2023-12-11 1019 Peržiūros

Vilniaus futbolo klubas „Ataka“, treniruojantis jau 1100 vaikų, skaičiuoja dar vienus intensyvius metus. 2023-iaisiais klubas tęsė šeimų turnyrų tradiciją, o kitąmet organizuos tarptautinį turnyrą, į kurį pakvies ir kaimynus iš Latvijos ir Lenkijos.

Įsitraukia ir vaikai, ir tėvai

„Jei pirmaisiais metais į šeimų futbolo turnyrus buvo sunkiau pritraukt dalyvius, tai dabar iš karto užsipildome komandomis – beveik be reklamos, užtenka vieno įrašo „Facebook“ platformoje. Susirenka ir ankstesnių turnyrų dalyviai, ir kaskart naujų pritraukiame komandų“, – apie tarp vaikų ir tėvų išpopuliarėjusias futbolo šventes Vilniuje pasakoja futbolo klubo „Ataka“ direktorius Donatas Tvarijonas.

Klubas kasmet surengia mažiausiai – 10 jau tradiciniais tapusių turnyrų per metus, kurie vyksta Pilaitėje, Lazdynuose, Justiniškėse ir Naujamiestyje. Mišriuose šeimų turnyruose gausiai dalyvauja ir rajonų bendruomenės, ir „Ataka“ futbolo klubo, ir kitų klubų vaikai. Vienas turnyras įprastai suburia apie 20 komandų.

„Pilaitėje turime geras sąlygas, didelį stadioną, kurį išnaudojame futbolo šventei. Kasmet birželio mėnesį organizuojame Didįjį Vilniaus šeimų futbolo turnyrą, kuriame surenkame 40-60 komandų, šiemet dalyvavo 190 žaidėjų“, – sako D. Tvarijonas.

Šie renginiai yra vieši, registruojasi visi norintys. „Skatiname vaikų užimtumą ir tėvų įsitraukimą, tėvai kartu su vaikais kartu gerai praleidžia laiką. Populiariname futbolą tarp mergaičių ir moterų“, – pasakoja vadovas.

Šiemet Justiniškėse klubas išbandė naują formatą – 3X3 Gatvės futbolo turnyrą. „Vaikus kvietėme registruotis be suaugusiųjų, sukūrėme progą pakviesti savo draugus. Susirinko vaikų iš skirtingų klubų, varžėsi virš 20 komandų, turnyrą tokiu formatu būtinai kartosime ir ateinantį pavasarį“, – anonsuoja D. Tvarijonas.

Kuo daugiau progų žaisti

„Turnyrus organizuojame visų pirma tam, kad vaikai turėtų kuo daugiau progų žaisti. Turime vidaus lygą, kurioje žaidžia mūsų treniruojami klubo vaikai, nedalyvaujantys čempionatuose, o žaidžiantys dėl smagumo. Visi vaikai nori varžytis, o turnyras – pačios geriausios varžybos“, – sako klubo „Ataka“ vadovas.

Didžiausias klubo „Ataka“ organizuojamas vaikų turnyras vadinasi „Kids Cup“. Periodiškai rengiamas 1 dienos turnyras sutraukia komandas iš skirtingų Lietuvos miestų. Vaikai registruojami pagal amžiaus grupes: pirmokai žaidžia su pirmokais, antrokai su antrokais…

„Stiprios komandos atvyksta, čia dominuoja ne smagumas, o rezultatas. Įprastai varžosi 10-20 komandų“, – sako D. Tvarijonas. Anot jo, klubas imsis organizuoti tarptautinį 2 dienų turnyrą, į kurį ateinančio sezono metu kvies artimiausius kaimynus – latvius ir lenkus, vėliau – estus, ukrainiečius.

Norvegijoje sulaukė įvertinimo

Ir klubo „Ataka“ vaikai nuolat vyksta svetur: tiek varžytis, tiek treniruotis. „Vaikai važiuoja tiek į Lietuvos miestus, Kauną, Marijampolę, tiek ir į tarptautinius turnyrus. Lenkijoje puikus kainos ir kokybės santykis, geri viešbučiai ir maitinimas, SPA su baseinais vaikams. Į Lenkiją vykstame ne tik į turnyrus, čia pradėjome rengti treniruočių stovyklas – pas kaimynus labai kokybiškos treniruočių bazės, tokios sąlygos, kokių Lietuvoje neturime“, – pasakoja vadovas.

Šiemet klubo „Ataka“ vaikų komanda, ugdoma remiantis Šiaurės šalių vertybėmis, pirmąkart dalyvavo didžiausiame pasaulyje vaikų futbolo „Nordicup“ turnyre, kuris vyksta Norvegijoje. „Tai – daugiatūkstantinis turnyras, vasarą visas Oslas ūžia nuo futbolo emocijų“, – sako D. Tvarijonas.

„Ataka“ vaikų komanda Norvegijoje sulaukė įvertinimo – už pavyzdingą elgesį, tvarką ir rodomą pagarbą varžovams pelnė „Kultūringiausio turnyro klubo“ apdovanojimą.

Žaidžia remiami vaikai

„Rėmėjų dėka mūsų klube gyvos ir socialinės iniciatyvos. Bendradarbiaudami su fondu „Padėk gatvės vaikams“, įmone „Mano BŪSTAS“, „Fondas Janukonis“, sudarome galimybę treniruotis vaikams, kurių tėvų finansinė padėtis nėra tvirta. Parama reikalinga tiek vaikų sportinėms aprangoms, tiek turnyrams, tiek treniruotėms“, – pasakoja D. Tvarijonas.

Šiuo metu klube žaidžia apie 150 remiamų vaikų, tarp kurių – pabėgėliai nuo karo iš Ukrainos ir Afganistano.

Anot D. Tvarijono, futbolo populiarumas Lietuvoje nuolat auga, jau kelerius metus ši sporto šaka žaidžiančių vaikų skaičiumi Lietuvoje lenkia krepšinį.

Kodėl vaikui verta rinktis futbolą? „Visų pirma, žaisti yra smagu. Antra, ištisus metus sportuojame lauke, vaikai grūdinasi, stiprina imuninę sistemą. Vaikus mokome ne tik futbolo, bet ir socialinių įgūdžių, empatijos, emocijų valdymo, pagarbos. Futbolas – puiki priemonė ne tik sportuoti, bet ir žmogumi užaugti“, – įsitikinęs klubo „Ataka“ vadovas.