
Grikiai Lietuvoje – beveik tokie pat įprasti kaip bulvės ar juoda duona. Tačiau parduotuvių lentynose tyliai konkuruoja dvi jų versijos: neskrudinti ir ryškaus kvapo skrudinti grikiai. Kurie iš jų iš tiesų geresni ir kodėl mes taip įpratę būtent prie skrudintų?
Kaip skrudinimas keičia grikius?
Grikiai skrudinami pirmiausia dėl skonio ir kvapo. Termiškai apdoroti sausame karštyje grikiai tampa riešutinio, intensyvesnio skonio, įgauna malonų, kiek dūminį aromatą ir sodresnę rudą spalvą.
Tokie grikiai geriau laiko formą, mažiau sulimpa ir patiekaluose atrodo estetiškiau. Be to, skrudinimas šiek tiek sumažina drėgmės kiekį, todėl pagerėja produkto laikymo savybės ir sumažėja gedimo rizika.
Kurie grikiai sveikesni?
Sveikesniais laikomi neskrudinti grikiai. Juose išsaugoma daugiau termiškai jautrių vitaminų – ypač kai kurių B grupės vitaminų ir antioksidantų.
Neskrudinti grikiai pasižymi kiek švelnesniu skoniu, tačiau būtent dėl mažiau pažeistų biologiškai aktyvių medžiagų dažnai rekomenduojami sveikatingumo mitybai, taip pat tiems, kurie nori maksimaliai pasinaudoti grikių maistine verte.
Vis dėlto skrudinti grikiai nėra „nesveiki“. Tai – pilno grūdo produktas, turintis daug skaidulų, augalinių baltymų, magnio, geležies ir kitų mineralų. Skrudinant dalis antioksidantų ir kai kurių vitaminų sumažėja, tačiau maistinių medžiagų branduolys – sudėtingieji angliavandeniai, skaidulos, baltymai – išlieka.
Be to, skrudinimas kai kuriems žmonėms pagerina virškinimą ir sumažina grūdinį, „žalią“ poskonį, kuris ne visiems patinka.
Skrudintų grikių tradicija
Kodėl Lietuvoje taip įsitvirtino būtent skrudintų grikių tradicija? Pirma, tai – skonio įprotis: kelios kartos augo valgydamos būtent skrudintus grikius, todėl būtent šis ryškus skonis mums asocijuojasi su „tikru grikių“ skoniu.
Antra, istoriškai skrudinti grikiai buvo patogesni ilgam laikymui, prekybai ir transportavimui, ypač tais laikais, kai sandėliavimo sąlygos ne visada buvo idealios. Trečia, skrudinti grikiai puikiai dera su tradiciniais lietuviškais patiekalais, kuriems suteikia jiems sodrų foną ir paprastą, bet jaukų namų skonį.
Kuris pasirinkimas geresnis?
Jei žiūrime vien tik į maistinę vertę, nežymiai pirmauja neskrudinti grikiai. Tačiau gyvenime svarbu tai, ką iš tikrųjų valgome. Jei jums labiau patinka skrudintų grikių skonis ir dėl to dažniau juos renkatės vietoj rafinuotų kruopų ar makaronų, tai jau yra didelis žingsnis sveikesnės mitybos link.
Idealu, jei mityboje atsiranda vietos abiem: skrudintus grikius galima rinktis prie troškinių ir mėsos patiekalų, o neskrudintus – salotoms, blyneliais, košėms su daržovėmis ar pusryčių dubenėliams.
Svarbiausia – nebijoti išbandyti abiejų rūšių ir atrasti savo balansą. Tiek skrudinti, tiek neskrudinti grikiai gali būti vertinga, sveika ir gardi kasdienės mitybos dalis.
" loading="lazy"/>
" loading="lazy"/>
" loading="lazy"/>
