2024-07-09 6185 Peržiūros

Voveraitės – tai ne tik skanus, bet ir sveikas pasirinkimas. Dalinamės lengvais ir be galo skaniais receptais, kuriems tikrai bus sunku atsispirti!

VOVERAIČIŲ IR GRIETINĖLĖS PADAŽAS

Jums reikės:

  • 300 g voveraičių;
  • 2 svogūnų;
  • 100 ml grietinėlės, 35% riebumo;
  • 50 g šaltai rūkytos šoninės (tinka ir karštai rūkyta);
  • 1 saujelės petražolių;
  • pagal skonį druskos.

Paruošimo eiga:

  1. Voveraites nuvalyti ir apvirti apie 15 – 20 minučių, nukošti.
  2. Svogūnus supjaustyti smulkiais kubeliais, šoninę supjaustyti plonomis riekelėmis ir juostelėmis.
  3. Svogūnus ir šoninę dėti į keptuvę ir kepinti, kol šoninė šiek tiek apskrus, o svogūnai suminkštės.
  4. Sudėti voveraites, išmaišyti ir uždengti dangčiu, patroškinti ant nedidelės kaitros apie 10 – 15 minučių. Nuimti dangtį, pagardinti druska, iš virtų voveraičių išskirs skysčio, palaukti, kol jis nugaruos.
  5. Supilti grietinėle ir patroškinti dar porą minučių, pagardinti smulkintais žalumynais.

VOVERAIČIŲ MIŠRAINĖ ŽIEMAI

Jums reikės:

  • 1,5 kg voveraičių (arba kitų grybų);
  • 1,5 kg svogūnų;
  • 1,5 kg morkų;
  • 500 g pomidorų padažo;
  • 200 ml aliejaus (kepimui);
  • pagal skonį druskos;
  • pagal skonį pipirų.

Paruošimo eiga:

  1. Voveraites suberti į puodą, užpilti vandeniu ir keletą minučių apvirti (nuo užvirimo virti kokias 5 minutes). Jeigu naudosite kitus miško grybus, juos virkite ilgiau – kokias 20-30 minučių.
  2. Svogūnus supjaustyti norimo dydžio kubeliais ar plonais griežinėliais. Į keptuvę pilti aliejaus taip negailint (maždaug, kad užsidengtų aliejumi visas keptuvės plotas) ir suberti svogūnus bei kepti kol suminkštės.
  3. Kol kepa svogūnai pasiruošti morkas – jas nuskusti ir sutarkuoti burokine tarka.
  4. Kai iškeps svogūnai, juos sukrėsti į didelį puodą-troškintuvą, o į keptuvę vėl pilti nemažai aliejaus ir kepti morkas, iki kol suminkštės (ir svogūnų ir morkų gavosi maždaug po vidutinio dydžio pilną keptuvę, žinoma po kepimo jų šiek tiek sumažėjo).
  5. Morkas ir grybus irgi sukrėsti pas svogūnus į puodą. Supilti pomidorų padažą, viską gerai išmaišyti ir troškinti maišant ant nedidelės ugnies apie 20-25 minutes.
  6. Troškinant gali prireikti daugiau aliejaus. Taip pat nepamirškite pasūdyti bei pagardinti pipirais, vis ragaujant. Pastarųjų berti teks nemažai, nes pagaminamas nemažas kiekis mišrainės. Ir vis maišyti, maišyti.
  7. Pasiruošti stiklainius ir dangtelius, juos išgarinti ar sterilizuoti verdančiu vandeniu. Krėsti paruoštą karštą mišrainę į karštus stiklainius ir sandariai uždaryti. Apversti dangteliais žemyn ir palikti atvėsti.
    8.Mišrainę laikyti vėsiai (jeigu neturite vėsaus rūsio, geriau laikykite šaldytuve). Tinka valgyti iškart arba kada norisi greitai ir skaniai užkąsti. Labai skanu su duona ar patroškinti su bulvėmis ar net sriubai!

VOVERAIČIŲ SRIUBA SU BULVĖMIS IR DARŽOVĖMIS

Jums reikės:

  • 2 l vandens (arba sultinio);
  • 500 g voveraičių;
  • 50 g sviesto;
  • 3 vnt. bulvių;
  • 1 vnt. morkų;
  • 1 vnt. svogūnų;
  • 1 žiupsnelio krapų;
  • 1 žiupsnelio petražolių;
  • šiek tiek druskos;
  • šiek tiek pipirų.

Paruošimo eiga:

  1. Į verdantį vandenį arba sultinį sudėti išvalytas žalias voveraites. Pavirti apie 10 minučių.
  2. Svieste apkepti smulkiai pjaustytas daržoves ir sudėti į puodą su voveraitėmis. Pavirti dar apie 10 minučių.
  3. Galiausiai sudėti pjaustytas bulves, druską, pipirus. Kai bulvės išvirs, sudėti žalumynus.
  4. Jeigu norisi, galite dar pagardinti grietine ar grietinėle. Skanaus!

ORKAITĖJE KEPTOS BULVĖS SU VOVERAIČIŲ ĮDARU

Jums reikės:

  • 4 vnt. bulvių (didelių)
  • 200 g voveraičių;
  • 190 ml grietinėlės, 36% riebumo;
  • 2 vnt. svogūnų;
  • 2 v. š. sviesto;
  • 1 pundelio krapų (šviežių);
  • 0,5 a. š. druskos;
  • 0,5 a. š. grūstų juodųjų pipirų.

Paruošimo eiga:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Bulves gerai nuplaukite, nušveiskite šepetėliu ir nusausinkite. Subadykite mediniu smeigtuku.
  2. Bulvės paviršiuje padarykite dvi nedideles įpjovas kryžmai.
  3. Dėkite bulves į orkaitę ant grotelių, įtaisytų orkaitės centre. Kepkite apie 1 val. 30 min., kol bulvės bus traškios išorėje, o viduje – visiškai minkštos.
  4. Iškeptas bulves trumpam išimkite iš orkaitės ir pagilinkite įpjovas. Spustelėkite bulvę iš kraštų, kad ji atsivertų.
  5. Atvertas bulves dėkite atgal į orkaitę ant grotelių ir kepkite dar 10 minučių, kad iš bulvės vidaus išgaruotų drėgmė.
  6. Bulvėms baigiant kepti, pasiruoškite voveraičių padažą. Keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą ir pakepinkite jame smulkintą svogūną, kol suminkštės. Pagardinkite druska, pipirais. Suberkite švarias voveraites (jei didesnės – pasmulkinkite į kelias dalis) ir kaitinkite apie 10-15 minučių, kol voveraičių išskirtas skystis nugaruos. Supilkite grietinėlę, pagardinkite krapais ir dar porą minučių pakaitinkite. Nukaiskite.
  7. Iškeptas bulves pripildykite voveraičių įdaro.