Lapkričio 6-ąją kaip ir kasmet minėsime Pyragų dieną, kuriai šį kartą siūlome išsikepti gardų ir abejingų nepaliekantį moliūgų keksą.
Jums reikės:
- 260 g moliūgų tyrės;
- 60 g natūralaus jogurto;
- 4 vidutinio dydžio kiaušinių;
- 120 g rudojo cukraus;
- 100 g sviesto;
- 270 g speltos kvietinių miltų;
- 2 a. š. kepimo miltelių;
- 0,5 a. š. sodos;
- 2 apelsinų žievelių;
- 1 a. š. vanilės esensijos;
- žiupsnelio druskos.
Paruošimo eiga
- Pirmiausia pasiruoškite moliūgų tyrę. Moliūgą perpjaukite per pusę, išimkite sėklas ir uždėkite ant skardos žieve aukštyn. Kepkite moliūgą iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki tol, kol moliūgas suminkštės. Iškeptą moliūgą nulupkite, minkštimą sutrinkite elektriniu plaktuvu ir atvėsinkite.
- Iki baltų putų išplakite kiaušinius su cukrumi.
- Į kiaušinių masę po truputį supilkite ištirpintą ir šiek tiek atvėsusį sviestą, jogurtą, moliūgų tyrę ir viską lengvais judesiais maišykite, kad tešloje liktų kuo daugiau oro burbuliukų.
- Tuomet supilkite vanilės esensiją, suberkite tarkuotas apelsinų žieveles ir druską.
- Išsijokite miltus, sodą ir kepimo miltelius, po truputį berkite sausus ingredientus į plakinį ir vėl viską lėtai išmaišykite.
- Pyrago masę supilkite į formą ir kepkite iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
- Iškepusį pyragą atvėsinkite ant grotelių apie 15 min. ir skanaukite.