Prieš savaitę sušvelninus karantino sąlygas, buvo leista atsidaryti lauko kavinėms. Tačiau vos tik Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pateikus sąlygas, viešojoje erdvėje pasigirdo ne vienas komentaras apie gerokai prislopusį savininku entuziazmą. „Kalba Kaunas“ nutarė pakalbinti Kauno lauko kavinių savininkus ir pasiteirauti apie šią situaciją.
Kaune įsikūrusių bei gerai žinomų restoranų „Brooklyn Brothers“ ir „Jurgis ir drakonas“ vykdančioji direktorė Giedrė Eilekas pripažįsta, kad leidus atsidaryti lauko terasoms situacija pasikeitė nežymiai:
„Nepasakytume, kad pajutome padidėjusį klientų srautą. Lankytojų skaičius labai priklauso nuo orų, kurie pastarosiomis dienomis nebuvo labai geri. Taigi, dėl atsidariusių lauko terasų, žmonių srautas padidėjo apie 10-20 proc. Kalbant apie Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktas sąlygas, jos tikrai apriboja ir negalime išdėstyti staliukų taip, kaip esame įpratę, bet mums padėjo mūsų patalpų savininkai, kurie sutiko padidinti lauko staliukams skirtą plotą. Tai šiuo atveju galime sakyti, kad mes nukentėjome labai nestipriai“.
Picerijos „Lesyklėlė“ vadovas Radis Šalvaitis taip pat pritaria, kad apsilankančių žmonių kiekį lemia orai. „Tikrai negalime sakyti, kad žmonių pakanka. Lankytojų padaugėjo, bet viskas priklauso nuo kelių faktorių. Pirmiausia, tai oras – jeigu šalčiau, norinčių nėra. Be abejo, visi saugosi ir bijo viruso padarinių. Bei dar vienas momentas – įtakos turi nežinomybė bei kai kam ir pajamų sumažėjimas. Todėl tikrai negalėčiau teigti, kad terasa yra išsigelbėjimas. Žinoma, srautas šiek tiek padidėjo, jaučiame, kad žmonės yra išsiilgę bendravimo.
Rodos, kad labiau pasisekė toms kavinėms ar restoranams, kurie yra įsikūrę ne pačiame miesto centre ar tiesiog tiems, kurie gali savo klientams įrengti didesnes lauko terasas bei pasiūlyti didesnį staliukų skaičių.
Restorano „Višta puode“ direktorė Viltė, kaip ir kiti pašnekovai patvirtina, kad šiuo metu didžiausias iššūkis yra Lietuvos klimato sąlygos ir orai, kurie nepaprastai permainingi.
„Klientų srautas padidėjo apie 50 proc. atsidarius lauko terasai, bet iki ankstesnio srauto, kuris buvo iki karantino dar gerokai toli. Tenka pripažinti, kad apribojimai šiek tiek suvaržo, tačiau mūsų plotai gan dideli, tad kvėpuoti tikrai galima. Mes visuomet turėjome gan didelę terasą. Šiuo metu terasos staliukų skaičių sumažinome dvigubai – dabar turime 10 staliukų“, – sako pašnekovė Viltė.
Štai „Flames Gastropub“ restoranas yra įsikūręs kiek tolėliau nuo miesto, todėl jo savininkas pripažįsta, kad klientų sulaukia daugiau nei tikėjosi.
„Šiuo metu mūsų terasa apima 100 kv.m., tad reikalavimus įgyvendiname gan nesunkiai. Staliukus sustatėme 2 metrų atstumu, tad dabar turime 11 staliukų. Iš tiesų galime pastebėti, kad žmonės išsiilgę tokio laiko praleidimo – atėjimo į kavinę, bendravimo bei skanaus maisto“, – pastebi restorano savininkas Donatas Pocius.