2023-12-12 2624 Peržiūros

Neatsiejama Kalėdų dalimi yra ne tik mandarinai ir saldi kakava, bet ir kalėdiniai meduoliai, kurie užpildo visus namus kalėdine dvasia bei jaukumu. Tad įsibėgėjant šventiniams pasiruošimams dalinamės skaniausių kalėdinių meduolių receptu!

Jums reikės:

  • 150 g medaus;
  • 110 g sviesto;
  • 100 g rudojo cukraus;
  • 375 g miltų;
  • 1.5 a. š. cinamono;
  • 1.5 a. š. malto imbiero;
  • 1.5 a. š. kepimo miltelių;
  • 0.25 a. š. maltų gvazdikėlių;
  • 0.25 a. š. druskos;
  • 1 didelio kiaušinio.

Cukraus glajui:

  • 1 nedidelio kiaušinio baltymo;
  • 200 g miltelinio cukraus;
  • 2 v. š. citrinų sulčių.

Papuošimui:

  • Pabarstukų.

Paruošimo eiga:

  1. Nedideliame puode ištirpinkite medų, sviestą ir cukrų nuolat maišant. Leiskite masei užvirti ir kaitinkite, kol visi cukraus kristalai visiškai ištirps. Nukelkite nuo ugnies ir vėsinkite mažiausiai pusę valandos. Masė turėtų gautis tąsi kaip karamelė.
  2. Dideliame dubenyje išsijokite miltus su kepimo milteliais, prieskoniais ir druska. Miltų viduryje suformuokite nedidelę duobelę, į ją įmuškite kiaušinį, supilkite paruoštą sirupą ir suminkykite tešlą. Jei tešla pernelyg lipni, pridėkite šiek tiek daugiau miltų, kad būtų įmanoma išminkyti ir suformuoti rutulį. Šį rutulį suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą maždaug dviem valandoms.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Tešlą padalinkite į mažesnes dalis ir kiekvieną iškočiokite (kuo ploniau – tuo geriau) ant miltais pabarstyto paviršiaus. Sausainių formelėmis išspauskite meduolius.
  4. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Meduolius perkelkite ant šių kepimo popieriaus lakštų ir kepkite orkaitėje apie 8 – 10 minučių arba kol gražiai parus. Šioje vietoje reikia būtų labai atidiems – kuo plonesni yra sausainiai, tuo greičiau gali perkepti!
  5. Iškeptus sausainius perkelkite į sandarų indą ar dėžutę ir laikykite kiek tik norisi, o jei pavyksta – net iki Kalėdų.
  6. Cukraus glajui dubenyje šakute išplakite kiaušinio baltymą iki lengvų putų. Pamažu berkite miltelinį cukrų, ir toliau plakdami, kol gausite tirštą glotnų glajų. Įmaišykite citrinų sultis ir, jei glajus atrodo per skystas, įberkite dar šiek tiek miltelinio cukraus. Glajus turi būti glotnus ir lygus, tirštas, bet ne per daug – kad vis dar galėtumėte juo piešti ant meduolių. Glajumi ar dekoravimo pieštukais išpieštus meduolius iš karto dekoruokite pabarstukais, tuomet palikite sustingti. Taip pat, norint kitos spalvos, į glajaus masę galite pridėti maistinių dažų.