2024-05-21 4613 Peržiūros

Sušilus orams vis daugiau laiko praleidžiame gryname ore, tačiau gamtos džiaugsmus kartais apkartina net ir gyvatės įkandimas. Kaip tokiu atveju elgtis ir kada pravartu kreiptis į medikus, pataria vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas.

Ar žmogus gali net nepajusti, kad įkando gyvatė?

Vargu ar žmogus nepajus gyvatės įkandimo, ypač jei įkanda vienintelė nuodinga gyvatė Lietuvoje – angis. Jos įkandimą lydį ne tik skausmas, bet ir nemalonūs simptomai, varijuojantys nuo suleisto nuodų kiekio. Angį galima sutikti bene kiekviename šalies miške, ten kur drėgna, šilta ir pasiekia saulės šviesa. Pasitaiko, kad angys atšliaužia ir į namų kiemus, parkus ar daržus, kur gali šildytis saulėje. Tačiau ji kąs tik tuo atveju, jei užminsime, prispausime ar kitaip ją išgąsdinsime. Kaip ir žalčiai, angys dažniausiai nuo žmonių slepiasi.

Kokie galimi pirmieji simptomai?

Angies įkandimas yra nemalonus ir gali būti išties skausmingas. Visų pirma, matosi dvi įkandimo žymės, kada įkandus žalčiui – matyti žandikaulio žymė. Dažniausiai gyvačių įkandimai būna galūnėse, nes kandama žmogui

Rimvydas Blynas

prisiartinus prie gyvio ir jį išgąsdinus. Įkandimo metu, angis ne visada suleidžia nuodų, kadangi juos panaudojus, turi praeiti tam tikras laiko kiekis, kol jų vėl pasigamins. Įkandus angiai ir suleidus nuodų, visų pirma įkandimo vieta patinsta, o labai retais atvejais patinimas gali ir plėstis aukščiau, pavyzdžiui, nuo pėdos iki liemens. Pasireiškia infekcijos požymiai – įkąstą galūnę skauda, oda parausta ar patamsėja, gali pasireikšti viduriavimas, galvos svaigimas, pykinimas.

Didžiausią poveikį įkandimo metu, dažniausiai sukelia visgi ne gyvatės nuodai, o žmogaus baimė. Tačiau pernelyg nerimauti, įkandus lietuviškai gyvatei, nereikia – įkandimas nėra labai pavojingas, bet svarbu kreiptis į medikus. Jei gydytojai nusprendžia, kad priešnuodžio nereikia, įprastai pasveikstama per keletą dienų ar savaitę. Jei skiriamas priešnuodis, pasveikstama dar greičiau. Sunkesnė reakcija į angies nuodus pasireiškia turintiems lėtinių kraujotakos, endokrininės ar kvėpavimo sistemos ligų ar silpną imuninę sistemą.

Kada reikėtų sunerimti ir kokių veiksmų imtis įkandus gyvatei? Ar verta nedelsiant kreiptis į medikus? Dažnai sakoma, kad reikia iščiulpti nuodus ar galūnę užveržti raiščiu. Ar tai tiesa?

To jokių būdu daryti negalima. Įkandus angiai, reikėtų kreiptis į medikus. Tai nėra mirtinas įkandimas, tačiau simptomai gali būti iš tiesų varginantys, todėl gali būti, kad gydytojams teks suleisti priešnuodį. Patiems spausti, krapštyti įkandimo vietos ar čiulpti nuodus tikrai nereikia. Pakaks sužeidimą dezinfekuoti, šaldyti, kad nuodai paveiktų kuo mažiau organizmo, ir vykti į gydymo įtaigą apžiūrai.

Ar yra priemonių, kurios atbaido gyvates?

Gyvatės nemėgsta eukalipto, citrinų bei pipirmėčių kvapų, todėl auginant šiuos augalus, ar naudojant jų eterinius aliejus, galima atbaidyti gyvates. Tačiau svarbu suprasti, kad tiek žaltys, tiek angis neturi jokio impulso pulti žmogų – mes esame joms gerokai per didelis grobis, kuris labiau asocijuojasi su grėsme. Kadangi gyvatės yra linkusios slėptis, kiemuose neturėtų būti šiukšlių, lapų krūvų, netvarkingų krūmų ar šakų.