2023-08-24 7865 Peržiūros

Artėjant rudeniui visi intensyviai pradeda marinuoti žiemai savo surinktas daržo gerybes. Nors internete galima rasti įvairiausių receptų, mes atrinkome keturis lengvai paruošiamus marinatus, kurie džiugins jus visą žiemą!

Agurkų ir morkų salotos

Jums reikės:

  • 2 kg agurkų;
  • 2 l vandens;
  • 180 g druskos;
  • 2 vnt. morkų;
  • 18 vnt. kvapiųjų pipirų (žirnelių);
  • 18 vnt. juodųjų pipirų (žirnelių);
  • 3 a. š. garstyčių sėklų.
    Marinatui:
  • 900 ml vandens;
  • 500 ml acto;
  • 400 g cukraus.

Paruošimo eiga:

  1. Agurkus kruopščiai nuplauti, nupjauti galus ir supjaustyti plonais griežinėliais. Visus supjaustytus agurkus sudėti į didelį dubenį.
  2. Į puodą pilti du litrus šalto vandens, berti druską, maišyti, kol druska ištirps. Paruoštą sūdytą vandenį supilti į dubenį su agurkais, viską išmaišyti ir palikti 1-3 valandoms bet kurioje virtuvės vietoje, dėti į šaldytuvą nereikia, taip pat nedėkite ten, kur tiesiogiai krenta saulės šviesa. Tikslus laikymo vandenyje laikas priklauso nuo to, kokio storio griežinėliai. Jei pjaustėte maždaug 1,5 mm, tuomet užteks palaikyti valandą, o jei storesniais griežinėliais, laikykite ilgiau.
  3. Agurkus išgriebti iš vandens ir dėti į tuščią švarų dubenį.
  4. Morkas nuskusti ir supjaustyti lazdelėmis ar griežinėliais.
  5. Į švarius stiklainius dėti šiek tiek agurkų ir morkų, į kiekvieną stiklainį padalinti pipirus ir garstyčių sėklas. Toliau sluoksniuoti agurkus su morkomis iki kol neliks ingredientų.
  6. Marinatui į puodą įpilti vandenį, berti cukrų, užvirti. Maišyti, kol visas cukrus ištirps, tuomet supilti actą ir vėl užvirti sūrymą, vos užvirus išjungti kaitrą.
  7. Paruoštu dar karštu marinatu užpildyti visus stiklainius su agurkais. Marinatas turi apsemti agurkus. Stiklainius pridengti dangteliais.
  8. Į plataus puodo dugną dėti rankšluostį, įpilti vandens tiek, kad apsemtų 2/3 stiklainių. Sudėti stiklainius vieną šalia kito, bet kad nesiliestų tarpusavyje. Kaitinti iki kol stiklainių viduje pradeda kilti pirmieji burbuliukai, maždaug apie dešimt minučių.
  9. Tuomet stiklainius užsukti dangteliais, pastatyti kakliukais žemyn ir palikti atvėsti.

Marinuotos cukinijos su svogūnais

Jums reikės:

  • 1 kg cukinijų;
  • 2 vnt. svogūnų (nedidelių);
  • 2 a. š. druskos.

Marinatui:

  • 500 ml obuolių acto;
  • 140 g cukraus;
  • 2 v. š. druskos;
  • 1 a. š. garstyčių grūdelių;
  • 1 a. š. maltos ciberžolės;
  • 0,5 žiupsnelio aitriųjų paprikų dribsnių (arba pagal skonį).

Paruošimo eiga:

  1. Cukinijas ir svogūnus supjaustyti riekelėmis, sudėti į didelį dubenį, berti druską ir užpilti šaltu vandeniu, kad apsemtų cukinijas. Palikti pastovėti 1 valandai.
  2. Nuo cukinijų nupilti vandenį ir gerai nusausinti.
  3. Marinatui į puodą pilti actą, berti cukrų, garstyčių grūdelius, ciberžolę, druską, aitriosios paprikos dribsnius, išmaišyti ir užkaisti. Marinatui užvirus, pavirti dar 3 minutes, kad visiškai ištirptų cukrus.
  4. Į puodą su marinatu sudėti nusausintas cukinijas, svogūnus, užvirti. Skysčiui užvirus, išjungti kaitrą.
  5. Paruoštas daržoves sudėti į sterilizuotus stiklainius, užsukti švariais dangteliais ir laikyti vėsioje vietoje.

Saldžiarūgštės marinuotos agurkų juostelės

Jums reikės:

  • pagal poreikį agurkų;
  • 1 l vandens;
  • 150 ml obuolių acto (arba 100 ml paprasto 9% acto);
  • 3 v. š. cukraus;
  • 1 v. š. druskos;
  • šiek tiek prieskonių konservavimui.

Paruošimo eiga:

  1. Agurkus nuplauti, supjaustyti išilgai juostomis. Vidutinio dydžio agurką pjaustyti į 4 dalis, o mažesnį agurkėlį į 3 dalis.
  2. Marinatui į puodą pilti vandenį, berti druską, cukrų ir žiupsnį džiovinto prieskonių konservavimui mišinio, supilti actą. Kaitinti iki užvirs. Nuimti nuo kaitros.
  3. Į karštą ką tik užvirusį marinatą trumpam pamerkti agurkų juostas, kad šiek suminkštėtų, taptų elastingos. Pamerkus laikyti neilgai, pakaks 1-2 minučių iki juostos šiek tiek pakeis spalvą ir taps lanksčios.
  4. Juostas išgriebti iš marinato ir talpiai dėti į švarius, iškaitintus stiklainius.
  5. Marinatą dar kartą užvirinti ir pilti ant agurkų iki pat stiklainio viršaus. Užsukti steriliais, karštu vandeniu perlietais dangteliais.
  6. Stiklainius apversti ir palikti atvėsti.

Patarimai:

  • Agurkų rūšis. Šiam receptui geriausiai tinka agurkai storesne žieve. Iš bėdos tiks ir agurkai vidutinio storio žieve.
  • Laikymas. Stiklainiams atvėsus, svarbu, kad jų nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai. Tokiu atveju prieš ragaudami stiklainiuką su juostomis per naktį palaikykite šaldytuve – atvėsinus juostų traškumas išryškėja.

Marinuoti pomidorai

Jums reikės:

  • pagal poreikį pomidorų;
  • 1 sauja vyšnių lapų;
  • 4 vnt. krapų žiedynų;
  • 1 saujelė pipirų;
  • pagal poreikį česnako.

Marinatui:

  • 2,5 l vandens;
  • 1 stiklinės acto 9%;
  • 1 stiklinės cukraus;
  • 0,5 stiklinės druskos.

Paruošimo eiga:

  1. Puode užvirti vandenį su druska ir cukrumi, krapų žiedynais ir vyšnių lapais. Supilti actą ir dar kartą užvirinti. Vyšnių lapus ir krapų žiedus išgriebti iš marinato.
  2. Pomidorus sudėti į stiklainius, įberti pipirų grūdelių, įdėti smulkinto česnako, užpilti marinatu.
  3. Stiklainius sudėti į didelį metalinį dubenį arba puodą, kuriame patiestas rankšluostis, įpilti vandens, statyti ant ugnies ir pasterizuoti 15 min. Stiklainius užsukti dangteliais. Jais statyti žemyn stiklainius ir užkloti storu rankšluosčiu. Atvėsus, išnešti į rūsį.
  4. Marinatu užsipila 6 litriniai stiklainiai.