaminimo eiga:
Aštriu peiliu nupjaukite lašišos odą, o tada lašišą supjaustykite gabalėliais.
Gabalėlius iš abiejų pusių pabarstykite druska, pipirais ir raudonėliu arba kitomis mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų, tada iš abiejų pusių apkepinkite lašišos gabalėlius. Išimkite apkepintus lašišos gabalėlius iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
Į keptuvę dėkite smulkiai pjaustytą svogūną ir kepkite iki kol suminkštės. Palaipsniui berkite smulkiai supjaustytas česnako skilteles ir dar apie minutę viską pakepinkite.
Supilkite baltą vyną ir pakaitinkite iki tol, kol vynas nugaruos.
Sudėkite riekelėmis supjaustytus saulėje džiovintus pomidorus ir apie 2 minutes pakepinkite.
Supilkite sultinį ir grietinėlę. Kai šie beveik užvirs, sudėkite smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį ir išmaišykite. Įdėkite špinatus ir dar šiek tiek viską pakaitinkite. Jeigu norisi, įdėkite papildomai druskos, pipirų ar norimų, mėgstamų žolelių.
Supilkite krakmolą, sumaišytą su 2-3 šaukštais šalto vandens, jog padažas truputį sutirštėtų.
Pagaliau sudėkite lašišos gabalėlius ir troškinkite apie 5 minutes.
Jeigu norisi, patiekalą galima pagardinti ir alyvuogėmis.
Sluoksniuotas sausainių ir kreminio sūrio desertas su uogomis
Reikės:
- 100 g sausainių;
- 200 g kreminio sūrio;
- 200 ml 35 proc. riebumo grietinėlės;
- 4 šaukštų cukraus;
- 400 g vyšnių arba mėgstamų kitokių uogų;
- 1 šaukšto kukurūzų krakmolo;
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus.
Gaminimo eiga:
Pirmiausia pasiruoškite uogų padažą. Šaldytas vyšnias arba kitas pasirinktas uogas sudėkite į prikaistuvį, įberkite 2 šaukštus cukraus ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, vis pamaišydami iki kol užvirs. Virkite apie 4 minutes, tada suberkite kukurūzų krakmolą, sumaišytą su 3 šaukštais vandens ir maišydami pakaitinkite iki tirštos masės. Masę nuimkite nuo ugnies ir palikite visiškai atvėsti.
Sausainius sutrinkite iki smulkių trupinių.
Į dubenį dėkite kreminį sūrį, grietinėlę, 2 šaukštus cukraus ir vanilinį cukrų. Viską suplakite elektriniu plaktuvu iki tol, kol kremas įgaus savo formą.
Pagaliau sluoksniuojame desertą! Berkite sausainius, dėkite kremą, o tada – vyšnių arba kitokio skonio padažą. Tada procesą vėl kartojame.
Patiekimui desertą galima papuošti smulkintais riešutais, sausainių trupiniais, kokoso drožlėmis, šokolado griežinėliais, pabarstyti kakavos ir pan.
Tiramisu su šokoladiniu lazdynų riešutų kremu
Maskarponės kremui reikės:
- 250 g maskarponės sūrio;
- 2 šaukštelių šokoladinio lazdynų riešutų kremo;
- 65 g miltelinio cukraus;
- 1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės.
Šokoladiniam lazdynų riešutų kremui reikės:
- 300 g šokoladinio lazdynų riešutų kremo;
- 125 ml riebios grietinėlės.
Sirupui reikės:
- 1 stiklinės (250 ml) paruoštos kavos;
- 1 šaukštelio cukraus.
200 g biskvitinių sausainių.
Patiekimui reikės:
- biskvitinių sausainių;
- kepintų lazdyno riešutų.
Gaminimo eiga:
Paruoškite maskarponės kremą. Maskarponės sūrį, lazdynų riešutų kremą ir miltelinį cukrų trumpai paplakite, kol viskas susimaišys. Toliau plakdami vidutiniu greičiu, lėtai pilkite grietinėlę. Ją supylę, padidinkite plakimo greitį. Gavę tvirtas bei tirštas putas, plakti nustokite.
Paruoškite šokoladinį lazdynų riešutų kremą. Grietinėlę pakaitinkite, kad būtų karšta, bet svarbiausia – neužvirtų. Užpilkite grietinėlę ant lazdynų riešutų kremo iš išmaišykite iki vientisos masės.
Paruoškite sirupą. Karštą kavą sumaišykite su cukrumi, kol šis ištirps. Tada atvėsinkite.
Metas sluoksniuoti! Pakaitomis stiklinėse susluoksniuokite sirupe trumpai pamirkytus biskvitinius sausainius, maskarponės kremą ir lazdynų riešutų kremą, kol sunaudosite visus produktus. Deserto viršų papuoškite biskvitiniais sausainiais, kepintais lazdynų riešutais, galite pabarstyti ir kakavos.
Prieš patiekiant desertą bent apie 2-3 valandas ir ilgiau palaikykite šaldytuve.