2024-02-27 6583 Peržiūros

Šlampa ir pelija buto sienos, o buto kambarių kampuose ar prie grindų jaučiamas šaltis? Tai požymiai, kurie rodo, kad pats laikas susirūpinti tarpblokinių siūlių remontu. „Mano BŪSTO“ specialistai ragina nedelsti ir išvengti didelių išlaidų.

Kodėl būtina tvarkyti tarpblokines siūles?

Dėl netvarkingų ir susidėvėjusių tarpblokinių siūlių patalpose gali atsirasti pelėsis, drėkti sienos, gali būti jaučiamas šaltis. Tai yra ženklai, jog siūlė nebėra sandari. Per netvarkingas tarpblokines siūles patenka atmosferinis vanduo, kuris žiemos laikotarpiu gali destabilizuoti plokštes ir tai turės įtakos namo ilgaamžiškumui bei stabilumui.

Kokia nauda gyventojams?

Atlikus tarpblokinių siūlių remontą sumažėja šilumos nuostoliai, patalpų temperatūra gali pakilti 2 -4 laipsniais, priklausomai nuo buvusios siūlių būklės. Taip pat galima išspręsti pelijančių kampų ir drėgnų sienų problemą. Pelėsis yra pavojingas žmogaus sveikatai ir dažnu atveju sukelia kvėpavimo takų ligas, galvos skausmą, akių ir odos perštėjimą. Laiku atlikus tarpblokinių siūlių remontą nebus pažeista sienų ir lubų apdaila, ko pasėkoje nereikės atlikti remonto darbų ir taip bus sutaupyta ženkli pinigų suma. Atlikus namo siūlių remonto darbus pakyla būsto vertė ir taip ilgėja namo ilgaamžiškumas.

Trys esminiai požymiai, kad namo siūlės yra susidėvėjusios:

  • Pelėsis patalpose;
  • Jaučiamas šaltis;
  • Pastato išorėje ties tarpblokinėmis siūlėmis matomi tinko įtrūkimai ir išbyrėjimai, atšokęs arba įtrūkęs siūlių hermetikas (jei jau buvo renovuotos siūlės, arba tai naujos statybos namas).

Pastebėjus šiuos simptomus reikėtų nedelsiant kreiptis į namo administratorių.

Kada geriausias metas remontuoti tarplobkines siūles?

Tarpblokines siūles geriausia remontuoti šiltuoju metų sezonu, nuo pavasario iki rudens galo. Siūles reikia padengti siūlių hermetiku, o jo naudojimo temperatūra yra nuo +3 iki +30 laipsnių temperatūros. Siūlės yra padengtos 3-4 mm storio hermetiku, o jis pilnai išdžiūsta maždaug per 4 paras, todėl po remonto darbų oro temperatūra mažiausiai 4 paras neturėtų nukristi žemiau +3 laipsnių.

Kodėl siūlės remontuojamos periodiškai ir neužtenka to daryti vieną kartą?

Dažniausiai visos tarpblokinės siūles nėra remontuojamos iškart, o tik ties tam tikru butu. Taip pat siūlėms turi būti vykdoma nuolatinė priežiūra, nes jos visada yra veikiamos deformacijų, atmosferinio poveikio bei nuolatos vyksta natūralus siūlų nusidėvėjimas.

Nekreipti dėmesio į susidėvėjusias siūles nereikėtų. Net ir keletas metų su prastos būklės siūlėmis gali padaryti sunkiai pataisomą žalą daugiabučiui namui bei gyventojų turtui ir sveikatai.