2024-09-17 1583 Peržiūros

Į ką atkreipti dėmesį, jei dairotės įsigyti butą senos statybos daugiabutyje, kuris skaičiuoja 30 ir daugiau metų? Ekspertų teigimu, prieš priimant sprendimą reikėtų kruopščiai patyrinėti tiek namo fasadą, tiek ir laiptines – jų būklę galima diagnozuoti ir plika akimi.

„Nereikia būti specialistu, kad atsiskleistų esminiai senos statybos namo trūkumai. Daugiabučio būklę gan nesunkiai gali įvertinti kiekvienas, tereikia atidumo – atkreipti dėmesį į svarbias detales“, – sako daugiabučius administruojančios įmonės „Mano BŪSTAS“ inžinieriaus Saulius Reva.

Svarbu – pastato nuogrinda

Inžinierius siūlo visų pirma apeiti aplink pastatą ir nuodugniai jį apžiūrėti. „Derėtų atkreipti dėmesį į pastato nuogrindą – 500 mm pločio betoninėmis plytelėmis išklotą arba išbetonuotą dalį ties namo pamatu ir žeme, kuri skirta nukreipti vandenį nuo pastato pamatų“, – pasakoja S. Reva.

Nuogrindos nėra arba ji prastos būklės? Tai – ženklas, kad gali drėkti pastato sienos ir rūsys. „Tikėta, kad drėgmė pastato sienomis kyla į viršų ir gadina tiek namo fasadą, tiek patalpų vidines sienas. Nors nuogrindos remontas ir nėra itin brangus, tačiau patirsite papildomų išlaidų“, – sako inžinierius.

Dėmesys – fasadui

„Jei apžiūrėję namo fasadą matote įskilimų, jei jų yra daug ir plyšiai dideli… Tai – signalas, kad namas gali turėti problemų su pamatais. Tokių defektų pašalinimas kainuoja tikrai daug“, – konstatuoja S. Reva.

Jeigu namas blokinis, blokai yra sujungti siūlėmis – reiktų įvertinti jų būklę. „Ar siūlių sandarinimo hermetikas neatkibęs, ar nėra įskilimų ar kitų vizualių defektų? Siūlių remontas nėra labai brangus, bet jei reikia renovuoti viso namo siūles, gali susidaryti nemenka suma“, – sako ekspertas.

Jis siūlo atkreipti dėmesį ir į fasado apdailą, vizualiai įvertinti dažų, tinko ar dekoratyvinio tinko būklę.

Pastato balkonų stovis

„Namo balkonų būklė taip pat gan akivaizdžiai matoma plika akimi. Visų pirma reikėtų apžiūrėti balkonų gelžbetonius padus. Ar nuo jų nekrenta betonas, ar nesimato vandens pratekėjimo žymių, ar balkonų turėklai yra tvarkingi?“, – pataria S. Reva.

Jeigu balkonai aptraukti apsauginiais tinklais, tai – ženklas, kad juos būtina remontuoti. Dažnu atveju nepakaks paprasto remonto, reikės rengti projektą ir atlikti kapitalinį remontą.

„Jeigu didžioji dalis namo balkonų yra prastos būklės, būsto pirkimą tokiame pastate reikėtų gerai pasverti – balkonų remontas yra brangus“, – sako inžinierius.

Stogo įvertinimas

Anot S. Revos, nors ant plokščio daugiabučio stogo ir nepavyks užlipti, nemažai vertingos informacijos galima sužinoti įvertinimus parapetų skardinimą. Tai – skarda, kuri dengia fasado dalį, išsikišusią virš stogo plokštumos. „Jei skarda blizga, reiškia ji yra nauja, tad didelė tikimybė, kad stogas buvo neseniai remontuotas ir jo būklė gera“, – teigia S. Reva.

Anot jo, puikus įrankis stogo būklės įvertinimui – palydovinės nuotraukos programėlėje „Google Maps“. „Nuotraukose galima matyti ar stogas buvo remontuotas. Tokiu atveju sutaupysite pinigų, mat stogo remonto darbai pareikalauja nemažai išlaidų“, – sako ekspertas.

Jei namas nėra aukštas ir turi šlaitinį stogą, jo būklę preliminariai galima įvertinti nuo žemės. „Jei stogo danga įrengta naujai per pastarųjų 10 metų laikotarpį, tą tikrai pamatysite. Suklusti reiktų tuo atveju, jei stogo danga akivaizdžiai pasenusi, matyti skylės ar kiti defektai. Tai signalizuoja, kad gali būti pažeistos medinės laikančiosios stogo konstrukcijos“, – pasakoja S. Reva.

Anot jo, keičiant laikančiąsias konstrukcijas reikalingas projektas, todėl stogo remonto kaštai ženkliai išauga.

Užsukite į laiptinę

Prieš įsigyjant butą senos statybos name verta apsidairyti ir daugiabučio laiptinėje. „Atkreipkite dėmesį ar pakeistos senos laiptinės durys ir langai, ar atliktas kosmetinis laiptinės remontas“, – pataria inžinierius.

Anot jo, prieš įsigyjant būstą jo pardavėjo reikėtų paprašyti pateikti kasmetinės statinio apžiūros aktą, kuriame fiksuojami apžiūros metu atliktos pastato būklės įvertinimai.

„Jei nepasitikite savo žiniomis ir akimis, galbūt artimoje aplinkoje turite draugų, kurie turi daugiau patirties ir padės apžiūrėti namą? Jeigu neturite, galima kreiptis į ekspertus, kurie įvertins jus dominančio pastato būklę ir padės priimti sprendimą“, – sako S. Reva.