2023-06-08 2949 Peržiūros

Atėjus šiltajam sezonui žmonės suskuba leisti laiką gamtoje bei nepamiršta vieno pagrindinio vasaros akcento – šašlykų. Dalijamės šašlykų receptais, kurie patiks net ir labiausiai išrankiems grilio patiekalų mėgėjams.

Vištienos šašlykas

Jums reikės:

  • 700 g vištienos šlaunelių mėsos;
  • 1 vnt. mango vaisiaus;
  • 30 g alyvuogių aliejaus;
  • 1 vnt. svogūnų;
  • 2 v. š. kario pastos;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 a. š. kario prieskonių;
  • 1 a. š. aitriosios paprikos miltelių;
  • 0.5 a. š. druskos;
  • 1/4 a. š. maltų juodųjų pipirų.

Paruošimo eiga:

  1. Marinatui mangą reikia nulupti, perpjauti pusiau, išimti kaulą ir supjaustyti mažesniais gabaliukais. Svogūną šiek tiek susmulkinti.
  2. Į dubenį įdėti mango gabaliukus, svogūną, česnakus, pilti alyvuogių aliejų ir sutrinti iki vientisos masės. Taip pat įdėti kario pastą, berti kario prieskonius, aitriųjų paprikų miltelius, druską, pipirus ir išmaišyti.
  3. Vištieną supjaustykite nedideliais gabaliukais, sudėkite į šaldymui skirtą maišelį, supilkite paruoštą marinatą, uždarykite maišelį ir paspaudinėjant mėsą per maišelį paskirstykite taip, kad marinatas padengtų visus gabaliukus. Padėkite į šaldytuvą 2 valandoms.
  4. Ant trijų iešmų (ar keturių mažesnių) suverkite paruoštą mėsą. Kepkite apie 12 minučių, vis pavartant, kol iškeps. Tiekiant labai skanu pabarstyti svogūno žiedais, tiekti su bulvytėmis, svogūnais, pomidorais ir mėgstamu padažu, pavyzdžiui pomidorų ar kitu.

Kiaulienos šašlykas

Jums reikės:

  • 2 kg kiaulienos sprandinės;
  • 1 kg svogūnų;
  • 2 vnt. citrinų;
  • pagal skonį prieskonių mėsai;
  • pagal skonį druskos;
  • pagal skonį pipirų.

Paruošimo eiga:

  1. Į indą sudėti nemažais gabaliukais supjaustytą mėsą, plonais griežinėliais pjaustytus svogūnus (svogūnus rankomis pamaigyti, kad šiek tiek išleistų sultis), druską, pipirus, įspausti citrinų sultis. Pagal skonį pagardinti mėgstamais mėsos prieskoniais (dar tinka įdėti prieskoninių žolelių, pvz. petražolių, bazilikų, rozmarino).
  2. Tada supjaustyti griežinėliais pačias citrinas ir taip pat sudėti į indą. Viską gerai išmaišyti.
  3. Palikti marinuotis šaldytuve mažiausiai 3 valandas (galima ir per naktį).
  4. Pasimarinavusią mėsą sunerti ant iešmų (prieš tai nuo jos nuimti svogūnus ir citrinas, nes svils) ir kepti.

Patarimai:

  • Jeigu mėsą marinuosite trumpai (pvz. 2-4 valandas), svogūnus geriau ne pjaustykite, o sutarkuokite per burokinę tarką – taip jie greičiau paleis sultis, kurios minkština mėsą.