2025-08-14 107 Peržiūros
bulves lauze

Bulvės keptos lauže – vienas paprasčiausių, bet tuo pačiu ir skaniausių patiekalų gamtoje. Jos puikiai dera prie kitų grilio skanumynų ar tiesiog kaip savarankiškas užkandis. Yra daugybė būdų, kaip jas paruošti – nuo paprasčiausių iki gurmaniškų. Kurį renkatės jūs? 

Klasikinės bulvės folijoje 

Jums reikės 

  • Vidutinio dydžio bulvių. 
  • Aliejaus arba sviesto. 
  • Druskos. 

Gaminimas: 

  1. Nuplaukite bulves, bet nelupkite žievelės. 
  1. Kiekvieną bulvę aptepkite aliejumi arba sviestu, apibarstykite druska. 
  1. Įvyniokite į foliją, sandariai užspauskite kraštus. 
  1. Įdėkite į žarijas ir kepkite 30–45 minutes, priklausomai nuo bulvės dydžio. 
  1. Patikrinkite peiliu – jei minkšta, bulvė paruošta. 

Patarimas: norint traškesnės žievelės, kepimo pabaigoje išvyniokite iš folijos ir dar kelias minutes palaikykite šalia žarijų. 

Bulvės su šonine ir sūriu 

Jums reikės: 

  • Bulvių. 
  • Plonai pjaustytos šoninės. 
  • Kietojo sūrio. 
  • Prieskonių pagal skonį. 

Gaminimas: 

  1. Bulvę įpjaukite kelis kartus iki vidurio, kad susidarytų „kišenėlės“. 
  1. Į kiekvieną tarpą įdėkite gabalėlį šoninės ir sūrio. 
  1. Įvyniokite į foliją. 
  1. Kepkite žarijose apie 40 minučių. 

Rezultatas: bulvė prisigeria šoninės riebalų, o sūris viduje susilydo ir sukuria kreminę tekstūrą. 

Pjaustytos bulvės „paketuose“ 

Jums reikės 

  • Smulkių bulvių. 
  • Svogūno. 
  • Morkos. 
  • Sviesto. 
  • Druskos, pipirų, čiobrelių. 

Gaminimas 

  1. Bulves supjaustykite plonais griežinėliais. 
  1. Į folijos lakštą sudėkite bulvių, svogūno žiedų ir morkos gabalėlių. 
  1. Ant viršaus uždėkite sviesto, pabarstykite prieskoniais. 
  1. Foliją sandariai užsukite, kad viduje liktų garai. 
  1. Kepkite lauže 25–35 minutes. 

Pliusas: toks būdas leidžia ragauti bulvių, kurios minkštos, aromatingos ir prisigėrusios daržovių skonio. 

Pelenų bulvės be folijos 

Jums reikės 

  • Bulvių. 
  • Druskos (nebūtina). 

Gaminimas 

  1. Nuplautas bulves tiesiog įmeskite į žarijas ar karštus pelenus. 
  1. Kepkite apie 20–30 minučių. 
  1. Ištraukę nulupkite apanglėjusią žievelę – vidus bus kreminis ir kvapnus. 

Romantiškas momentas: šis būdas – tikras klasikos simbolis, primenantis vaikystės stovyklas. 

Svarbūs patarimai 

  • Geriausiai tinka vidutinio dydžio, nekrakmolingos bulvės – jos kepa tolygiau. 
  • Jei kepate folijoje, įdėkite gabalėlį sviesto – skonis taps sodresnis. 
  • Nepamirškite apversti bulvių kepimo metu, kad jos nesudegtų. 
  • Kepimo laikas priklauso nuo žarijų karštumo – geriausia patikrinti pagaliuku.