2023-08-01 1411 Peržiūros

Daugelis mėgstame leisti šiltas vasaros dienas prie jūros, tačiau koks poilsis be skanaus maisto ir skanių gėrimų? Nors pajūryje galima surasti įvairių kavinių, restoranų, bet viena vieta tikrai išsiskiria savo šiltu aptarnavimu bei vyno kolekcija. Apie uostamiesčio vyninės „ACHTUNG BABY!“ išskirtinumą pasakoja jos įkūrėja Jurga Karinauska. „Kalba Klaipėda“ rekomenduoja apsilankyti!

„ACHTUNG BABY!“ pradžia

„Tuo metu, prieš beveik 10 metų, niekaip nesisekė surasti patalpų Vilniuje, kurios tiktų šampano degustacijos barui. Kartas nuo karto grįžusi pasisvečiuoti pas šeimą į Klaipėdą, vis pasivaikščiodavau su sese Giedre po Klaipėdos senamiestį ir neretai išsprūsdavo: „et, kad šitos patalpos būtų Vilniuje…“. Galų gale abi ėmėm matyt tuos tinkamus variantus, lyg aš būčiau ėmusi ir apsėdusi savo klaipėdiečių ratą tinkamų patalpų ieškojimo virusu. O čia dar savivaldybė paskelbė konkursą patalpų, kuriose mes dabar įsikūrusios, nuomai. Tos patalpos nėra eilinės patalpos Klaipėdos senamiestyje. Kadaise čia veikė unikalus ir labai bohemiškas baras „Bohema“. Būdama studentė svajojau, kad vieną dieną nueisiu į tą barą, kai užaugsiu ir busiu labiau bohemiška. Tad trumpai tariant – mes tą konkursą laimėjome“, – pasakoja „ACHTUNG BABY!“ įkūrėja Jurga Karinauska.

Šioje vyninėje unikalus ne tik gėrimų ir maisto meniu, tačiau ir pavadinimas „ACHTUNG BABY!“ tikrai priverčia kiekvieną suklusti. Įkūrėja J. Karinauska dalinasi, kad pavadinimo istorija jau pasakota nesuskaičiuojamai daug kartų ir tikriausiai skiriasi nuo tikrovės, nes su kiekvienu pasakojimu tarsi imi ir pridedi šį tą vaizdingesnio, juokingesnio nei buvo iš tiesų.

„Turėjome sąrašą pavadinimų ir stipriai neskubėjom, mat beveik pačios darėm baro patalpų remontą laisvadieniais nuo pagrindinių pareigų. Bičiulio, prekių ženklų dizainerio, paprašiau pagalbos peržiūrėti mūsų pavadinimo sąrašą ir užmesti akį, ar nėra kokių beviltiškai nesėkmingų pavadinimų. Kai papasakojau, kokia tai bus vieta, jam išsprūdo: „pavadinimas turi būti „ACHTUNG BABY!“. Aš tikriausiai pakikenau iš to, bet šį pavadinimą iškart įtraukiau į sąrašą ir jis tame sąraše atrodė lyg išsišokėlis. Jis tikriausiai ir dabar yra lyg išsišokėlis, abejingų tikrai nepalieka. Vieniems labai patinka, kitiems sukelia net mažą pyktį. Mes prieš kokius 3-4 metus darydavome tiek daug degustacijų ir suneštuvių (kai į degustaciją atsineši kažką įspūdingo, kuo nori pasidalinti, kartu paragauti), meniu kardinaliai keisdavome beveik kas dvi savaites ir tuomet tas pavadinimas mums reiškė: „o laikykis, brolyti, čia tai dedasi dalykai, ar tu esi tai ragavęs?!!“, – pasakoja J. Karinauska.

„ACHTUNG BABY!“ kolektyvo profesionalės

Kiekviename restorane ar kavinėje galime sutikti didelį, dažnai besikeičiantį kolektyvą, tačiau „ACHTUNG BABY!“ turi savo tris profesionales, kurios kiekvieną dieną sukuria kažką naujo ir tikrai unikalaus.

Jurga save vadina vyno žmogumi. Apie vyno istoriją mokosi jau 18 metų. Jai tai yra savotiška gamtos, vynmedžių derliaus, metų klimatinių sąlygų, dirvožemių ir žmogaus – vyndario idėjos, talento išraiška.

Giedrė – rimtai domisi ir supranta alų, tad ji atrenka tikrai įdomų asortimentą. Nors alus čia ir nedominuoja, tačiau ta nedidelė alaus kolekcija atspindi Giedrės ir viso restorano pasirinkimą skanauti kokybiškai, atrasti naujų skonių ir lavinti skonio receptorius ir patirtį.

Ieva atsakinga už maisto meniu. Ji nėra profesionali virėja, tačiau patiekalai šio restorano meniu atsiranda iš kasdienės Ievos ir viso kolektyvo patirties namuose, restoranuose ir kelionėse.

