2024-12-12 4806 Peržiūros

Ieškote naujų idėjų, kaip patiekti silkę šventiniam stalui? Išbandykite šiuos tris lengvai paruošiamus receptus – jie nustebins ne tik jus, bet ir jūsų artimuosius!

Silkės užtepėlė su marinuotais agurkėliais

Jums reikės:

  • 200 g silkių filė (galima naudoti marinuotą iš pakelio be aliejaus);
  • 3 vnt. marinuotų agurkų (vidutinio dydžio, arba pagal skonį);
  • 3 vnt. kiaušinių (kietai virtų);
  • 1 vnt. svogūnų (nedidelio);
  • 2 v. š. pomidorų padažo (arba pagal skonį);
  • pagal skonį maltų juodųjų pipirų.

Patiekiant:

  • pagal poreikį duonos traškučių (ar duonos ar bagetės riekelių ar mėgstamų krekerių).

Paruošimo eiga:

1. Kiaušinius, agurkus, svogūną ir silkę supjaustyti kuo mažesniais kubeliais.

2. Paruoštus ingredientus dėti į dubenį. Tuomet dėti pomidorų padažą, berti pipirus ir gerai išmaišyti.

3. Paruoštą masę dėti ant duonos trapučių.

Sumuštiniai su silke ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėle

Jums reikės:

  • 1 vnt. prancūziško batono (arba kito mėgstamo batono);
  • 200 g silkių filė (galima naudoti iš indelio be aliejaus);
  • 160 g saulėje džiovintų pomidorų (svoris nusunktų nuo aliejaus);
  • 1 vnt. svogūnų (didesnio);
  • 3 skiltelės česnako (didesnių);
  • 3 v. š. pomidorų pastos (arba pomidorų padažo);
  • 1 a. š. džiovinto raudonėlio (arba baziliko);
  • pagal poreikį alyvuogių aliejaus;
  • pagal skonį druskos;
  • pagal skonį maltų juodųjų pipirų.

Paruošimo eiga:

1. Svogūną ir česnaką susmulkinti. Saulėje džiovintus pomidorus kuo smulkiau supjaustyti (arba sutrinti elektriniu smulkintuvu), sudėti į dubenį.

2. Į keptuvę pilti porą šaukštų aliejaus nuo saulėje džiovintų pomidorų, įkaitinti, suberti svogūnus ir kepti apie 5-6 minutes iki suminkštės, tuomet suberti česnaką ir dar pakepti apie 30 s iki pasklis malonus česnako kvapas. Nuimti nuo kaitros, sukrėsti smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, pomidorų pastą, berti raudonėlį ir išmaišyti. Pagal skonį pagardinti druska ir pipirais.

3. Prancūzišką batoną supjaustyti riekelėmis. Jei norite, galite jas paskrudinti (iš abiejų pusių aptepti alyvuogių aliejumi ir pakepti iki 200 C laipsnių temperatūros orkaitėje apie 10 minučių iki švelniai paruduoja).

4. Silkę supjaustyti mažais, vieno kąsnio gabalėliais.

5. Ant duonos riekelių tepti paruoštą užtepėlę, ant viršaus uždėti po silkės gabalėlį.

Silkė „šilkiniuose pataluose” su daržovėmis ir kūčiukais

Jums reikės:

  • 300 g silkių filė (galima naudoti skandinavišką silkę „Rožytę”);
  • 250 g pagardo (galima naudoti Šeimininkės lietuvišką silkių garnyrą);
  • 1 sauja kūčiukų (mažiukai bei traškūs);
  • 1 sauja saulėgrąžų;
  • 1 šlakelis balzaminio acto.

Paruošimo eiga:

1. Silkę supjaustyti vieno kąsnio gabalėliais, sudėti į dubenį. Dėti pagardą, berti saulėgrąžas, pilti balzaminį actą ir išmaišyti.

2. Paruoštą masę sudėti į serviravimo lėkštę, pabarstyti kūčiukais, papuošti rozmarinais ar kitais mėgstamais žalumynais.