2023-11-28 4625 Peržiūros

Artėjant Kalėdoms pradedame galvoti apie namų dekoracijas, dovanas bei vaišes, tad kviečiame šiais metais į jas pažvelgti kitu kampu ir nuostabią žiemos šventę paversti draugišką aplinkai.

Namų dekoravimo idėjos

Prekybos centruose tikrai apstu blizgančių namų interjero detalių, tačiau visuomet pravartu pasižiūrėti, ką nuo praėjusių metų turite užsilikusio savo namuose. Jei radote kiek nudėvėtus ar jau seniai atsibodusius kalėdinius eglutės žaisliukus, juos visuomet galite atnaujinti: aptraukti medžiagomis, išskutinėti įvairius ornamentus ar nudažyti turimais dažais.

Taip pat ne tik eglutei, bet ir namų dekorui lengvai pritaikysite cinamono lazdeles, džiovintas citrusinių vaisių skilteles, nelukštentus graikinius ar lazdynų riešutus, kankorėžius ar miške rastas nukritusias spygliuočių šakas.

Jei turite užsilikusių senų laikraščių, žurnalų ar kitokio antriniam panaudojimui tinkamo popieriaus, galite prisikarpyti snaigių ar išsilankstyti žvaigždžių, kurios papuoš namus ir įkvėps jaukumo.

Dovanų pakavimas ir tvarios dovanos

Dažnai jau nuo lapkričio mėnesio pabaigos galvojame ne tik apie kalėdines dovanas savo artimiesiems, bet ir apie tai, kaip šiemet juos nustebinsime jų įpakavimu.

Kad sutaupytumėte ir padėtumėte gamtai, jums pasitarnaus namuose iš pažiūros nereikalingi daiktai: laikraščiai, medžiagos, seni įpakavimai, iš parduotuvių parsinešti popieriniai maišeliai. Šias, iš pirmo žvilgsnio neišvaizdžias pakavimo priemones, gali pagyvinti gamtoje esantys augalai. Kaip ir namų dekorui, taip ir dovanų pakavimui drąsiai naudokite kankorėžius ar rastas spygliuočių šakeles. Taip pat siūlome dovanas dėti į dailius daugkartinio naudojimo maišelius, kurie taps antra dovana jūsų artimajam.

Kalbant apie dovanas, prieš jas pirkdami atsakingai pagalvokite, ar tam žmogui, tas daiktais iš ties reikalingas? Kad nešvaistytumėte savo pinigų, o kitam nereiktų sukti galvos, kur jūsų dovaną panaudoti, geriau pasiteiraukite, ką jūsų artimasis norėtų gauti. Gali būti ir taip, kad niekam nieko nereikia, tad tokiais atvejais kviečiame pasidomėti socialinėmis iniciatyvomis ir paramomis, kurios padės nepasiturintiems, sunkiai sergantiems ir beglobiams gyvūnams.

Taip pat nepamirškite ir rankų darbo dovanų, kurios visuomet turi didesne vertę: uogienės, įvairūs kepiniai, papuošalai, mezginiai ir pan.

Maistas

Prieš kiekvienas šventes sakome, kad šios bus kitokios – ir maisto darysime mažiau, ir nereiks persivalgyti, tačiau neretai būna atvirkščiai. Kad šie metai būtų kitokie, siūlome iš anksto susidaryti kalėdinių patiekalų meniu, o su tais, su kuriais švęsite didžiąsias šventes susitarkite, kokius patiekalus gaminsite. Tokiu būdu išvengsite maisto švaistymo ir šventes palydinčio persivalgymo jausmo.

Taip pat gaminkite tik tai, kas tikrai skanu visiems. Prisiminkite, kokie patiekalai ilgai gulėjo ant stalo praėjusiais metais bei pasiteiraukite artimųjų, ar šiais metais tikrai nevirti 5 litrų kisieliaus.

Atminkite, kad beveik visus maisto likučius galite užšaldyti arba jais pavaišinti kaimynus ir kolegas.

Linkime tvarių ir atsakingų švenčių!