2024-02-27 631 Peržiūros

Senos statybos blokinio namo, įsikūrusio Laisvės alėjos 38, butuose šią žiemą nebešvilpauja skersvėjai. Penkiaaukštį administruojančios įmonės „Mano BŪSTAS“ iniciatyva bei gyventojų pageidavimu šiame blokiniame name buvo užsandarintos siūlės tarp blokų, o fasadas padengtas termokeramine danga.

„Ne tik mažiau drėgmės į namą skverbiasi, bet ir pats daugiabutis atrodo žymiai gražiau ir tvarkingiau. Tai irgi svarbu namo gyventojams“, – sako daugiabutyje gyvenanti Eglė.

Pašalinama drėgmė

„Mano BŪSTO“ Radviliškio grupės vadovės Sandros Montvydienės teigimu, nesandarios blokinio namo siūlės yra viena pagrindinių priežasčių, lemiančių pelėsio atsiradimą.

„Esant nesandarioms siūlėms tarp plokščių ir sienų įtrūkimams, butuose drėksta kambarių kampai. Drėgmė – puiki terpė rastis pelėsiui tiek kiaurymėse tarp namo blokų, tiek ir butuose. Maža to, palei grindis švilpauja skersvėjai, kurie tikrai neprisideda prie gyventojų komforto“, – pasakoja S. Montvydienė.

Drėgmei įsimetus į armuotos namo konstrukcijos vidų, viršų ima korozija, atsiranda mikro įtrūkimų, suaižėja namo sienų paviršius.

„Šios problemos išsprendžiamos išvalant ir sandarinant tarpblokines namo siūles, o taip pat padengiant fasadą termokeramine danga. Ši danga neleidžia drėgmei papulti į namo vidų, tačiau lengvai pašalina drėgmę iš daugiabučio. Danga tarnauja ne tik grožiui, bet ir kaip ilgalaikė fasado apsauga“, – sako S. Montvydienė.

Atlikus šiuos darbus, namo konstrukcija tampa sausa, todėl geriau laiko šilumą – atstatoma daugiabučio šilumos varža. „Sausa konstrukcija yra šiltesnė nei drėgna ir sulaiko šilumą, gyventi sutvarkytame blokiniame name tampa šilčiau“, – konstatuoja vadovė.

Patenkinti rangovu

Problemos sprendimą iniciavo „Mano BŪSTAS“ – įmonės klientų atstovė organizavo namo gyventojų susirinkimą, pristatė remonto detales ir derino visus projekto etapus. Spalvinis fasado sprendimas taip pat parinktas pagal gyventojų pageidavimą.

Anot S. Montvydienės, remonto darbus atlikęs rangovas dirbo atsižvelgdamas ne tik į administratoriaus keliamus reikalavimus, bet ir į gyventojų poreikius. Rangovas detaliai aiškino gyventojams darbų eigą, naudojamas medžiagas, jų specifikacijas ir tiksliai informavo apie darbų terminus.

„Galime tik džiaugtis, kad namo gyventojai liko patenkinti rangovo darbu. Savo ruožtu stengėmės išpildyti visus gyventojų lūkesčius. Tarp jų – pasiūlėme išsimokėjimo terminą už atliktus darbus, kad gyventojams netektų didelė finansinė našta“, – pasakoja S. Montvydienė.

Patraukli kaina

S. Montvydienė pabrėžia, kad su rangovu pavyko suderinti nedidelę namo siūlių sutvarkymo ir fasado atnaujinimo kainą, lyginant su rinkoje siūlomais tokių darbų tarifais.

Be to, pernai „Mano BŪSTAS“ sumažino dalies būtiniausių remonto darbų kainas. Toks sprendimas priimtas peržiūrėjus vidinius resursus, situaciją rinkoje bei atrinkus kokybiškas paslaugas už priimtiną kainą teikiančius rangovus.

Negana to, įmonė nutraukė sutartis su dalimi rangovų, kurie galėjo manipuliuoti pernelyg didelėmis darbų kainomis. Tai davė apčiuopiamą rezultatą – dabar bendrovė aptarnaujamiems gyventojams paslaugas gali teikti žemesnėmis kainomis.

Įmonė ir toliau vykdo rangovų kontrolę ir nuolat ieško partnerių, kurie leistų užtikrinti geriausią kainos ir kokybės santykį klientams.