2023-09-19 2930 Peržiūros

Rugsėjis – miško gėrybių mėnuo. Nors uogų ir grybų galite rinkti tiek, kiek širdis geidžia, tačiau esant miške svarbu laikytis taisyklių, kad nepakenktumėte motulei gamtai.

Pagrindinės taisyklės, kurių turite laikytis atvykę į mišką rinkti grybų ar uogų:

  • Neraukite, nelaužykite ir kitais būdais neniokokite miško augmenijos.
  • Rinkdami uogas ar vaisius ir jų sėklas nelaužykite, nepjaustykite, nekapokite ar kitais būdais nežalokite krūmų ir medžių šakų bei kamienų.
  • Rinkdami uogas nenaudokite specialių ar savadarbių šukų. Naudodami „šukas“ pažeisite uogienojus, o kitais metais uogų derliaus gali ir nebelikti.

Spanguolių rinkimas

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai atkreipia dėmesį, kad rinkdami spanguoles, turite būti itin atidūs, kadangi šias uogas dažniausiai surasite saugomose teritorijose.

Uogauti Čepkelių valstybiniame gamtiniame rezervate gali tik tie asmenys, kurie yra deklaravę gyvenamąją vietą su rezervatu besiribojančiose vietovėse, t. y. kaimuose ir viensėdžiuose: Katra, Kriokšlys (Šumas), Lynežeris, Marcinkonys, Musteika. Minėtų kaimų gyventojai gali uogauti ir grybauti visame Čepkelių valstybiniame gamtiniame rezervate, svarbu su savimi turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Įsidėmėkite, jog Dubravos rezervatinėje apyrubėje spanguoles rinkti griežtai draudžiama.

Transporto priemonės laikymas

Važinėti po mišką galite tik miško takais. Jei atvykę nerasite automobilių stovėjimo aikštelės, tuomet savo transporto priemonę palikite kelio pakraštyje, tačiau prieš tai būtinai įsitikinkite, kad ji netrukdys pravažiuoti kitoms transporto priemonėms.

Statydami transporto priemonę kelio pakraštyje stenkitės neužvažiuoti ant samanų, uogienojų ar kerpių.

Už taisyklių nesilaikymą gresia atsakomybė

  • Už lankymosi miške reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimą taikomas įspėjimas arba 20–50 Eur bauda. Juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 50–110 Eur bauda.
  • Už transporto priemonių statymą miške arba važiavimą transporto priemonėmis miškais ten, kur tai daryti draudžiama, teks sumokėti 20–50 Eur baudą.
  • Už prekybą laukiniais augalais (ar jų dalimis) pažeidžiant nustatytą tvarką sulauksite 10–30 Eur baudos. Juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims bus skirta 70–140 Eur bauda.

Detalesnes elgesio miške taisykles rasite Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos paruoštoje atmintinėje: https://aad.lrv.lt/lt/konsultacijos-1/atmintines/poilsiauk-atsakingai.