2023-07-18 1087 Peržiūros

Šiaulių miesto viešosiose erdvėse iki šiol pasodinta apie 10 tūkstančių įvairių gėlių sodinukų. Pernai buvo daugiau sodinamos daugiametės, o šiemet – vienmetės gėlės, pastarosios žydi gausiau. Gėlininkai sako, kad nusistovėjus sausrai, gėles prižiūrėti buvo sunkiau nei įprasta, bet rūpesčius atperka šiauliečių padėkos ir geri žodžiai.

Gėlininkai toliau tęsia miesto viešųjų erdvių puošimą įvairiomis gėlėmis, iki šiol jau spėta pasodinti apie 10 000 vnt. įvairių sodinukų. Šiauliuose gyventojai ir svečiai gali pasigrožėti sandovilėmis, dichondromis, pelargonijomis, alūnėmis, margeniais, begonijomis, gauromis, jurginais, kalocefalais, viksvoms ir kitomis augalų rūšimis.

Šiais metais sodinama daugiau vasarinių – vienmečių gėlių, nes jos gausiau žydi, nei daugiametės. Daugiamečių gėlių labai daug pasodinta pernai.

Gėlės sodinamos gėlynuose ir gėlių klombose, gėlinėse. 142 ketaus gėlinės šiemet atnaujintos. Jų dažymo darbus labai nuoširdžiai atliko šiauliečiai, nukreipti atlikti visuomenei naudingą veiklą. Senojoje bulvaro dalyje šiuo metu pastatytos 95 senosios gėlinės, 36 gėlinės įkurdintos naujojoje bulvaro dalyje, 8 gėlinės – centriniame parke, 3 gėlinės pastatytos prie suoliukų Aušros take.

Šiemet buvo nupirktos naujos 25 ketaus (varpelio formos) ir 3 betoninės gėlinės. Naujos ketaus gėlinės išdėliotos pėsčiųjų bulvaro erdvėse, betoninės – take į Šiaulių šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus katedrą. Betoninės gėlinės parinktos analogiškos kaip Prisikėlimo aikštėje, siekiant išlaikyti bendrą teritorijos stiliaus ir formų bendrumą.

Vienas didesnių iššūkių gėlininkams buvo apsodinti miesto centre esančius gėlynus. Didžiausias Šiauliuose gėlynas yra Prisikėlimo aikštės skvero pakraštyje, pagal buvusį projektavimo pastatą. Šiame gėlyne, greta jau augančių daugiamečių gėlių papildomai prisodinta vienmečių. Nemažai darbo teko įdėti apsodinant gėlėmis klombas bulvaro amfiteatro prieigose.

Gėlininkai pripažįsta, kad kartais pasitaiko liūdnų momentų, kai praeiviai patikusias gėles „pasiskolina“ negrąžinamai. Tačiau kur kas dažniau juos nudžiugina žmonių dėmesys, klausimai apie augalų rūšis, padėkos už gražiai parinktas gėles ir miesto gražinimą.

Rudeninis gėlių sodinimas planuojamas spalio mėnesį.

Informacijos šaltinis: www.siauliai.lt

Fotografijos Viešųjų ryšių koordinatoriaus Vitalio Lebedžio.