2024-02-29 1890 Peržiūros

Artėjant šiltiems orams vis pagalvojame ir apie vasaros atostogas. Šį kartą didžiausio Lietuvos kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ atstovė Inga Aukštuolytė dalijasi patarimais, ką vasaros metu verta aplankyti ne tik nuotykių mėgėjams, bet ir šeimoms su vaikais.

„Tez Tour“ atstovė I. Aukštuolytė vasaros atostogų metu rekomenduoja pamatyti šias vietoves.

Sardinija

Norintiems atostogas praleisti ramiau su šeima, ilgai neieškant vietos pilnuose paplūdimiuose – verta keliauti į Sardiniją.

Ji sudaro beveik ketvirtadalį visos Italijos pakrantės ilgio, tad saloje rasite neįtikėtino grožio, smėlėtų paplūdimių, kurie yra tapę Sardinijos vizitine kortele.

Sardinijoje yra daugiau nei 7000 priešistorinių archeologinių vietovių, datuojamų dar iki 1000 m. pr. Kr. Sala gali pasigirti vienu iš seniausių priešistorinių civilizacijų Europoje palikimu. Garsiausi istoriniai artefaktai saloje – paslaptingieji Nurgaghe paminklai, atsiradę dar 1500 m. prieš mūsų erą. Tad saloje tikrai nenuobodžiaus ir nuotykių mėgėjai.

Sardinijos gamtos grožis – tikrai išskirtinis, o unikali geografinė padėtis lemia tai, kad Sardinija yra daug mažiau pažeidžiama žemės drebėjimų nei likusi Italijos dalis. Pati sala daugiausiai yra sudaryta iš uolų, joje teka tik kelios didelės upės. Nepaisant to, sala yra neįtikėtinai vešli ir žalia. Sardinijoje yra trys nacionaliniai parkai: Asinaros, Arcipelago di la Maddalena ir Genargentu, kuriuos tiesiog būtina aplankyti.

Madeira

Ieškantiems nuotykių, rekomenduojama aplankyti Atlanto vandenyno perlu vadinamą Madeiros salą.

Jos šiaurės vakaruose gausu natūralių vandenyno vandens baseinų, kurie susiformavo iš ugnikalnio išsiveržusios lavos. Ji, sutekėjusi į atvėsusių uolų plyšius, sukūrė natūralius baseinus, kuriuose gali atsigaivinti kiekvienas. Šiuos baseinus rasite Porto Moniz regione, taip pat garsėjančiame puikia vieta pasivaikščiojimams, vaizdingiems žygiams tarp kalnų ir miškų.

Taip pat būtina pamatyti ir stebuklingą Fanal mišką, įtrauktą į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą dėl savo ekologinės svarbos ir grožio. Prieš 15-40 milijonų metų didžioji Pietų Europos dalis buvo padengta tokio tipo laurų miškais. Tačiau šiais laikais jį galima rasti tik Madeiroje, Azorų ir Kanarų salose.

Rekomenduojama užsukti ir į vieną iš trijų aukščiausių Madeiros viršukalnių – Pico do Arieiro, siekiančią net 1818 metrų. Mėgstantiems aktyvią veiklą, šis apžvalgos taškas yra vieno gražiausių pasivaikščiojimų maršruto „Pico do Arieiro – Pico Ruivo“ pradžia.

Viena gražiausių Madeiros vietų – Šv. Lauryno kyšulys, labiausiai į rytus nutolęs salos taškas. Čia fantastiškas uolų, jūros ir gamtos derinys sukūrė tikrą šedevrą, o užlipus ant uolų, atsiveria įspūdingi vaizdai į šiaurinę ir pietinę salos puses.

Kalabrija

Vasarą poilsiautojų laukia ir pietų Italijos regionas – Kalabrija. Ji patiks kiekvienam saulės vonių gerbėjams, kadangi regiono paplūdimiai yra įtraukti į geriausių ir švariausių paplūdimių sąrašą.

Kalabrija – tai ir laukinės gamtos regionas, kuriame vešlūs kalnų miškai plyti vos už kelių kilometrų nuo jūros. Unikalią Kalabrijos gamtą saugo keli nacionaliniai parkai. Vienas iš jų – Pollino – yra didžiausia saugoma teritorija Italijoje, 2015 m. įtraukta į Europos ir pasaulinį UNESCO geoparkų tinklą. Tarp dviejų jūrų įkurtame parke stūkso penkios daugiau nei 2 km aukščio viršukalnės ir randama didelė Apeninų kalnams būdingos faunos ir floros įvairovė.

Didžiausioje Europos aukštumoje plytintis Sila nacionalinis parkas dėl savo geologinių ypatybių sukuria unikalų Kalabrijos regionui kraštovaizdį. Vaizdingomis panoramomis ir originalia ekosistema garsėjančio parko platybes papildo ir trys didieji Italijos ežerai: Cecita, Arvo ir Ampollino.

Riminis

Riminis tituluojamas Europos atostogų sostine, kuri pastaraisiais metais sulaukia didelio ir Lietuvos poilsiautojų dėmesio. Riminis – vieta, kuri savo įvairove patiks visiems: ir ieškantiems ramaus poilsio, ir ketinantiems pasinerti į naktinį gyvenimą.

Šis garsus kurortas yra mėgstamas tiek pačių italų, tiek turistų iš visos Europos, kurie čia atostogauja nuo pat balandžio iki spalio mėnesio. Lankytojus sužavi Emilijos-Romanijos regionui būdingas italų svetingumas ir puikus vietinis maistas. Dėl plačių smėlio paplūdimių ir seklaus jūros vandens Riminis yra fantastiška vieta šeimoms su mažais vaikais. Be to, Riminio naktinis gyvenimas kaip magnetas traukia ir jaunus žmones.