
Lietuviškose Kūčių tradicijose spanguolių kisielius užima išskirtinę vietą. Manoma, kad jis simbolizavo gamtos cikliškumą ir ryšį su žeme, o rūgštokas skonis turėjo priminti apie metų pabaigą ir artėjantį naujos pradžios laikotarpį.
Jums reikės:
- 400 g šaldytų spanguolių;
- 1,5 l vandens;
- 3 v. š. krakmolo;
- cukraus pagal skonį.
Paruošimo eiga:
- Į puodą su vandeniu suberti šaldytas spanguoles ir pavirti 10-15 min., kol uogos susprogsta.
- Išvirusias uogas išsemti iš vandens, suberti į koštuvą ir petrinti šakute. Gautą tyrę gražinti į puodą su vandeniu, kuriame virė uogos, ir dar kartą užvirti.
- Į atskirą dubenėlį įpilti šalto vandens, suberti krakmolą ir viską maišyti, kol krakmolas ištirps, o gautą masę lėtai pilti į verdantį vandenį su spanguolių tyre.
- Kai viskas dar kartą užverda, supilame cukrų, palaukiame, kol kisielius atvėsta ir ragaujame.
" loading="lazy"/>
" loading="lazy"/>
" loading="lazy"/>
