2024-01-11 600 Peržiūros

Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiemet, kviečiame paminėti sausio 13-ąją – Laisvės gynėjų dieną. Dalijamės jau sausio 12-ąją prasidedančiais renginiais, kurie primins istoriškai svarbias akimirkas.

Sausio 12 d.

8 val. – visi Lietuvos gyventojai kviečiami dalyvauti pilietinėje akcijoje „Atmintis gyva, nes liudija“, pastatų languose uždegant žvakutes ir taip pagerbiant Laisvės gynėjų atminimą.
11 val. – Laisvės gynėjų rikiuotė Seimo Lietuvos laisvės gynėjų galerijoje.
17.45 val. – Seimo Lietuvos laisvės gynėjų ir Vitražo galerijose vyks koncertas, dainuoja Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos vyrų choras, merginų choras „Carmina bellum“, Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras „Aidas“.
18.45 val. – gėlių padėjimas Parlamento gynėjo kario savanorio Artūro Sakalausko žūties vietoje.
19 val. – Nepriklausomybės aikštėje bus uždegti atminimo laužai. Atminimo laužai taip pat bus uždegti prie Vilniaus televizijos bokšto (17.30 val.) ir prie Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos pastato (18 val.).
19.30 val. – Sąjūdžio valanda Nepriklausomybės aikštėje.
20 val. – koncertas „In memoriam“ Šv. Jonų bažnyčioje kartu su pasauline U. Krigulo, D. Zakaro ir A. Dzeničio kūrinio „Baltijos mišios“ premjera.

Sausio 13 d.

9 val. – gėlių padėjimo ceremonija prie Kovo 11-ajai skirto paminklo „Žinia“, Nepriklausomybės aikštėje.
10 val. – Laisvės gynėjų dienos minėjimas ir Laisvės premijų įteikimo ceremonija (su kvietimais) Seimo Kovo 11-osios Akto salėje.
12 val. – iškilminga Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija Nepriklausomybės aikštėje.
13.30 val. – žuvusiųjų pagerbimo ceremonija Antakalnio kapinėse.
17.30 val. – Šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje.

Sausio 14 d.

Nuo 11.30 iki 13.30 val. vyks tradicinis tarptautinis bėgimas „Gyvybės ir mirties keliu“, skirtas žuvusiems Lietuvos laisvės gynėjams pagerbti.
Vidurdienį dalyviai startuos aikštelėje prie Antakalnio kapinių Karių Kapų gatvėje ir su policijos palyda bėgs Karių Kapų, Kuosų, Jūratės, L. Sapiegos, Antakalnio gatvėmis, per Žirmūnų tiltą, Šeimyniškių gatve, Konstitucijos prospektu, T. Narbuto gatve, Laisvės prospektu, L. Asanavičiūtės, A. P. Kavoliuko ir Sausio 13-osios gatvėmis iki Vilniaus televizijos bokšto.