2023-09-21 1872 Peržiūros

Grybų sezonui prasidėjus, miškuose galima aptikti samanomis ir rudenio gaiva kvepiančių grybų. Dalinamės net 4 grybų receptais, kurie džiugins jus ne tik jaukiais rudens vakarais, bet ir ištisą žiemą!

Troškinta grybų mišrainė su daržovėmis

Jums reikės:

  • 2 kg grybų;
  • 2 kg svogūnų;
  • 2 kg morkų;
  • 2 kg cukinijų;
  • 2 kg pomidorų;
  • 50 ml obuolių acto (arba 40 ml paprasto acto);
  • 1 stiklinė aliejaus;
  • 2 v. š. druskos;
  • 2 v. š. cukraus;
  • 0.5 v. š. maltų juodųjų pipirų.

Paruošimo eiga:

  1. Grybus nuvalyti ir apvirti. Stambesnius galima supjaustyti.
  2. Svogūnus supjaustyti kubeliais, morkas sutarkuoti ar supjaustyti šiaudeliais. Cukinijas nulupti, išimti sėklas, supjaustyti kubeliais. Pomidorų viršūnėles įpjauti „kryželiu“, nuplikyti verdančiu vandeniu ir pamerkti į šaltą vandenį, tuomet nulupti odeles.
  3. Į didelį puodą pilti aliejų, sudėti svogūnus, morkas, cukinijas ir viską šiek tiek patroškinti. Tuomet sudėti pasmulkintus pomidorus ir grybus. Berti druską, pipirus, cukrų. Troškinti, vis pamaišant, apie 30 minučių. Į pabaigą supilti actą, išmaišyti ir dar kartą užkaitinti. Paragauti, ar patinka skonis. Jeigu norisi sūriau, saldžiau ar rūgščiau, pridėti pagal save papildomai druskos, acto ar cukraus.
  4. Dar karštą mišrainę sudėti į iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukti švariais, dezinfekuotais dangteliais.
  5. Stiklainius sustatyti dangteliais žemyn, uždengti kaldromis ir palikti, kol atvės. Saugoti vėsiai.

Grybų sriuba

Jums reikės:

  • 1.5 l sultinio;
  • 3 vnt. bulvių (vidutinio dydžio);
  • 300 g grybų;
  • 1 vnt. morkų;
  • 1 vnt. svogūnų;
  • 50 g sviesto;
  • pagal skonį druskos;
  • šiek tiek pipirų.

Paruošimo eiga:

  1. Sultinį užvirkite, sudėkite kubeliais supjaustytas bulves ir virkite 10-15 minučių, iki kol bulvės truputį suminkštės.
  2. Kol verda bulvės, svieste apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus iki bus gražiai auksinės spalvos. Tada ten pat sudėkite pusžiedžiais supjaustytas morkas ir dar truputį pakepkite. Galiausiai į keptuvę dėkite pasmulkintus grybus ir viską patroškinkite apie 10 minučių, kol nebeliks skysčio nuo grybų.
  3. Keptuvės turinį sudėkite į verdantį sultinį, pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais ir viską dar pakaitinkite ant mažos ugnies keletą minučių.
  4. Baigianti virti galite įberti smulkintų petražolių ar krapų. Taip pat tinka šią sriubytę užbalinti pora šaukštų grietinės ar trupučiu pieno.

Marinuoti grybai

Jums reikės:

  • 1 kg grybų;
  • 1 v. š. druskos.

Marinatui:

  • 1 l vandens;
  • 80 ml acto 9 %;
  • 50 g cukraus;
  • 1.5 v. š. druskos;
  • šiek tiek lauro lapų;
  • šiek tiek garstyčių grūdelių;
  • šiek tiek juodųjų pipirų (grūdelių).

Paruošimo eiga:

  1. Grybus nuvalykite, nuplaukite, sudėkite į didelį puodą, gausiai užpilkite vandens, užvirinkite ir tada vandenį nupilkite. Užpilkite grybus švariu vandeniu (tiek kad apsemtų), berkite šaukštą druskos, vėl užvirinkite ir nuo užvirimo virkite apie 10 minučių. Po to nukoškite, nuspausdami kiek galima daugiau vandens.
  2. Marinatui skirtus ingredientus, išskyrus actą, supilkite į puodą ir užvirinkite. Tada suverskite grybus, supilkite actą, užvirinkite ir nuo užvirimo pavirkite apie 5-7 minutes.
  3. Karštus grybus supilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius ir greitai užsukite sandariais dangteliais. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn, šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti.
  4. Atvėsusius geriausiai tinka laikyti vėsiame rūsyje arba sandėliuke. Galėsite mėgautis žiemą.

Krepšeliai su grybų įdaru

Jums reikės:

  • 500 g bemielės sluoksniuotos tešlos (geriausia lapeliais);
  • 250 g grybų;
  • 1 vnt. kiaušinių (aptepimui);
  • 1 vnt. svogūnų;
  • 50 g rūkytos kiaulienos šoninės;
  • 1 v. š. aliejaus.

Paruošimo eiga:

  1. Grybus, svogūnus ir šoninę susmulkinti. Keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti svogūnus ir šoninę, pakepinti, kol svogūnai pašviesės, o šoninė apskrus. Tuomet sudėti grybus ir kepinti apie 5-10 minučių, kol susileis.
  2. Sluoksniuotos tešlos lapelius pjauti perpus į kvadratus. Kiekvieną įkloti į keksiuko formą, šiek tiek prispaudžiant dugną, kampus palikti išorėje.
  3. Į tešlos krepšelius paskirstyti grybų įdarą, ant viršaus užlenkti tešlos kampus.
  4. Aptepti pyragėlius kiaušino plakiniu ir kepti iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.