2024-05-14 712 Peržiūros

2024 m. gegužės 18 d., minint Tarptautinę muziejų dieną, Šiaulių muziejai kvies miestiečius ir miesto svečius į išskirtinį renginį – „Europos muziejų naktį“. Šis renginys šiemet vyks jau dvidešimtąjį kartą. Devyniolika muziejų atvers duris nakties metu, leisdami nemokamai lankytis ekspozicijose ir dalyvauti įvairiose veiklose. „Kalba Šiauliai“ rekomenduoja nepraleisti!

Prancūzijos kultūros ministerijos inicijuotas projektas per 20-metį tapo tradicija, apjungiančia Europos muziejus bei pritraukiančia milijonus lankytojų. Galimybė nemokamai apsilankyti muziejuose vakare ir naktį, kai įprastai jie būna uždaryti, žavi lankytojus iki šiol.

Šiauliuose „Europos muziejų naktį“ veiklų taip pat netrūksta. Kasmet prie projekto prisijungia vis daugiau muziejų ir institucijų, kurių veikla artima muziejinei veiklai. Muziejų nakties kontekste Šiauliai išsiskiria tuo, kad projekto organizatorius – „Aušros“ muziejus – suvienija mieste veikiančius muziejus ir sudaro bendrą Muziejų nakties programą. Džiugu, kad šiemet prisijungė daugiausiai muziejų ir institucijų per pastaruosius metus – net 19.

Tarptautinės muziejų tarybos paskelbtas proginis Muziejų dienos pavadinimas „Muziejai – mokymuisi ir tyrinėjimui“ paskatino lankytojams per Muziejų naktį pasiūlyti įvairesnių veiklų, suteiksiančių naujų žinių, leisiančių patiems tyrinėti, atrasti, geriau suprasti muziejinius procesus, prisiliesti prie įvairių temų.

Lankytojai bus kviečiami ir patys tyrinėti muziejų ekspozicijas ir parodas, susipažinti su čia saugomais eksponatais. Kai kurie jų – demonstruojami specialiai tik per Muziejų naktį. Lankytojų laukia vakarinės edukacijos ir ekskursijos su gidais, muzikiniai jaunimo grupių pasirodymai ir kitos veiklos.

Bendradarbiaujant su „Busturas“ ir Šiaulių miesto savivaldybe, bus prailgintas viešojo transporto maršrutų darbo laikas. Populiariausi miesto autobusai – 1, 4, 12, 18, 21, 24 – važinės iki 1 val. Tad muziejus bus galima pasiekti viešuoju transportu ir po to patogiai grįžti namo. Visuose autobusuose galios įprastos važiavimo bilietų kainos. Autobusų tvarkaraščiai – www.busturas.lt.

Lankytojų patogumui sukurtas interaktyvus maršrutas, kurio pagalba galima dar lengviau surasti muziejus. IZI travel puslapyje ir programėlėje skelbiamas „Europos muziejų naktis Šiauliuose 2024“ maršrutas – https://izi.travel/en/b014-europos-muzieju-naktis-siauliuose-2024/lt?lang=en.

Europos muziejų naktį duris atveria šie muziejai:

19–24 val. Chaimo Frenkelio vila-muziejus (Vilniaus g. 74)

19–24 val. Fotografijos muziejus (Vilniaus g. 140)

19–24 val. Venclauskių namai-muziejus (Vytauto g. 89)

19–24 val. Šiaulių istorijos muziejus (Aušros al. 47)

19–24 val. Žaliūkių malūnininko sodyba-muziejus (Architektų g. 73)

19–24 val. Dviračius muziejus (Vilniaus g. 139)

19–24 val. Radijo ir televizijos muziejus (Vilniaus g. 174)

19–23 val. Baltų kultūros pažinimo centras „Baltų kelias“ (Vilniaus g. 213)

19–23 val. Šiaulių dailės galerija (Vilniaus g. 245)

19–23 val. Militarijos muziejus (P. Višinskio g. 38)

19–22 val. Juliaus Janonio gimnazijos istorijos Jono Krivicko muziejus (Tilžės g. 137)

19–22 val. Šiaulių kino muziejus (Aušros al. 15, Šiauliai)

18–22 val. Dailininko Gerardo Bagdonavičiaus namas (Aušros al. 84)

18–23 val. UAB „Šiaulių vandenys“ Vandentvarkos muziejus (Vytauto g. 103)

18–22 val. Vandos Kavaliauskienės Katinų muziejus (Žuvininkų g. 18)

18–22 val. Šiaulių geležinkelių muziejus (Dubijos g. 26)

*19–23 val. Šiaulių Rėkyvos progimnazijos muziejus (Poilsio g. 1)

*18–22 val. Šiaulių apygardos teismo Teismų istorijos muziejus (Dvaro g. 83)

*17–20 val. Lietuvos kalėjimų tarnybos Šiaulių kalėjimo muziejus (Trakų g. 10)
*Būtina išankstinė registracija, skelbiama Facebook puslapyje „Muziejų naktis Šiauliuose“.

Muziejų lankymas nemokamas. Renginio metu bus fotografuojama ir filmuojama. Nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti naudojami renginio viešinimui socialiniuose tinkluose, internetinėse svetainėse, spaudoje ir kt.

Organizatorius – Šiaulių „Aušros“ muziejus
Rėmėja: Šiaulių miesto savivaldybė
Informaciniai rėmėjai: žiniasklaidos grupė „Etaplius“, dienraštis „Šiaulių kraštas“
Draugai: Busturas, Šiaulių turizmo informacijos centras, restoranas „Bleu de Frenkel“