2025-08-21 123 Peržiūros

Ar žinote, kad mūsuose populiari erškėtrožė yra rikiuojama tarp vertingiausių laukinių augalų, nuo seno naudojama tiek liaudies medicinoje, tiek šiuolaikinėje fitoterapijoje? Maža to, erškėtuogės pasižymi ypatinga maistine verte ir gausybe biologiškai aktyvių medžiagų. 

Vitaminų gausa (ypač C vitaminas) 
Erškėtrožių vaisiai išties yra vienas turtingiausių vitamino C šaltinių (iki 500–1500 mg/100 g džiovintų vaisių). Tai daug daugiau nei apelsinuose ar citrinose. Vitaminas C stiprina imunitetą, skatina kolageno gamybą, gerina geležies įsisavinimą. 

Antioksidantai ir bioaktyvios medžiagos 
Be vitamino C, vaisiuose yra fenolinių junginių, flavonoidų, karotenoidų, vitaminų A, E, K. Šios medžiagos pasižymi antioksidaciniu poveikiu – padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso. 

Širdies ir kraujagyslių sveikatai 
Kai kurie tyrimai rodo, kad reguliarus erškėtrožių ekstrakto vartojimas gali padėti sumažinti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje, tačiau poveikis nėra toks stiprus kaip vaistų – veikiau tai papildoma prevencija, o ne gydymas. 

Virškinimo sistemai 
Erškėtrožių arbata ar sirupai gali skatinti virškinimą ir turėti lengvą vidurius laisvinantį poveikį dėl organinių rūgščių ir skaidulų. Tačiau šis poveikis gana švelnus ir labiau palaikantis virškinimo sveikatą. 

Grožiui ir odos priežiūrai 
Iš erškėtrožių sėklų spaudžiamas aliejus (dažnai vadinamas rosehip oil) yra vertingas kosmetikoje: drėkina, ramina, padeda odai regeneruotis, mažina randelių matomumą. Iš žiedlapių gaunamas rožių vanduo tonizuoja odą.