2024-10-15 784 Peržiūros

Daugiabučius namus prižiūrintis „Mano BŪSTAS“ teigia, jog visos Vilniaus daugiabučiuose bendrovės prižiūrimos šildymo sistemos tinkamai paruoštos žiemai ir atskleidžia, kodėl dauguma įmonės klientų nepermokės už šildymą.

Dar prieš prasidedant šildymo sezonui savo administruojamiems namams „Mano BŪSTAS“ tradiciškai skyrė didelį dėmesį. Visą vasarą ir rudens pradžioje įmonės darbuotojai aktyviai vykdė pasiruošimo darbus, kurie būtini, kad šaltuoju metų laiku šiluma daugiabučiuose būtų vartojama kuo taupiau ir efektyviau.

„Mano BŪSTO“ specialistai daugiabučiuose izoliavo ir tvarkė vamzdynus, keitė susidėvėjusius ventilius, įvairias sklendes, apsauginius vožtuvus, drenažo ventilius, atliko šilumos punktų hidraulinius bandymus, tvarkė susidėvėjusias tarpblokines siūles bei vykdė kitų sistemų patikrą. Šių darbų visuma leis įmonės klientams žiemą pasitikti ramiau, nes visos inžinerinės sistemos sustyguotos ir parengtos šildymo sezono pradžiai.

„Kompleksinė šildymo sistemų priežiūra yra vykdoma siekiant sumažinti visus veiksnius, lemiančius per didelį šilumos vartojimą. Kitaip tariant, nuosekli priežiūra užtikrina, kad į pastatą patektų tik tiek šilumos, kiek jos iš tikrųjų reikia, taip išvengiant permokų. Kadangi 90 proc. mūsų prižiūrimų daugiabučių šilumos punktai yra modernizuoti, šių namų gyventojai už šildymą mokės 8-15 proc. mažiau nei tie, kurių šildymo sistemos nėra atnaujintos,“ – teigia sako už šilumos ūkio priežiūrą Vilniuje atsakinga „Mano BŪSTO“ atstovė Eglė Šlajūtė.

Jos teigimu, nemažai įmonės prižiūrimų daugiabučių šildymo sistemų yra reguliuojamos pasitelkus išmanius sprendimus, realiu laiku sekant visus reikalingus parametrus. Tai reiškia, kad išmanioji sistema, stebėdama lauko temperatūros pokyčius, automatiškai reguliuoja šilumos punkto pajėgumus ir užtikrina, kad orui sušilus gyventojų butuose radiatoriai neperkaistų ir atvirkščiai – orui atvėsus jie tiektų reikiamą energijos kiekį. Dėl to namai suvartoja mažiau šilumos, o gyventojai – taupo.

„Pavyzdžiui, Vilniuje jau turime 90 proc. namų, kuriuose šiluma reguliuojama automatiškai. Taigi tokių namų gyventojai gali būti ramūs, nes jų daugiabučiuose šiluma šį šildymo sezoną bus vartojama taupiai lyginant su tais, kur šilumos sistemos reguliuojamos rankiniu būdu“, – sako E.Šlajūtė

„Mano BŪSTO“ atstovė priminė, kad dauguma įmonės klientų praėjusį šildymo sezoną gavo iki dešimtadaliu mažesnes sąskaitas už tuos, kurių namuose įrengti seni šilumos punktai, o jų priežiūra vykdė įmonės, dirbančios pasenusiomis metodikomis.

„Šiemet taip pat padėsime klientams nepermokėti už centralizuotai tiekiamą šilumą, nes visą šaltąjį sezoną užtikrinsime kokybišką šildymo sistemų veikimą bei priežiūrą mūsų administruojamuose daugiabučiuose namuose“, – pabrėžė E.Šlajūtė.

Tiesa, ne visi daugiabučiai ims šilti miestui paskelbus šildymo sezono pradžią. Keliasdešimtyje namų šilumos paleidimas vėluos 1-3 dienas, kadangi savivaldybės įmonė „Vilniaus šilumos tinklai“ nebus spėję užbaigti šilumos trasų remonto darbų.

Tradiciškai šiųmetį šildymo sezoną mažiausiai rūpesčių dėl sąskaitų už šildymą turės renovuotuose namuose gyvenantys vilniečiai. Jie, palyginti su neatnaujintų namų gyventojais, gaus 40-70 proc. mažesnes sąskaitas.

„Mano BŪSTAS“ iki šiol vien Vilniuje padėjo modernizuoti 49 daugiabučius namus, tad taupymo ir mažų sąskaitų naudą pajus apie 1900 butų gyventojai.