2024-06-11 6353 Peržiūros

Lietuva visame pasaulyje garsėja savo nuostabia gamta, o jos parkai yra tikras rojus tiems, kurie ieško ramybės, grožio ir gamtos harmonijos. Dalinamės gražiausių Lietuvos parkų penkioliktuku, kurie tikrai verti jūsų dėmesio.

1. Kuršių Nerijos Nacionalinis Parkas

Vienas iš įspūdingiausių Lietuvos parkų, esantis Kuršių Nerijoje, tai unikalus gamtos stebuklas. Čia galima pamatyti didžiausią smėlio kopų masyvą Europoje, o pušynai ir pajūrio augmenija suteikia šiam parkui ypatingo žavesio. Tai puiki vieta tiek aktyviam poilsiui, tiek ramiems pasivaikščiojimams.

2. Trakų Vokės Dvaro Parkas

Šis parkas garsėja savo nuostabiu peizažu ir istorine dvaro architektūra. Jame rasite puikiai išpuoselėtus sodus, tvenkinius ir senovinius medžius, kurie sukuria magišką atmosferą. Tai vieta, kurioje galima pajusti tikrąją Lietuvos didikų gyvenimo dvasią.

Daugiau informacijos čia: https://www.tvds.lt/

3. Aukštaitijos Nacionalinis Parkas

Aukštaitijos nacionalinis parkas yra seniausias ir vienas didžiausių Lietuvoje. Parkas garsėja savo ežerais, upėmis ir miškais. Čia galima rasti daugybę žygių takų, dviračių maršrutų ir vandens turizmo galimybių. Tai ideali vieta gamtos mylėtojams ir nuotykių ieškotojams.

Daugiau informacijos čia: https://www.aparkai.lt/lt

4. Bernardinų Sodas, Vilnius

Šis istorinis sodas Vilniaus centre yra populiari poilsio vieta miesto gyventojams ir svečiams. Jame gausu įvairių augalų, gėlynų, fontanų ir skulptūrų. Tai puiki vieta pasivaikščioti, pailsėti ar tiesiog mėgautis miesto gamtos kampeliu.

5. Palangos Botanikos Parkas

Palangos botanikos parkas, dar žinomas kaip Birutės parkas, yra vienas gražiausių ir lankomiausių Lietuvos parkų. Jis įkurtas prie garsiosios Birutės kalvos ir garsėja savo puošniais sodais, tvenkiniais bei puikia architektūra.

Daugiau informacijos rasite čia: https://www.botanikosparkas.lt/Parko/Veiklos_sritys.html

6. Kretingos Dvaro Parkas

Kretingos dvaro parkas žavi savo istoriniais pastatais, puošniais sodais ir tvenkiniais. Parke yra įkurtas vienas seniausių Lietuvoje Žiemos sodų, kuris suteikia šiam parkui ypatingo žavesio ir traukia lankytojus ištisus metus.

Daugiau informacijos čia: https://aplankykkretinga.lt/ka-veikti/lankytinos-vietos/kretingos-dvaro-parkas-n-2/

7. Kauno Santakos Parkas

Kauno Santakos parkas yra vieta, kurioje susitinka Nemunas ir Neris. Tai puiki vieta pasivaikščiojimams, dviračių žygiams ir gamtos grožio mėgavimuisi. Parkas garsėja savo įspūdingais vaizdais ir puikiomis poilsio galimybėmis.

8. Anykščių Šilelis

Anykščių šilelis – tai palyginti mažas miškas (maždaug 1,5 tūkst. hektaro), kuris yra vienas žinomiausių Lietuvoje. Tai puiki vieta ramiems pasivaikščiojimams. Šis parkas garsėja savo istorine reikšme ir įspūdingais gamtos vaizdais.

Daugiau informacijos rasite čia: https://anyksciuparkas.lt/anyksciu-silelis/

9. Panemunių Regioninis Parkas

Panemunės regioninis parkas yra įsikūręs palei Nemuno upę, kur atsiveria itin nuostabūs vaizdai. Čia galima aplankyti daugybę pilių ir piliakalnių, kurie suteikia parkui ypatingą istorinį žavesį. Parke taip pat yra daugybė pėsčiųjų ir dviračių takų, puikiai tinkamų aktyviam poilsiui.

Daugiau informacijos rasite čia: https://saugoma.lt/teritorijos/panemuniu-regioninis-parkas

10. Žemaitijos Nacionalinis Parkas

Žemaitijos nacionalinis parkas yra vienas didžiausių parkų Lietuvoje ir garsėja savo nuostabiais ežerais, miškais ir kalvomis. Platelių ežeras, esantis parko centre, yra puiki vieta vandens sportui ir poilsiui. Parkas taip pat turi daug istorinių ir kultūrinių lankytinų vietų.

Daugiau informacijos rasite čia: https://zemaitijosnp.lt/

11. Kairėnų Botanikos Sodas

Kairėnų botanikos sodas, įsikūręs Vilniaus universiteto teritorijoje, yra vienas didžiausių botanikos sodų Lietuvoje. Jame galima pamatyti daugybę augalų rūšių iš viso pasaulio. Tai yra puiki vieta pasimėgauti augmenijos grožiu.

Daugiau informacijos rasite čia: https://www.botanikos-sodas.vu.lt/

12. Tytuvėnų Regioninis Parkas

Tytuvėnų regioninis parkas garsėja savo unikaliais kraštovaizdžiais, tvenkiniais ir miškais. Parkas taip pat turi daug kultūrinių ir istorinių vietų, tokių kaip Tytuvėnų vienuolynas. Tai ideali vieta tiek ramiam laiko praleidimui, tiek aktyviam poilsiui.

Daugiau informacijos rasite čia: http://trp.lt/

13. Šiaulių Centrinis Parkas

Šiaulių centrinis parkas yra vienas populiariausių poilsio vietų mieste. Parkas siūlo platų veiklų spektrą – nuo ramių pasivaikščiojimų iki sporto pramogų. Čia rasite žaidimų aikšteles vaikams, fontanus ir puikiai išpuoselėtus sodus.

14. Klaipėdos Skulptūrų Parkas

Klaipėdos Skulptūrų parkas yra vienas iš gražiausių ir lankomiausių parkų mieste. Parko ekspozicijoje yra 116 vėlyvojo modernizmo granito skulptūrų, iškaltų lietuvių ir užsienio skulptorių. Parkas yra populiarus tarp miesto gyventojų ir turistų dėl savo unikalios meno ir gamtos harmonijos.

Daugiau informacijos rasite čia: https://www.mlimuziejus.lt/lt/muziejus/skulpturu-parkas/

15. Dzūkijos nacionalinis parkas

Šis parkas yra pietryčių Lietuvoje ir buvo įkurtas 1991 m. siekiant išsaugoti unikalų vietovės kraštovaizdį ir kultūros paveldą. Jame yra miškingų kalvų šlaitų, pievų, pelkių ir upių, taip pat keletas paminklų ir senovinių kaimų, kuriuos galima apžiūrėti. Čia taip pat gyvena įvairūs laukiniai gyvūnai – nuo elnių ir šernų iki vilkų ir lapių.

Kiekvienas parkas turi savo unikalų žavesį ir siūlo įvairių pramogų tiek gamtos mylėtojams, tiek istorijos entuziastams. Taigi, nepraleiskite progos vasaros metu aplankyti šiuos nuostabius Lietuvos kampelius!