2023-07-11 4121 Peržiūros

Vabzdžių įgėlimai vieniems sukelia tik mažą diskomforto jausmą, o kitiems – itin didelę alerginę reakciją. Tai kaipgi elgtis įgėlus vabzdžiui, ką su savimi visuomet turi turėti alergiški žmonės ir kada reikia kreiptis į greitąją medicinos pagalbą, pasakoja „Camelia“ vaistininkas Deimantas Auškalnis.

Kokie turėtų būti pirmi veiksmai įkandus vabzdžiui?

Įgėlęs ar įkandęs vabzdys į žmogaus organizmą perduoda biologiškai aktyvias medžiagas, kurios gali sukelti odos paraudimą, patinimą ar niežulį. Ši organizmo reakcija yra visiškai normali, todėl išsigąsti nereikėtų. Pirmiausia – įkandimo vietą reikėtų vėsinti, naudojant audekle įvyniotą leduką arba specialų šaltą kompresą. Šaltis sumažina uždegimines reakcijas, tokias kaip skausmas, patinimas, paraudimas. Taip pat galima rinktis specialius kremus po vabzdžių įgėlimo arba naudoti antialerginius vaistus.

Jei po įgėlimo, praėjus šiek tiek laiko atsirado nepageidaujamų simptomų, tokių kaip didelis tinimas, kvėpuoti darosi sunku, mažėja kraujospūdis, atsiranda dilgėlinis bėrimas, pykinimas, vėmimas, prasidėjo mirties baimė, mėlynavimas, traukuliai, tuomet būtina kviesti greitąją medicinos pagalbą, kurie, tikėtina, suleis į organizmą adrenalino ir suteiks būtinąją pirmąją pagalbą.

Kaip turėtų elgtis alergiški žmonės?

Alergiškiems žmonės rekomenduočiau drabužiais pridengti kiek įmanoma didesnį odos plotą ir, pirmiausiai, stengtis kuo labiau išvengti vabzdžių įgėlimų. Rinktis vietas, kuriose mažiau alergiją keliančių vabzdžių. Taip pat su savimi svarbu nešiotis pirmajai pagalbai reikalingų vaistų, tai padės išvengti rimtesnių alerginių reakcijų.

vabzdys

Kokias priemones rekomenduotumėte įkandus vabzdžiui?

Savo vaistinėlėje rekomenduočiau turėti antialerginių vaistų tabletėmis, kurios mažina alergines reakcijas sistemiškai, neutralizuodamos histamino veikimą. Histaminas sukelia odos išbėrimą, audinių tinimą ir sunkų niežulį.

Tad, vartojant antialerginius preparatus sumažės histamino kiekis audiniuose, dėl to alergija mažės ir pradings. Taip pat rekomenduočiau vaistinėlėje turėti ir antialerginių gelių, kremų ar tepalų, kurie mažina alergiją vietiškai, suteikia lokalų anestezuojantį poveikį. Naudinga turėti ir naudoti odos purškalus, apyrankes, repelentus, kurie padės apsisaugoti nuo vabzdžių, erkių, mašalų.

Gal yra ir kokių nors veiksmingų liaudiškų priemonių?

Gana veiksminga liaudiška priemonė – pelynų šaknų nuoviras, kurį reikia įtrinti į odą. Senoliai taip pat naudojo ir kitus nuovirus, vabzdžiams, ypač uodams atbaidyti, vienas tokių – varpučių šaknų nuoviras. Verta žinoti, kad vabzdžiai ypač nemėgsta levandų, citrinmedžių, eukaliptų, rozmarinų, mėtų, bazilikų, česnakų ir gvazdikėlių kvapų, tam naudojami eteriniai aliejai. Įgėlus vabzdžiui, patarčiau niežtinčios odos nekasyti, o silpnai pamušti, taip sumažėja niežulys.

Kokios priemonės efektyviausios, norint atbaidyti vabzdžius ir užkirsti kelią jų įkandimui?

Norint apsisaugoti nuo vabzdžių, pirmiausia, reikėtų vengti vietų, kur jų daugiausia – sodų, prie žydinčių gėlynų, bičių avilių ir kitų vietų. Tačiau, žinoma, šiltuoju sezonu gamtoje praleidžiame daug laiko, todėl išvykus į gamtą rekomenduočiau dėvėti šviesius drabužius, nes ryškios spalvos privilioja vabzdžius. Taip pat svarbu nesikvepinti itin saldžiais kvepalais, vengti itin kvapnių odos priemonių, nes taip priviliosite vabzdžius. Kaip žinoma, uodus vilioja ir natūralus žmogaus prakaito kvapas, todėl norint atbaidyti juos, reikėtų palaikyti kūno higieną. Vabzdžius atbaido ir repelentai, kuriuos patarčiau naudoti esant gamtoje.

Kuriuo atveju vertėtų kreiptis į šeimos gydytoją ar net greitąją medicinos pagalbą?

Jei po įgėlimo atsirado tik silpnas paraudimas ir žmogus tam yra nealergiškas, tuomet įgėlimas nepavojingas. Susirūpinti reikėtų tada, kai prasideda anafilaksinės reakcijos požymiai – viso kūno bėrimas, dažnai – veido tinimas, sutrinka kvėpavimas, krenta kraujospūdis, sąmonė prastėja. Svarbu laiku atpažinti tokias reakcijas ir iškviesti greitąją pagalbą. Susirūpinti reikėtų ir tiems žmonėms, kurie jau anksčiau yra patyrę tokias reakcijas, todėl turėtų su savimi nešiotis pirmajai pagalbai reikalingų vaistų. Laiku nesuteikus pagalbos, žmogų gali ištikti netgi mirtis.