Meniu unikalumas

Vininėje „ACHTUNG BABY!“ unikalus ne tik maistas, bet ir putojantis vynas, kurio niekur kitur neparagausite!

„Tai nebuvo mūsų pirminė idėja, nesakėm, kad būsim putojančio vyno baras, bet jo įvairovė yra labai didelė. Mums pačioms jis yra įdomus, kaip ir mūsų pastoviems svečiams. Tad viskas susiklostė natūraliai. Mes tikriausiai buvome pirmasis vyno baras, kuris pilstė šampaną taurėmis Klaipėdoje. Ir ne šiaip plačiai pasaulyje žinomų šampano namų, o atvirkščiai, mažo vynuogyno augintojo puikų šampaną. Taigi mūsų unikalumas tikrai būtų platus šampano asortimentas“, – J. Karinauska.

Šiame vyno bare netrūksta ir baltojo, raudonojo, vasaromis rausvojo vyno. Čia galite paragauti klasikinių regionų vynus, keletas madingų pozicijų, tačiau labiausiai dominuoja Europa, vadinamojo naujojo pasaulio vynų visai nedaug.

„Stengiuosi nepilstyti taurėmis ir stipriai nesiūlyti pačių madingiausių, tokių kaip Prosecco, Primitivo ar Pinot Grigio. Juos ir taip galima užsisakyti visur, todėl lyg lengvai stumteliu mūsų svečius ragauti kažką naujo, jiems neįprasto, nekasdieniško. Mūsų vyno šaldytuvuose ir lentynose vynas vis keičiasi. Kai kas dingsta, atsiranda naujos pozicijos, po kurio laiko grįžta senosios. Maisto meniu vyrauja nesudėtingi patiekalai. Virtuvė mūsų mažutė ir dar atvira, o patiekalus ruošiame svečiui užsakius. Pas mus nėra jokių pusgaminių, viskas mūsų pačių, tad maisto meniu nėra platus ir patiekalai negali būti sudėtingai ruošiami. Vis dėlto kai kurių patiekalų tenka palaukti, o vakarienės smagiau laukti su aperityvu, tam turime alyvuogių, austrių, tapas rinkinį, vieną kitą užtepėlę. Taip pat surengiame vieną kitą viešą degustaciją ar degustacinę vakarienę, vyksta privačios degustacijos, o mažos degustacijos prie dviviečio ar keturviečio stalelio įvyksta labai dažnai. Na ir naujo vyno užsakau specialiai kokiam svečiui, kuriam jis galėtų patikti ar būtų staigmena“, – sako J. Karinauska.

Apibendrinus maisto meniu, kaip vyno lentynose, taip ir virtuvėje čia dominuoja europietiški receptai. Yra nemažai prancūziškų akcentų, pavyzdžiui, prie pašteto gaminamas svogūnų džemas, pagal itališką tradiciją Viduržemio jūros bruschetta. Ji paprasta, bet tai yra svečių mėgstamiausias užkandis. Taip pat ir ispaniškas momentas – tapas rinkinys. Ieva nemėgsta aštrių, ryškių prieskonių, labiau stengiasi parodyti pagrindinio produkto skonius, tad patiekalai yra labiau delikatūs, klasikiniai, o ne egzotiški.

„Tiesa, austrės! Kadaise sumanėme, kad austres pas mus skanausime be jokios pompastikos ir baltų staltiesių, išragausime įvairiausias. Tuomet net atidarinėti jų dorai nemokėjome, dabar gliaudome kaip saulėgrąžas. Pas mus galima paskanauti įvairiausių, dažniausiai 3-4 rūšis. Kiekvieną savaitgalį turime skirtingą pasirinkimą. Per austrių festivalį siūlome iki 10-ties skirtingų rūšių. Būtinai šviežios!“, – pasakoja J. Karinauska.

„ACHTUNG BABY!“ išskirtinumas

„Manau, kad stipriausiai charakterį mūsų vietai kuriame mes pačios. Mes visada pasitinkame svečius, siūlome jiems patinkantį ar prie patiekalo tinkantį vyną ar kitą gėrimą, jį patiekiame, gaminame maistą ir jį atnešame. Mums tai yra mėgstama veikla, o ne tik verslas. Patiekiame tai, kuo tikime, kas mums patinka, o kai kažkas nepasiseka – čia pat sprendžiame problemą, kai pasiseka – džiaugiamės kartu su svečiu. Tas betarpiškas ryšys yra nepakartojamas malonumas. Mus rado tie, kuriems mes patinkame, mes radome tuos, kuriems mokame perteikti šį tą malonaus per maistą, vyną ir kitus gėrimus“, – pasakoja „ACHTUNG BABY!“ įkūrėja Jurga Karinauska.